iunie 2020
Aşa cum i-a obişnuit pe spectatorii săi de pretutindeni, care au ajuns la aproape două milioane, pentru că îşi iubeşte actorii şi îşi respectă înaintaşii, Teatrul Municipal "Lucia Sturdza Bulandra" continuă seria săptămânilor dedicate doamnelor scenei româneşti, personalităţi care i-au marcat istoria şi au scris o filă importantă în spectacologia naţională. După zilele dedicate creaţiilor Marianei Mihuţ şi Ginei Patrichi, Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" dedică săptămâna 15-21 iunie 2020 actriţei Clody Bertola. Astfel, în perioada menţionată se vor posta pe pagina oficială de facebook fotografii şi cronici ale spectacolelor în care a jucat Clody Bertola, actriţă a Teatrului "Bulandra" în perioada 1949-1980.


Teatrul Municipal "Lucia Sturdza Bulandra" continuă difuzarea spectacolelor online, pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro, şi transmite, vineri, 19 iunie, ora 19:00, spectacolul Gin Rummy de Donald Coburn, regia Liviu Ciulei, una dintre producţiile de succes în care a jucat Clody Bertola obţinută prin bunăvoinţa Societăţii Române de Televiziune.

Supranumită "Prinţesa inefabilului" şi având o eleganţă şi o prestanţă cu totul speciale, Clody Bertola a marcat aproape un secol de teatru în România. De viaţa sa artistică este strâns legată şi istoria Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", unde a debutat în anul 1949 cu rolul Nina din Pescăruşul de A.P. Cehov, în regia cunoscutei şi apreciatei Marietta Sadova. De altfel, va juca în trei spectacole puse în scenă de Marietta Sadova, respectiv Pescăruşul de A.P. Cehov (1949), Cei din urmă de Maxim Gorki (1950) şi Livada cu vişini de A. P. Cehov (1958).

Despre vocea actriţei Clody Bertola, regizorul care i-a marcat viaţa şi cariera, Liviu Ciulei, spunea: "pe scenă vocea ei suna ca sfâşierea înceată a unei bucăţi de mătase veche." Tot el este cel care a învăţat-o să-şi privească partenerii direct în ochi şi "să exprime ferm şi cinstit ceea ce are de gând să facă." O ajuta astfel să renunţe la modul clasic de joc şi să se formeze într-o direcţie modernă şi mult mai directă.

Pentru a readuce în atenţia spectatorilor săi vocea şi jocul inegalabil pentru care Clody Bertola s-a făcut remarcată, Teatrul "Bulandra" difuzează vineri, 19 iunie, ora 19:00, pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro, spectacolul Gin Rummy de Donald Coburn, pus în scenă de Liviu Ciulei în 1980, în premieră pentru România, avându-i drept protagonişti pe Clody Bertola şi Petre Gheorghiu, aflaţi în deplină maturitate artistică la acea vreme.

Clody Bertola rămâne în memoria celor care au avut şansa de a o vedea pe scenă drept o actriţă cu totul specială, una dintre cele mai frumoase femei ale Belle Epoque din România, dar şi cea care de-a lungul prestigioasei sale cariere a interpretat roluri de neuitat. Printre altele, a fost Rosalinda din Cum vă place de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1961), Elisabeta din Elisabeta I de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Ranevskaia din Livada cu vişini de A. P. Cehov, regia Lucian Pintilie (1967), Fonsia Dorsay din Gin Rummy de Donald Coburn, regia Liviu Ciulei (1980) - ultimul rol interpretat pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra".
Vă aşteptăm la Teatrul "Bulandra" online!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus