iunie 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Am revenit din carantină cu un program adaptat la noile condiţii, dar cu aceeaşi determinare de a promova parteneriate strânse între cineaşti şi reprezentanţii societăţii civile. Oamenii nu se emoţionează la aflarea unor fapte şi date statistice cât se simt mişcaţi de poveşti. Aceasta explică de ce organizaţiile neguvernamentale, deşi depun eforturi considerabile pentru susţinerea a numeroase cauze sociale demne de atenţie, suferă adesea de o lipsă de vizibilitate şi de atragere a interesului public. În acelaşi timp cineaştii s-au plâns de multe ori de lipsa accesului la cercetarea anumitor subiecte şi şi-au manifestat dorinţa de a creşte impactul social al filmelor lor.

Din recunoaşterea acestor nevoi complementare a luat naştere Civil Society Pitch - o serie de ateliere concepute de către Asociaţia One World România ca să creeze o punte de legătură între cineaşti interesaţi de cauze sociale din regiunea est-europeană şi activişti implicaţi deja în aceste cauze. ONG-urile vin cu subiectele, cineaştii vin cu abilităţile de storytelling. Împreună cele două părţi pot ecraniza poveşti complexe şi profunde, contribuind la producerea unor schimbări reale în societate.

Cu toate că în 2020 din cauza crizei de sănătate a trebuit să amânăm prima sesiune a proiectului ce trebuia să aibă loc în martie 2020 în cadrul celei de-a 13-a ediţii a festivalului One World România, noi nu ne-am dat bătuţi, ci am lucrat intens în culise astfel încât să facem posibilă realizarea atelierului. Ne bucurăm să vă anunţăm că prima sesiune Civil Society Pitch ediţia a 4-a se va desfăşura între 26 iunie şi 5 iulie 2020.

17 cineaşti din cele 4 ţări partenere ale programului - România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria, se vor întâlni cu reprezentanţii a 8 ONG-uri din aceleaşi ţări şi sub îndrumarea OWR şi a tutorilor vor forma echipe cu scopul de a dezvolta împreună filme documentare în jurul unor subiecte de interes comun.

Printre ONG-urile selecţionate în 2020 se numără Asociaţia "MOTIVATION" din Moldova (AMM) ce are misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi, Asociaţia Promo-LEX care a obţinut premiul ONU pentru iniţiativele sale de promovare şi apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi Coaliţia Naţională "Viaţa fără violenţă în Familie", care este o reţea formată din 21 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice din Republica Moldova, reunite pentru a promova drepturile femeilor şi copiilor, victime ale violenţei în familie. Din Ungaria li se alătură Comunitatea şi Centrul Cultural Auróra - o întreprindere socială ce operează în al 8-lea district din Budapesta pentru a conecta programe culturale, organizaţii civile şi activiste, proiecte de construcţie comunitară şi distracţie într-o comunitate deschisă, şi Karin Dom din Bulgaria - o organizaţie cu rol principal în furnizarea de servicii profesionale copiilor cu nevoi speciale şi familiilor lor. Din România participă Identity.Education - singura organizaţie neguvernamentală din Timişoara care promovează drepturile comunităţii LGBTQI+, Asociaţia Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) ce susţine jurnalismul comunitar, educaţia non-formală şi lupta anti-discriminare, şi nu în ultimul rând organizaţia Climb Again care îmbunătăţeşte calitatea vieţii copiilor şi a tinerilor cu nevoi speciale facilitându-le accesul la practicarea escaladei ca sport recreativ. În cadrul acestei prime sesiuni ONG-urile vor începe cu un atelier online de pitching (26 iunie 2020) unde vor învăţa să prezinte idei şi subiecte ce pot sta la baza unor filme documentare. Pitch training-ul va fi susţinut de către Mona Nicoară - producător asociat al documentarului Children Underground, premiat la Sundance şi nominalizat la Oscar şi regizor al unor titluri precum Şcoala noastră şi Distanţa dintre mine şi mine.

Pe 4 şi 5 iulie 2020 vor avea loc pitch-ul propriu-zis şi sesiunile de matchmaking, în care cineaştii şi activiştii se vor putea cunoaşte şi vor putea descoperi arii de interes comun cu potenţial pentru realizarea unor filme documentare. Atelierul va fi găzduit în grădina răcoroasă a Institutului Francez din Bucureşti, iar întâlnirile vor fi coordonate de Monica Lăzurean-Gorgan - cineastă care a realizat şi a produs sau co-produs mai multe lungmetraje de documentar şi ficţiune premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. (Acasă, My Home, Chuck Norris vs Comunism, Doar o răsuflare, Timebox, etc.), şi Alexandru Solomon - preşedintele Asociaţiei One World România şi unul dintre cei mai activi şi premiaţi documentarişti români, regizând şi producând numeroase documentare printre care se numără Marele jaf comunist, Război pe calea undelor, Kapitalism - reţeta noastră secretă şi Ouăle lui Tarzan. Din păcate din cauza restricţiilor de călătorie tutorii străini care erau programaţi - Andy Glynne (scriitor, regizor şi producător britanic) şi Guillaume Massart (regizor şi producător de documentare), nu vor putea participa la eveniment.

Această primă sesiune se va finaliza cu formarea echipelor de cineaşti şi activişti, care, sub îndrumarea Monicăi Lăzurean-Gorgan şi a lui Alexandru Solomon, vor face primii paşi pentru a începe proiectele propuse.

Programul Civil Society Pitch va continua pe parcursul anului 2020 în mai multe etape menite să sprijine proiectele: faza de documentare şi dezvoltare (iulie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare şi producţie (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching şi premiul de dezvoltare (martie-aprilie 2021).

La sesiunea finală de pitching vor participa minimum 4 echipe care au avansat în realizarea proiectelor. Premiul de dezvoltare în valoare de 4.000 de euro va fi oferit cineastului şi va merge către finalizarea proiectului de film documentar dezvoltat alături de ONG-ul partener.

La cele trei ediţii anterioare au participat 51 de cineaşti şi 36 de ONG-uri, iar cele 3 premii Civil Society Pitch le-au revenit următoarelor echipe: regizoarea Iulia Stoian, Centrul FILIA şi Funky Citizens, pentru filmul documentar Invizibilii (2016), regizoarea Eliza Zdru şi Asociaţia Teach for Romania, pentru filmul Learning Teaching (2017), regizorul Laurenţiu Garofeanu şi Centrul pentru Resurse Juridice pentru filmul documentar Lost and Found (2019).

Le dorim mult succes şi inspiraţie tuturor participanţilor şi abia aşteptăm să descoperim ideile lor!

Civil Society Pitch este iniţiat şi coordonat de Asociaţia One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internaţional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) şi Asociaţia Obştească MOLDOX (Republica Moldova). Ediţia a 4-a este organizată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Institutului Cultural Român.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus