iulie 2020
Festivalul de teatru Undercloud, 2020
Ajuns la cea de-a 13-a ediţie, UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice, primul festival de teatru independent din România va avea loc în perioada 11-18 august 2020, în aer liber, la Muzeul Ţăranului Român. Timp de 8 zile, spectatorii vor avea şansa de a vedea o selecţie a celor mai îndrăgite spectacole UNDERCLOUD, respectând măsurile impuse pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ediţia din 2020 îşi propune să vorbească despre solidaritate, responsabilitate şi adaptare, într-un context social şi cultural dificil, în care artiştii independenţi au avut de suferit:
"Undercloud este primul festival de teatru creat pentru susţinerea artiştilor independenţi. S-a născut în urmă cu 13 ani din prietenie, solidaritate şi din bucuria de a fi pe aceeaşi scenă. Undercloud nu poate fi înlocuit şi nici replicat. Undercloud nu este doar un festival, este o stare pe care continuăm să o creăm, chiar şi în situaţia excepţională de anul acesta. Vă aşteptăm să fim Undercloud... respectând toate regulile de protecţie impuse de pandemie.", a declarat Chris Simion - Mercurian, iniţiator Undercloud.

Programul Undercloud 2020 cuprinde o secţiune #BestOf a celor mai îndrăgite spectacole premiate de-a lungul anilor în festival, o serie de spectacole lectură, o secţiune online cu spectacole create de artişti independenţi în perioada pandemiei şi o secţiune dedicată copiilor, cu ateliere şi spectacole (create de Marian Râlea pentru Undercloud) programate în fiecare dimineaţă în curtea Muzeului Ţăranului din Bucureşti.

Din secţiunea #BestOf fac parte spectacolele Babel - câştigătorul Premiului "Undercloud" la ediţia a X-a, un spectacol de dans contemporan despre iluzia stabilităţii, producţie a Centrului Independent Coregrafic Linotip, coregrafie şi concept - Arcadie Ursu. Tot de la Linotip vine şi spectacolul Basma Curată, câştigător al Premiului Juriului în 2019, un spectacol de dans contemporan construit pe baza rememorării originii culturale româneşti, pornind de la elemente specifice de folclor, precum basmele şi poveştile tradiţionale sau obiceiuri tradiţionale româneşti.

După un text scris de Pascal Bruckner pentru Griviţa 53 - Primul Teatru construit împreună-, spectacolul Cu ce vă servesc? le va aduce pe scena Undercloud pe Maia Morgenstern, Rodica Mandache şi Chris Simion-Mercurian, iar pe Oana Pellea o vom putea vedea în Efectul razelor gama asupra crăiţelor lunatice (Premiul Under any Cloud în 2017), un spectacol despre complicata relaţie dintre generaţii, despre disperarea unei femei ce trăieşte cu grija zilei de mâine, dar mai ales despre speranţă.

Câştigătorul Premiului Under any Cloud din 2015, spectacolul Artă în regia şi adaptarea lui Cristi Juncu, cu Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim vorbeşte despre prietenie, în timp ce Carpathian Garden, Cel mai bun spectacol la Undercloud 2014 aduce pe scenă, prin vocile actorilor Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor tipologii umane din realitatea românească actuală.

"O artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment." Omul Pernă (în regia lui Eugen Gyemant), spectacol câştigător a 4 premii în 2016, revine pe scena Undercloud. Cel mai bun spectacol din 2013, Zic Zac are ca temă principală influenţa muzicii asupra individului şi-i aduce pe scenă pe Andreea Gavriliu, Ştefan Lupu şi Gabriel Costin care vorbesc publicului despre etapele unei relaţii: simpatie şi antipatie, porniri animalice şi dezbateri filosofice, sensibilitate şi cruzime, frici personale şi nevoia de a ne găsi jumătatea.

Cel mai bun actor din 2019, Marian Râlea, va urca pe scenă alături de Dana Rogoz, Ionuţ Vişan şi Florentina Ţilea în Proof, o producţie unteatru în regia lui Andrei si Andreei Grosu.

Biletele pentru spectacolele #UNDERCLOUD13 vor putea fi achiziţionate online prin Eventbook sau MyStage, urmând ca de luni să fie disponibil programul complet.

Mai multe detalii despre spectacolele #UNDERCLOUD13 se găsesc pe www.undercloud.ro, pe facebook.com/undercloudfestival şi instagram.com/undercloudfestival.

FB event: facebook.com/events/571642113715956/

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
UNDERCLOUD este creat şi organizat de Asociaţia UNDERCLOUD.
Sponsori care s-au alăturat UC13 până în prezent: Raiffeisen Bank, Staropramen, Euromedia, Aqua Carpatica, Sâmbureşti.
Parteneri instituţionali: Teatrul Metropolis, Teatrul Bulandra, Teatrelli, Creart, PMB.
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Ringier, Music Channel, IQads, Ziarul Metropolis, Liternet, urban.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus