Undercloud 2020 vă propune un program complex, adresat atât adulţilor cât şi copiilor. Printre noutăţile ediţiei se evidenţiază secţiunea online cu spectacole create de artişti independenţi în perioada pandemiei şi o secţiune dedicată copiilor, cu ateliere de teatru şi spectacole - create de actorul Marian Râlea pentru Undercloud - programate în fiecare dimineaţă în curtea în grădina Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
În 2020, Muzeul Antipa se alătură festivalului Undercloud. A doua scenă a festivalului va fi în grădina Muzeului Antipa. Timp de 8 zile, spectatorii vor avea şansa de a vedea o selecţie a celor mai îndrăgite spectacole Undercloud, respectând măsurile impuse pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Facebook event: www.facebook.com/events/571642113715956/.
Spectatorii festivalului Undercloud pot beneficia şi în 2020 de tradiţionala ofertă "1+1". Oricine achiziţionează bilete cu un card Raiffeisen Bank primeşte 1 bilet gratuit la unul cumpărat, pentru orice spectacol #UNDERCLOUD13! Această ofertă este disponibilă exclusiv în Librăria Humanitas Magheru, Librăria Humanitas Kretzulescu şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Dimineţile Undercloud vor fi dedicate secţiunii MiniCloud. Între 11 şi 15 august 2020 vor avea loc o serie de ateliere de teatru pentru copii, necesare dezvoltării nu doar cognitivă, cât şi socială şi emoţională a generaţiei tinere.
"Modul în care am gândit aceste ateliere de actorie a fost inspirat din metode şi sisteme create de K.S. Stanislavski, Lee Strasberg, Stella Adler, Sanford Meisner, Viola Spolin, Ion Cojar, Jean Chateau, Gaspar Gyorgy, Sylvia Rotter, şi testate de-a lungul anilor, dar dezvoltate, personalizate de către mine cu ajutorul profesorilor prin a căror mâini am trecut pe tot parcursul studiilor, dar şi în afara lor, prin participarea la diverse workshopuri susţinute de profesionişti din domeniu.", spune actriţa Alma Costin, coordonatoarea atelierelor.
Marian Râlea revine în rolul Magicianului pentru o serie de spectacole create special pentru Undercloud şi programate în fiecare dimineaţă în grădina Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Serile vor fi dedicate celor mai îndrăgite spectacole premiate de-a lungul anilor în festival, secţiunii online şi performance-urilor lectură: Mai drăguţ decât Dostoievski (o lectură după Nora Iuga şi Angela Baciu, în dramatizarea lui Chris Simion-Mercurian cu Maia Morgenstern şi Carla-Maria Teaha), Noaptea de foc (lectură-performance cu Marius Manole, după romanul lui Eric-Emmanuel Schmitt), Cum am dresat un melc pe sânii tăi ( piesă scrisă de dramaturgul Matei Vişniec, un "performance reading" în filigran poetic, creat de două femei - actriţa Carla Maria Teaha împreună cu regizoarea Mariana Cămărăşan) şi Nebunul (după romanul lui Savatie Baştovoi, punctul de pornire al spectacolului performance cu Antoaneta Cojocaru, în dramatizarea şi regia Chris Simion-Mercurian cu suport video semnat Bogdan Botofei).
În perioada pandemiei, artiştii independenţi din România au creat spectacole de teatru online, a căror temă surprinde starea prin care am trecut cu toţii. Undercloud vă prezintă o selecţie a celor mai importante astfel de spectacole:
Instrucţional pentru singurătate este o serie teatrală online interactivă în care participanţii sunt instruiţi în arta de a scoate ce este mai bun din propria singurătate. Cele trei instrucţionale, care îi au ca protagonişti pe actorii Marius Manole (101. Cum să te întâlneşti cu tine însuţi, r: France-Elena Damian), Katia Pascariu (102. Cum să dormi cât îţi propui, r: Tamilla Woodard) şi Matei Chioariu (103. Cum să rezolvi camerele singurătăţii, r: Ana Mărgineanu), oferă o meditaţie teatrală despre singurătate atunci când nu ne avem decât pe noi înşine. O "trusă de prim ajutor" utilizabilă în orice moment de singurătate. Conceptul este creat de PopUP Theatrics, un parteneriat între artiştii Ana Mărgineanu (Statele Unite, România), Tamilla Woodard (Statele Unite) şi Peca Ştefan (România, Germania). Textele scrise de dramaturgul Peca Ştefan sunt inspirate dintr-un material documentar ce cuprinde mărturiile diferiţilor artişti şi spectatori de teatru care se confruntă cu singurătatea încă de dinaintea crizei Coronavirus şi soluţiile lor practice şi inventive în a face din singurătate o artă cu care poţi trăi în fiecare zi.
Work. No Travel, spectacolul regizat la Teatrul Replika de Bobi Pricop, îndeamnă la solidarizare cu toţi cei care migrează în căutarea unui loc de muncă. Spectacolul, cu Dan Basu (video), Eduard Gabia (muzică) şi Alex Călin, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu, Alexandru Potocean (actori), scanează fragmente din vieţi trăite în nesiguranţă şi alienare, vieţi improvizate care ajung să însemne un singur lucru: bani trimişi acasă pentru familie.
Biletele pentru spectacolele Undercloud se găsesc online, pe Eventbook şi mystage.ro.
Mai multe detalii despre spectacolele #UNDERCLOUD13 şi programul festivalului se găsesc pe www.undercloud.ro, pe facebook.com/undercloudfestival şi instagram.com/undercloudfestival.
Undercloud este creat şi organizat de Asociaţia Undercloud.
Finanţat de Ministerul Culturii.
Sponsori care s-au alăturat #UC13 până în prezent: Raiffeisen Bank, Staropramen, Euromedia, Aqua Carpatica, Sâmbureşti.
Parteneri instituţionali: Teatrul Metropolis, Teatrul Bulandra, Creart.
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Ringier, Music Channel, IQads, Ziarul Metropolis, Liternet, urban.ro.
UNDERCLOUD a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.