iulie 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Ediţia 2020 a Concursului Internaţional George Enescu, programată să se desfăşoare între 29 august şi 20 septembrie 2020, va fi reorganizată în două faze distincte: primele două etape ale competiţiei vor fi organizate în online în luna septembrie, conform calendarului iniţial, iar Semifinalele şi Finalele fiecărei secţiuni vor fi reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din Bucureşti. Accesul publicului la gala de deschidere şi la primele două etape va fi exclusiv online şi gratuit, iar spectatorii care au achiziţionat bilete şi abonamente îşi vor primi banii înapoi.

Măsura a fost luată de organizatorul Concursului, ARTEXIM, în urma unei consultări cu membrii juriilor şi cu directorul artistic al Festivalului şi Concursului Enescu, Vladimir Jurowski, în contextul agravării situaţiei generate de pandemie, pentru a proteja sănătatea tinerilor muzicieni, artiştilor implicaţi în procesul de jurizare, publicului şi echipei de organizare.

"Ne pare rău că a trebuit să schimbăm modul de organizare în scurtul timp rămas până la începerea Concursului. Am decis să nu anulăm Concursul pentru că vrem să transmitem artiştilor şi publicului larg un mesaj despre cât este de important pentru toţi să nu renunţăm la ce ne defineşte ca oameni. Pe concurenţii care s-au înscris în Concurs îi definesc pasiunea pentru muzică şi dorinţa de a excela în cariera artistică. Membrii juriilor, artişti şi pedagogi de recunoaştere internaţională, doresc promovarea tinerilor şi sprijinirea lor în aceste momente grele ale viitoarei lor cariere. Publicul nostru este definit de pasiunea de a asculta muzică de calitate. Pentru ei, am decis să continuăm organizarea competiţiei, dar în condiţii diferite, pentru a proteja sănătatea tuturor celor implicaţi. Participarea la Concursul Enescu 2020 va fi mai mult ca niciodată o şansă de afirmare în cariera internaţională pentru laureaţii celor trei secţiuni", a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM.

Desfăşurarea Fazei 2020 a Concursului Enescu

Toţi participanţii vor rămâne acasă, în siguranţă. Pentru fiecare dintre primele două etape ale Concursului concurenţii vor trimite Comitetului de organizare înregistrări ale interpretării lor, până la datele de 24 august 2020 (violoncel), 31 august 2020 (vioară) şi 6 septembrie 2020 (pian) conform repertoriului ales iniţial, iar membrii juriului vor analiza de acasă primele două etape ale Concursului. Toate înregistrările trimise de concurenţi vor fi publicate pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice.

Concursul Enescu 2020 va începe conform programului pe data de 29 august 2020, cu Concertul de Gală anunţat iniţial, la care publicul va avea acces gratuit, pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Dirijor: Josep Caballé Domenech
Program:
Alexandru Ştefan Murariu - "Concert pentru clarinet şi Orchestră" (Lucrare distinsă cu premiul I în cadrul secţiunii Compoziţie, Concursul Internaţional George Enescu, ediţia 2018)
Solist: Aurelian Băcan
Dan Dediu - "Brahmsodia" - Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră - primă audiţie mondială (laureat al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 1991)
Solişti:
Gyehee Kim - vioară, câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2016
Valentin Răduţiu - violoncel, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2011
Viktoria Vassilenko - pian, câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2016
Brahms - Simfonia nr. 1 în do minor, Op. 68

Prima etapă de Concurs a fiecărei secţiuni se va desfăşura conform programului iniţial: violoncel, 30 august - 3 septembrie 2020; vioară, 5 - 9 septembrie 2020; pian, 11 - 15 septembrie 2020. Atât publicul, cât şi membrii juriilor vor asculta interpretările înregistrate de concurenţi în prealabil şi trimise organizatorilor. Juriile îi vor alege pe cei 12 concurenţi care vor trece în a doua etapă, care se va desfăşura tot online, pe bază de înregistrări, conform programului iniţial: violoncel, 5 - 7 septembrie 2020; vioară, 11 - 13 septembrie 2020; pian, 17 - 19 septembrie 2020. Dintre cei 12 vor rămâne doar şase concurenţi pentru fiecare secţiune, care vor intra în semifinală.

Jurizarea lucrărilor înscrise la secţiunea Compoziţie a Concursului Enescu va avea loc în perioada 1 - 15 septembrie 2020. Fiecare membru al juriului va analiza acasă cele 25 de lucrări înscrise, iar rezultatele finale vor fi comunicate public de organizatori pe 20 septembrie 2020.

Desfăşurarea Fazei 2021 a Concursului Enescu

Semifinalele şi Finalele Concursului Enescu se vor desfăşura în Bucureşti între 13-23 mai 2021, la Ateneul Român, cu participarea Filarmonicii George Enescu şi a dirijorilor Nicolas Altstaedt (Finala Violoncel), Wilson Hermanto (Finala Vioară) şi John Axelrod (Finala Pian).

Concertele din Finala Concursului vor face parte din stagiunea 2021 a Filarmonicii George Enescu. Recitalurile membrilor juriului şi ale laureaţilor ediţiei 2018 vor fi organizate în sesiunea specială a semifinalelor şi finalelor din luna mai 2021.

Accesul publicului şi restituirea banilor de bilete şi abonamente

Accesul publicului la Concertul de Gală, care deschide Concursul Enescu, pe 29 august 2020, şi la primele două etape de concurs va fi gratuit şi integral online. Pentru concertele şi recitalurile din faza a doua a Concursului (din mai 2021), procedura de acces va fi anunţată la începutul anului viitor. Spectatorii care au cumpărat bilete şi abonamente pentru ediţia 2020 îşi vor primi integral banii înapoi, de la Eventim.

Procedura este următoarea:
Toţi cei care au achiziţionat bilete direct de pe site-ul Eventim.ro vor primi o informare pe email din partea Eventim cu privire la începerea procesului de rambursare automată a banilor pentru biletele achitate. Sumele vor fi returnate în conturile din care au fost efectuate plăţile.
Cei care au cumpărat bilete din reţeaua magazinelor partenere Eventim vor returna biletele la punctul de vânzare de unde a fost făcută achiziţia.
Cei care au efectuat achiziţia de la punctele de vânzare Eventim sau de la sediu vor transmite un mesaj cu datele de comandă şi numele cumpărătorului la adresa de email [email protected]
Pentru mai multe detalii sau informaţii, puteţi trimite un mail la adresa [email protected] sau să apelaţi numărul de telefon 0730240249 de luni până vineri în intervalul orar 10.00-18.00.

Reacţia juriilor faţă de noua propunere de organizare

Răspunsurile primite din partea juriului internaţional în urma prezentării noii modalităţi de organizare a Concursului sunt pozitive şi apreciative:

Krzysztof Wegrzyn (juriu vioară): Prin această decizie vom avea grijă atât de sănătatea tuturor persoanelor implicate (concurenţi, juriu, public, organizatori) şi ne vom asigura că programul se va desfăşura precum a fost decis iniţial, oferind astfel publicului un semn plin de speranţă pentru viitor.

Josu de Solaun (juriu pian): Sprijin 100% această variantă. În vremurile acestea dificile decizia dumneavoastră dovedeşte rezilienţă, curaj şi un angajament de neclintit pentru muzică şi artă.

David Geringas (preşedinte juriu violoncel): Nu e uşor să luaţi o astfel de decizie. Felicitări! Cel mai important este să avem grijă de participanţi. Bineînţeles că nu va fi uşor pentru toţi candidaţii să-şi înregistreze programul, însă noi vom fi pregătiţi pentru a privi dincolo de versatilitatea calităţii şi de a aprecia talentul. Sperăm că rezultatele vor fi mulţumitoare pentru toţi şi că ne vom putea întâlni în Bucureşti în primăvara anului 2021.

La ediţia 2020 a Concursului Enescu s-au înscris 292 de concurenţi din 42 de ţări, din care au rămas, în urma preselecţiei, 272 de candidaţi din 41 de ţări. Listele complete ale concurenţilor care intră în concurs, la cele trei secţiuni, pot fi găsite pe www.festivalenescu.ro, la secţiunea "Rezultate".

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii şi de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Concursul are patru secţiuni - vioară, violoncel, pian şi compoziţie - iar standardele internaţionale după care este organizat îl poziţionează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfăşurate în peisajul muzicii clasice din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus