iunie 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Un număr de 272 de tineri muzicieni din 41 de ţări intră în competiţie, la secţiunile violoncel, vioară, pian şi compoziţie ale Concursului Internaţional George Enescu care se va desfăşura între 29 august şi 20 septembrie 2020, ceea ce reprezintă un succes, în contextul pandemiei şi al izolării sociale. Cei 272 de concurenţi au rămas în cursă după finalizarea preselecţiei la secţiunea violoncel, dintr-un total de 292 de candidaţi care s-au înscris la Concurs, provenind din 42 de ţări.

Procesul de preselecţie - prevăzut în Regulamentul Concursului - a fost necesar doar pentru secţiunea violoncel, deoarece numărul de candidaţi înscrişi (105) a depăşit numărul maxim de concurenţi care pot să fie evaluaţi de juriu în timpul competiţiei (85). Preselecţia a fost realizată după finalizarea înscrierilor, pe 29 mai 2020, de un juriu format din Răzvan Suma - profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi solist al Orchestrei Naţionale Radio, Vasile Jucan - rector al Academiei Naţionale "Gheorghe Dima" din Cluj, Filip Papa - membru al cvartetului "Ad libitum" Iaşi.

În acest moment, numărul candidaţilor care intră în competiţie pe secţiuni este: violoncel - 85; vioară - 80; pian - 86; compoziţie - 21 de candidaţi, cu 26 de lucrări.

"Apreciem extraordinar disponibilitatea uimitoare manifestată de tinerii muzicieni din întreaga lume în înscrierea la Concursul Enescu din 2020. Decizia voastră de a vă prezenta la Bucureşti în septembrie şi de a concura în contextul haotic al lumii post-pandemice ilustrează nu numai devotamentul vostru pentru muzică, pentru atingerea excelenţei în performanţa artistică, ci şi o viziune îndrăzneaţă pentru viitor. De asemenea, este mărturia pasiunii de neclintit pentru muzică şi a rezilienţei spirituale care vă caracterizează. Vă mulţumim că v-aţi ridicat la înălţimea acestei provocări! Concursul Enescu s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o oportunitate majoră pentru tinerii muzicieni la început de drum, cu un impact imens asupra carierei lor muzicale şi puterea de a le schimba viaţa artistică pentru totdeauna. Fiţi inspiraţi, urmaţi-vă visul şi bucuraţi-vă de această experienţă, căci aceasta va fi aventura vieţii voastre!", a declarat Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu.

Cei mai mulţi concurenţi provin din Coreea de Sud - 50, din care 19 sunt la violoncel, 11 - la vioară şi 18 - la pian). Pe locul doi la ţări la număr de înscrieri se află România, cu câte 27 de înscrieri, cu 5 interpreţi la violoncel, 9 - vioară, 13 - pian. Pe locul 3 se află China cu 21 de participanţi înscrişi (dintre care 5 sunt din Hong Kong).
Din Europa sunt 131 participanţi. După România, ţările cu cele mai multe înscrieri sunt Franţa (13), Rusia (13), Italia (12) Germania (10), Mare Britanie (10). Cele mai îndepărtate ţări de unde provin concurenţi sunt Noua Zeelandă (3) şi Australia (2), dar şi doi concurenţi din America de Sud, respectiv Mexic.

Cei mai tineri concurenţi sunt: violoncel - JaeMin Han, 14 ani - Coreea de Sud; vioară - Nakyung Kang, 17 ani - Coreea de Sud; Pian - Siyang Rao, 14 ani - China; compoziţie - Eden Lonsdale, 24 ani - Marea Britanie.

Lista completă a concurenţilor va fi publicată pe www.festivalenescu.ro.


Ediţia din toamna 2020 a Concursului Enescu este în curs de pregătire, urmând să fie implementate mai multe măsuri de siguranţă. Organizatorii competiţiei au încredere în efectele măsurilor implementate pe plan naţional şi internaţional pentru gestionarea COVID-19. în caz de forţă majoră, taxa de participare va fi returnată integral tuturor celor înscrişi (inclusiv celor care nu au trecut de etapa de preselecţie).

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii şi de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Ediţia din acest an a concursului este programată să aibă loc între 29 august şi 20 septembrie 2020. Concursul are patru secţiuni - vioară, violoncel, pian şi compoziţie - iar standardele internaţionale după care este organizat îl poziţionează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfăşurate în peisajul muzicii clasice din România. Ediţia din 2020 are programate 19 concerte şi recitaluri deschise publicului larg.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus