Eforturile din ultimele luni ale întregii echipe One World Romania şi ale partenerilor festivalului sunt încununate de faptul că putem să vă anunţăm că ediţia a treisprezecea va avea loc, în ciuda condiţiilor excepţionale, atât fizic cât şi online, între 21 şi 30 august 2020. În centrul acesteia se va afla Omul fără o identitate clară în mentalul majorităţii, în acelaşi timp urban şi rural - pe scurt, străinul, minoritarul, marginea, periferia şi tot ceea ce nu e inclus în acea majoritate.
El poate fi asociat, în funcţie de context, la fel de bine cu o persoană de etnie romă, cu o persoană homosexuală, cu o persoană săracă sau cu un refugiat sau imigrant.
Cea mai mare parte a filmelor din program vor fi proiectate într-una din cele şase spaţii în aer liber: Verde Stop Arena, Cinema Elvire Popesco, Contego - The Coffee Factory, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Cinema Muzeul Ţăranului şi Mercato Kultur. Proiecţiile vor avea loc doar seara, concomitent în toate spaţiile.
Filmele din competiţie, care vor oferi o panoramă a cinema-ului documentar actual în ce are el mai ambiţios din punct de vedere conceptual şi formal şi care vor fi pentru prima oară evaluate de un juriu format din specialişti români şi internaţionali, se vor vedea seară de seară la Contego - The Coffee Factory. Acest loc va fi de asemenea nucleul ediţiei cu numărul treisprezece, căci acolo ne vom întâlni zilnic la o cafea cu invitaţii festivalului.
Secţiunea principală a ediţiei din 2020 a festivalului, intitulată Habar n-ai tu cât te iubesc va fi dedicată minorităţii rome, cu ocazia unui moment simbolic în istoria mentalităţilor în societatea românească: în sfârşit, după mai bine de un secol şi jumătate de la desfiinţarea robiei, cei care şi-au eliberat mintea de stigmata faţă de romi i-au depăşit ca pondere pe cei care încă nu îi acceptă ca egali în societate. Cele douăsprezece filme vor fi proiectate la Verde Stop Arena, iar fiecare seară se va încheia cu un eveniment special aflat în relaţie cu tema centrală.
Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorităţi, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât şi pentru echipă, în vederea protejării sănătăţii tuturor.
În paralel, toate filmele vor fi de asemenea disponibile online pe site-ul festivalului şi pe platforma Eventbook pe toată durata festivalului. În curând vom comunica programul final, moment în care se vor pune din nou în vânzare biletele şi abonamentele.
Între timp, puteţi găsi pe site-ul festivalului detalii despre fiecare film în parte, despre secţiuni (despre justiţie, feminism, valenţa politică a intimităţii şi multe altele) şi despre cineaştii pe care îi onorăm în cadrul ediţiei din 2020 - ca spre exemplu Ross McElwee şi Chantal Akerman, cărora le dedicăm câte o retrospectivă. Aşadar, daţi uitării nostalgia sfârşitului de vară, căci în 2020 ultimele zile din august vor fi sinonime cu proiecţii de filme, dezbateri entuziasmante şi revederea emoţionantă cu voi, spectatorii noştri, după o atât de lungă pauză.
Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Fundaţia ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Uniunea Cineaştilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Kronenbourg Blanc, Somersby
Partener de mobilitate: Autonom
Partener secţiune principală: Verde Stop Arena
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Cinema Muzeul Ţăranului, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul Ceh Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Spaniei în România, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Festivalul SUPER, Contego - The Coffee Factory, Mercato Kultur, Apollo 111, Agenţia Împreună, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, CEREFREA Villa Noel
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărtureşti, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile şi Nopţi, The Institute, Graphic Front, Verbs Describe Us
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.