iulie 2020
Articole diverse
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă miercuri, 15 iulie 2020, pe platforma TNRS - Scena Digitală, premiera filmului Tom şi Jerry 2.0, adaptare după piesa de teatru Jerry and Tom, de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr., cu Marius Turdeanu, Ali Deac şi Ioan Paraschiv în distribuţie.
Filmul poate fi vizionat pe 15, 16, 17 iulie 2020 de la ora 19:00 şi pe 2, 3 şi 4 septembrie 2020 de la ora 19:00, pe www.tnrs.ro/scena-digitală.

Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul TNRS - Scena Digitală, fără niciun comision sau cost suplimentar. Pe baza aceluiaşi text, TNRS va prezenta în toamna lui 2020, imediat ce situaţia va permite, şi premiera spectacolului cu piesa Tom şi Jerry, adaptat pentru Sala Mare a Naţionalului sibian.

Nu, Tom şi Jerry 2.0 nu este un desen animat!
Este mai degrabă un film de acţiune pentru oameni mari. Este un text îndrăzneţ şi un spectacol pe măsură, despre crimă şi "compasiunea care e cel mai mare duşman", destinat amatorilor de senzaţii tari şi, mai ales, de umor negru.
Tom şi Jerry 2.0 e ca un blockbuster american cu de toate, à la Tarantino. Personaje badass. Situaţii limită. Adrenalină. Plus multe alte întrebări (şi răspunsuri) care v-au măcinat dintotdeauna: Cine l-a ucis pe Kennedy? Dar pe Elvis? Cine era adevăratul amant secret al lui Marilyn Monroe? Ce mare rol ar fi trebuit să joace Al Pacino?

Tom şi Jerry 2.0 (foto: TNRS, Rareş Helici)

Şi, nu în ultimul rând: cum de este posibil ca nişte criminali atât de sângeroşi să devină nişte personaje atât de ataşante? Profund impregnat de mitologia americană contemporană, în care influenţele cinematografice, personajele marginale desprinse din lumea underground şi violenţa contextului social specific finalului de secol XX, converg într-un univers ficţional magnetic, textul lui Rick Cleveland prezintă într-o succesiune fragmentară ameţitoare camaraderia a doi natural born killers care încearcă să se conformeze filozofiei de viaţă impuse de jobul lor. Plasaţi la limita dintre caricatură şi (anti)erou gangster, protagoniştii din Tom şi Jerry 2.0 ne oferă o incursiune cinică în lumea celor care ucid sau sunt ucişi şi care au convingerea intimă că prietenia poate învinge orice. Chiar dacă este posibil să se înşele...

Tom şi Jerry 2.0 (foto: TNRS, Rareş Helici)

"În anul 2000 am găsit piesa Tom şi Jerry într-un volum de piese de teatru într-un act (piese premiate la diverse festivaluri). M-a uimit genul de abordare a unei teme tabu: moartea. Aveam 30 de ani. Moartea era încă foarte departe. Am apreciat umorul autorului (asemănător celui folosit de Tarantino, dar foarte original în construcţie şi dezvoltare a poveştii). M-am bucurat să descopăr un om care reuşea să facă mişto de moarte, totuşi fără să-i minimalizeze grandoarea coasei. În anul 2020, am ajuns să trăiesc nişte vremuri în care moartea pare să fi devenit omniprezentă: la ştiri, în filmuleţele funny de pe internet, la tot pasul. Oamenii îmi lasă impresia că s-au obişnuit cu umbra ei, din ce în ce mai mare în peisajul general. Cred că Tom şi Jerry 2.0 este un bun exerciţiu de exorcizare a unor demoni care ne bântuie zilnic. Râsul vindecător este medicamentul (natural, bio) la care apelez mereu cu încredere. Cred că mai am timp să iau peste picior câteva dintre ameninţările cu care orice om se confruntă, până la urmă. Prea multe întrebări existenţiale, versus prea puţin timp. Iar pentru cei trei actori implicaţi în acest proiect, sper ca Tom şi Jerry 2.0 să fie ocazia de a se juca din nou de-a raţele şi vânătorii, de data asta la un nivel matur. Poate că joaca lor preferată va deveni în curând şi cea a publicului spectator." - Florin Piersic Jr., regizor.

Florin Piersic Jr.

Florin Piersic Jr. face deja parte din numele marcante ale scenei de teatru şi de film româneşti contemporane, având un portofoliu impresionant ce numără nu mai puţin de 20 de spectacole la care a participat în calitate de actor, 10 spectacole ce îi poartă semnătura, create atât pentru teatrele de prestigiu, cât şi pentru spaţiile neconvenţionale din Bucureşti, 20 apariţii în filme şi serii televizate româneşti şi internaţionale. Această activitate prolifică i-a adus recunoaşterea unanimă la nivel naţional şi câteva dintre cele mai valoroase premii din sfera teatrului şi cinematografiei, precum Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal la Gala Premiilor GOPO din 2015 (pentru rolul din lungmetrajul Q.E.D., regizat de Andrei Gruszniski), Premiul pentru film experimental la Premiile Uniunii Cineaştilor din România, ediţia 2014 (pentru regia lungmetrajului Killing Time), Premiul pentru cel mai bun actor al anului la Gala UNITER, în 2003 (pentru rolul din one-person-show-ul Sex, drugs, rock and roll, de Eric Bogosian) etc. Pe lângă pregătirea sa universitară care vizează zona teatrului şi filmului, fiind absolvent al Academiei de Teatru şi Film, promoţia 1991, Florin Piersic Jr. este şi autorul unui roman, Romantic Porno, şi a două colecţii de povestiri scurte cu titlul Opere cumplite, toate publicate la Editura Humanitas între 2009 şi 2015. În prezent, Florin Piersic Jr. este membru UNITER şi UCIN, fiind o prezenţă constantă la cele mai importante festivaluri de teatru din ţară. În anul 2019, în cadrul Galei Celebrităţilor FITS a primit Premiul "Virgil Flonda" pentru activitatea profesională în domeniul artelor spectacolului.

Rick Cleveland a absolvit secţiunea de scriere dramatică din cadrul University of Iowa, fiind în prezent cunoscut, în special, pentru semnarea scenariului şi producerea serialului american Six Feet Under, dar şi pentru participarea la producţia serialului-fenomen Mad Men. Pe lângă activitatea sa legată de televiziune, Rick Cleveland este autorul câtorva texte destinate scenei de teatru care i-au asigurat celebritatea. Dintre acestea, cea mai cunoscută piesă a sa este Jerry and Tom / Tom şi Jerry care a fost adaptată de autorul însuşi pentru a sta la baza filmului omonim din 1998 (regizat de Saul Rubinek) ce îi are în distribuţie pe Joe Mantegna şi Sam Rockwell.

Tom şi Jerry 2.0
Adaptare după Jerry and Tom, de Rick Cleveland
Traducerea: Florin Piersic Jr.
Regia: Florin Piersic jr.
Scenografia: Tudor Prodan / Director de imagine: Alexandru Condurache / Camera şi editare video: Alexandru Condurache şi Florin Piersic Jr. / Sunet: Ovidiu Păcurar / Asistent regie: Corina Predescu / Coordonator marketing: Daria Ciobanu / Manager proiect: Claudia Maior

Distribuţie: Marius Turdeanu, Ali Deac, Ioan Paraschiv

Durată: 1h35min
Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani.
Data premierei: 15 iulie 2020
Titlu original: Tom and Jerry
Producţia este prezentată printr-un acord cu Concord Theatricals în numele lui Samuel French, Inc. www.concordtheatricals.com

TNRS - Scena Digitală este o platformă online creată de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, unde pot fi vizionate, pe bază de bilet, producţiile Naţionalului sibian, înregistrate video în anul 2020, în condiţii de calitate HD a sunetului şi imaginii. Informaţii pe larg despre programul de spectacole difuzate pe TNRS - Scena Digitală, aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus