iunie 2020
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezintă miercuri, 10 iunie, ora 20.00, premiera online POOL (no water) de Mark Ravenhill / Performance.Theatre.Film. Acesta va fi disponibil online, pe site-ul www.eventim.ro, în perioada 10 iunie - 10 iulie 2020.

Proiectul este semnat de: Radu Nica, Andu Dumitrescu, Vlaicu Golcea, cu participarea actorilor: András Buzási, Andrea Kali, Csaba Marosán, Kinga Ötvös, Csilla Varga. Asistent de proiect: Melinda Kántor.

 

POOL (no water) este o satiră cinică la adresa lumii artistice şi a mediocrităţii ei morale. E însă şi o piesă despre societatea de azi, în care până şi dreptul asupra imaginii propriului corp este negociabil. Ravenhill supune supraestetizarea lumii reale şi înscenarea vieţii private unui tir acid, căci însuşi corpul uman, ca depozit identitar fundamental, a devenit un produs supus regulilor pieţei.

Vorbind despre acest proiect, regizorul Radu Nica îşi aminteşte: "Deşi sentimentul de acum e unul plăcut, POOL a avut o naştere grea şi o perioadă de gestaţie pe măsură. Acum doi ani am făcut castingul, apoi proiectul s-a amânat sine die. Fusese celebrul an 2018, aniversarea Centenarului Unirii, care s-a remarcat nu prin proiecte pe măsura aniversării, ci prin tăieri masive din bugetele de producţie. Ca să fiu foarte sincer, nici nu credeam că se va mai face spectacolul, însă perseverenţa conducerii Teatrului Maghiar din Cluj a făcut posibilă reluarea colaborării în 2020. Între timp ne-am schimbat destul de mult cu toţii (inclusiv optica asupra teatrului), aşa că am simţit nevoia de a deturna miza iniţială: din teatru fizic într-un proiect performativ de tip itinerant. Spaţiul în sine urma să fie un imens atelier, o instalaţie formată din mai multe staţii, în care ne propusesem să aibă loc o serie de momente-lucrări.
Însă chiar în ziua în care ne-am revăzut după aceşti doi ani la repetiţii, s-a decretat starea de urgenţă, dominanta acelei întâlniri nemaifiind textul la care urma să lucrăm, ci frica de boală şi necunoscut, pe care le simţeam atunci acut cu toţii. Prin urmare am decis că nu putem face abstracţie de asta şi am optat pentru o a treia abordare, pornind exact de la ideea izolării tuturor, urmând ca producţia să devină un soi de jurnal de creaţie în condiţii de autoizolare a artiştilor implicaţi. Aşa se face că proiectul a devenit unul colectiv în cel mai adevărat sens al cuvântului, dependenţa unul de altul, responsabilizarea tuturor membrilor echipei a căpătat cu totul alte valenţe decât se întâmplă de obicei într-un proiect teatral. Căci brusc creaţia în timp real - cea în care regizorul dă indicaţii actorului şi acesta o duce mai departe ş.a.m.d. - a devenit imposibilă, iar întâlnirile pe Zoom şi-au atins destul de repede limita, ele neputând fi mai mult decât un mod de a schimba informaţii şi direcţii de căutare, iar procesul creativ a ajuns să fie un lung schimb de du-te vino destul de anevoios, bazat adesea pe principiul try and error. Pentru stabilirea situaţiilor, acţiunilor şi a cadrelor am fost nevoiţi să intrăm virtual în căminele şi intimitatea fiecăruia, iar toţi performerii au trebuit să-şi transforme paturile conjugale în obiecte de decor, propriile haine în costume ale personajului interpretat sau copiii în cameramani sui generis. Ca să nu mai vorbim de faptul că mai toţi am trecut printr-o perioadă forţată de acomodare cu tehnica, ceea ce pentru mulţi dintre noi a fost un proces destul de frustrant şi cronofag. Un adevărat deliciu şi semn de mare curaj (cu o doză de inconştienţă, fireşte) a fost faptul că toată lumea, fără excepţie, a fost deschisă, receptivă, dispusă mereu să încerce lucruri noi, să înveţe şi să dovedească un apetit neobişnuit pentru plonjare în necunoscut."

 

Drepturile de autor ale acestui text au fost furnizate de către Judy Daish Associates Ltd. (UK) şi Hofra Kft. (www.hofra.hu). Traducerea în limba română este semnată de: Dragoş Alexandru Muşoiu.

Biletele pentru spectacolul online POOL (no water) pot fi achiziţionate de pe siteul www.eventim.ro. După achiziţionarea biletului, vor primi două e-mail-uri de la Eventim: primul e-mail va conţine biletul şi codul de acces, iar în al doilea, care va fi primit înainte de premieră, va fi trecut linkul unde se va putea viziona spectacolul introducând codul de acces.
Vizionarea este recomandată tinerilor peste 16 ani!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus