iunie 2020
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2020
Evenimentul care de 27 de ani deschide Sibiul spre lume şi lumea spre Sibiu, rescrie istoria şi devine primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală şi de Est care va avea loc, în 2020, exclusiv în mediul digital. Timp de 10 zile, FITS 2020, ediţia specială #online Puterea de a crede / Empowered, aduce în casele spectatorilor 138 de evenimente din 30 de ţări, de pe cinci continente. Peste 14.400 de minute de teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferinţe, dezbateri, spectacole lectură şi spectacole pentru copii vor fi difuzate gratuit, din 12 până pe 21 iunie 2020, pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, dar şi pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube.

Organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României, ediţia specială FITS din 2020 va aduce pe "scena online" a festivalului unele dintre cele mai mari spectacole ale lumii, recunoscute şi premiate la nivel internaţional. Gândit pe o structură similară celei deja consacrate de-a lungul celor 27 de ani, festivalul din 2020 va avea nu mai puţin de 13 secţiuni distincte: teatru, dans, outdoor, circ contemporan, muzică, operă, film, conferinţe speciale, Therme Forum, Bursa de Spectacole, Platforma doctorală, dar şi o nouă secţiune, "FITS for KIDS", dedicată celor mici.

Programul fiecărei zile de festival va începe la ora 9:30 dimineaţa şi se va încheia la ora 24:00. Toate evenimentele vor fi redifuzate pe timpul nopţii pentru spectatorii de pe alte fusuri orare, de pe cele cinci continente de unde FITS a selectat spectacole: Asia, America de Nord, America de Sud, Australia şi Europa (program aici).

"Ceea ce la început părea de neimaginat, devine realitate. Am reuşit împreună cu întreaga echipă pe care o am alături să dăm sens unei idei care părea de neconceput acum două luni. O ediţie a festivalului care să ne readucă împreună, pe toţi cei cărora ne e dor de frumos, în poate cea mai mare sală de spectacole în care ne-am întâlnit până acum: online-ul. Îi vom avea alături pe unii dintre cei mai mari artişti ai lumii din toate timpurile, cu spectacole pe care nu am fi putut poate niciodată să le aducem în festival, pentru că nu avem încă nici scenele, nici resursele materiale necesare.

Dar iată, online, îi putem avea alături pe unii dintre marii creatori ai lumii cu spectacole absolut năucitoare, dintre care amintesc o foarte mică parte aici: Bob Wilson, Peter Sellars, Thomas Ostermeier, Akram Khan, Sasha Walz, Hideki Noda. Nu vor lipsi din programul ediţiei nici creaţiile lui Silviu Purcărete, Sidi Larbi Cherkaoui, Pippo Delbono, Lev Dodin, pentru ca cele zece zile petrecute alături de noi, din sufrageria dumneavoastră, să vă aducă toată bucuria de care aveţi nevoie.

Universităţi de prestigiu se vor întâlni şi în acest an în cadrul Platformei doctorale, Therme Forum va aduce, într-o serie de cinci sesiuni de discuţii, arhitecţi consacraţi, lideri culturali şi formatori de opinie din marile oraşe ale lumii. Suntem bucuroşi că nu am întrerupt firul acestui festival şi că puterea de a crede va da continuitate Sibiului în ceea ce înseamnă credibilitatea câştigată prin cultură, prin excelenţa dialogului şi diversitatea ofertei culturale. Vă aşteptăm cu mare drag alături de noi, în toată această aventură care ne va readuce în cele din urmă din nou în sălile de spectacol. Bucuraţi-vă de acest dar uriaş şi unic pe care vi-l aducem din 12 iunie 2020"
- Constantin Chiriac, Preşedinte FITS


Festivalul Internaţional de Teatrul de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu. Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanţator al evenimentului.

Descarcă programul FITS 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus