iunie 2020
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2020
În 2020 Ideo Ideis îmbrăţişează schimbarea din toate punctele de vedere şi ia o formă nouă, adaptată contextului actual şi măsurilor impuse de acesta, dar care va asigura în continuare o experienţă autentică pentru adolescenţii implicaţi în program. Evenimentul, dedicat procesului de educaţie alternativă pentru tinerii liceeni, se va desfăşura simultan, într-un format concentrat, între 5 şi 9 august 2020, în Alexandria şi în alte 8 oraşe din ţară, oraşe gazdă ale trupelor de teatru tânăr selectate.

Astfel, în 2020 IDEO IDEIS va ajunge în 9 oraşe din România, punând accent pe experienţele de învăţare şi transformare prin care liceenii au şansa de a trece în urma interacţiunii cu trainerii şi mentorii. Cele 9 oraşe sunt Alexandria, Bucureşti, Botoşani, Baia Mare, Buzău, Timişoara, Câmpina, Roman şi Sibiu.

Trupele din afara Alexandriei selectate pentru cea de-a 15-a ediţie Ideo Ideis sunt Brightside Drama (Bucureşti), Drama Club (Botoşani), The Snoop (Baia Mare), 3,14 (Buzău), Heavenly Hell (Timişoara), Mircea Albulescu (Câmpina), Gong (Roman) şi Art Attack (Sibiu). Din comisia de selecţie au făcut parte Alexandru Ion (actor, co-preşedinte Asociaţia TETA), Oana Furdea (manager cultural, Director Ideo Ideis), Alexandra Murăruş (actriţă, Director Artistic Ideo Ideis) şi Elena Călinoiu (coordonator departament Relaţii Participanţi Ideo Ideis).


"Momentul în care treci prin procesul de selecţie al trupelor participante la Ideo Ideis este momentul în care te poţi conecta cu adevărat la atmosfera festivalului şi poţi înţelege de unde şi-a luat timp de 14 ani echipa energia de a fi, de a creşte şi de a rămâne cool şi relevantă. Mix-ul de seriozitate şi nonşalanţă pe care l-am regăsit în aplicaţii a fost pentru mine cel mai bun tonic în a regăsi determinarea de a face lucrurile să se mişte în oraşe în care evenimentele culturale sunt o prezenţă rară. Iar faptul că în 2020, un an al provocărilor şi schimbărilor din toate punctele de vedere, vom reuşi să aducem Ideo Ideis în 9 oraşe, reprezintă una dintre cele mai mari mulţumiri pe care o puteam avea la această ediţie aniversară.", a declarat Oana Furdea (Director Ideo Ideis).

Ideo Ideis deschide de azi, 16 iunie 2020, înscrierile pentru participanţii individuali, începând cu ora 17:00. Ajuns la 15 ani de experienţă, festivalul doreşte să lărgească familia alumnilor, lucrând şi cu liceenii care nu fac neapărat parte din trupe de teatru, dar sunt atraşi de lumea artei şi sunt interesaţi de impactul pe care manifestările artistice îl au în comunitatea lor.

Participanţii individuali se pot înscrie online: https://bit.ly/2YEwJ2. Toate detaliile necesare înscrierii sunt disponibile în Ghidul Participanţilor Individuali care poate fi descărcat de aici (www.ideoideis.ro/fisiere/ghidul-participantului-individual). Fiecare oraş are disponibile maxim 15 locuri care vor fi ocupate de primii care se înscriu respectând complet cerinţele Ghidului, dar nu mai târziu de 30 iunie 2020. Excepţie face Alexandria care are la dispoziţie 45 de locuri. Lista finală a participanţilor înscrişi va fi anunţată până pe 3 iulie 2020 pe site-ul festivalului. Pot aplica şi cei care nu locuiesc în oraşele anunţate, ci în apropierea lor, cu condiţia să aibă posibilitatea de a fi în oraşul selectat pe perioada Ideo Ideis (5-9 august 2020) şi să îşi acopere cheltuielile legate de transport, cazare şi masă.

Trupele de teatru şi participanţii individuali vor participa în 4 din cele 5 zile de festival la Atelierele de Teatru Tânăr şi Atelierele de Măiestrie, coordonate de traineri dedicaţi şi repartizaţi fiecărui oraş. În plus, adolescenţii vor petrece 2 zile în compania unuia dintre cei 9 mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how intergeneraţional, în care prim-planul aparţine artei şi îndrumării într-un sens cultural mai larg.

În Alexandria organizatorii promit o ediţie aniversară cu un program bogat în evenimente speciale. Cele mai importante momente vor fi transmise live şi în mediul online pentru a fi accesibile audienţei din oraşele participante, dar şi din restul ţării. Pentru a sărbători 15 ani de Ideo Ideis şi a transmite generaţiilor viitoare o promisiune către viitor, 3 artişti vizuali vor concepe câte un mural special, iar un altul o instalaţie dedicată. Printre alte evenimente care vor avea loc se numără un concert cvartet de coarde mobil, spectacole de teatru audio cu alumnii Ideo, proiecţii de film şi un spectacol de teatru în aer liber, montat şi regizat de Bogdan Georgescu, cu actori amatori, aleşi exclusiv din comunitatea din Alexandria. Toate evenimentele speciale se vor desfăşura respectând normele de siguranţă impuse de autorităţi.

Masterclass-urile şi Seara Povestitorilor, secţiunile festivalului care aduc în fiecare an în faţa publicului poveşti ale unora dintre cei mai relevanţi specialişti şi inovatori ai prezentului, vor rămâne şi în 2020 în program şi vor fi transmise online.
Mai multe detalii despre acţiunile de dezvoltare comunitară, programul din fiecare oraş şi invitaţii din acest an vor fi anunţate în curând.

 
***
Ne puteţi urmări pe:
www.ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis
***
Ideo Ideis este un festival cultural pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din ţară şi are rolul de a-i ajuta pe participanţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.
***
Ideo Ideis este un proiect organizat de Asociaţia T.E.T.A.
Parteneri: Primăria Alexandria, V7 Capital
Proiect Cultural Co-Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Parteneri media: Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Radio România Cultural, IQAds, Scena 9, Şcoala 9, VICE, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Life.ro, Urban.ro
Partener monitorizare: Zelist


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus