Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  King Kong

Peter Jackson şi filmele sale


Arhitext Design, decembrie 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ca spectacol grandios, cinematograful a fost dominat în ultimii ani de două serii: Stăpânul inelelor şi Harry Potter. Dacă cele patru părţi (apărute până acum) din Harry Potter au fost realizate de 3 regizori diferiţi (Chris Columbus, Alfonso Cuarón şi Mike Newell), Stăpânul inelelor a purtat semnătura unuia singur pe toate cele trei părţi ale trilogiei - Peter Jackson.

Jackson era un neo-zeelandez cvasi-necunoscut înainte de lovitura cu Stăpânul inelelor. A debutat cu un scurt-metraj, în 1976, iar din 1987 până în 1996, a realizat 5 lung-metraje pentru cinema şi alte două pentru televiziune. În 1994, obţinuse un premiu de regie la Veneţia pentru Heavenly Creatures.

Ca şi Harry Potter, Stăpânul inelelor e o ecranizare sau, mai bine zis, o serie de ecranizări. E poate cel mai grandios spectacol pentru cinema de la Războiul stelelor încoace şi ceea ce-i dă amprenta specifică e atmosfera gotică îmbinată cu grandoarea. E de vârf în ceea ce priveşte efectele speciale (aşa cum fusese şi seria Războiului stelelor la vremea ei), iar noile tehnologii dolby surround i se potrivesc ca o mănuşă - spectatorul e copleşit, ţintuit în scaun în faţa lumii propuse/ecranizate de Peter Jackson.

Stăpânul inelelor e acel tip de film hollywoodian ce scrie istoria cinematografului comercial de buget uriaş. Fiecare din cele trei părţi are în jur de 3 ore, cheltuielile au fost enorme, dar şi succesul pe măsură. Prima şi ultima parte au mers cel mai bine şi a fost o scădere de încasări la partea a doua.

De-aici încolo, toate drumurile par să fie deschise pentru Jackson. O dovedeşte ultimul lui film - King Kong, de aceleaşi dimensiuni ca fiecare din cele trei părţi ale Stăpânului inelelor: cu o lungime de trei ore, cu efecte speciale de vârf, un mega-buget, ce reia mitul gorilei uriaşe King Kong. Ceea ce impresionează la filmul lui Jackson e tuşa retro pe care o imprimă filmului şi care, combinată cu tehnologia de vârf, îl particularizează printre filmele de acest gen. Apoi, accentele ecologiste sunt şi ele rar întâlnite în asemenea contexte. Monstrul e privit cu mai multă sensibilitate decât în alte filme ale seriei, iar reconstituirea lumii dinozaurilor nu e cu nimic mai prejos decât cea a lui Spielberg din seria Jurassic Park. În ansamblu, şi King Kong e un spectacol copleşitor prin grandilocvenţă şi care, în ciuda celor 3 ore, îl ţine pe spectator aproape în permanenţă tensionat.

Ar fi prea mult spus că Peter Jackson a făcut, cu cele patru mega-producţii, film de autor. Asta pentru că toate respectă şi sunt construite pe calapodul filmului comercial, hollywoodian. Amprenta lui Jackson e vizibilă în profesionalismul cu care creează atmosfera în astfel de producţii care, datorită dimensiunilor, sunt foarte greu de ţinut în mână.

Jackson n-a ieşit doar el din anonimat odată cu aceste filme, ci a scos şi Noua Zeelandă din acelaşi cvasi-anonimat în care se afla pe scena cinematografiei mondiale. În afară de o regizoare curtată de festivalurile internaţionale (Cannes, Veneţia) - Jane Campion - , Noua Zeelandă nu are o cinematografie care să fi produs ceva răsunător. Peter Jackson e cel care a făcut din locaţiile de filmare la Stăpânul inelelor, locuri de pelerinaj pentru fani. Şi care a făcut să se vorbească de Noua Zeelandă ca de o ţară cu o cinematografie de luat în seamă. Toate articolele despre King Kong


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


ÎN PROGRAM

TV 1000
Sâmbătă, 24.08.2019 - 22,10
Marţi, 27.08.2019 - 22,00


Resurse

 Alte articole de Laurenţiu Brătan


Alte articole

 Hai înc-o dată, să vedem ce-o ieşi! - King Kong, Mihnea Columbeanu
 Cine mi-a-mpuşcat maimuţa? - King Kong, Doru Buşcu
 De ce l-a reînviat Peter Jackson pe King Kong, Cătălin Sturza
 Return of the King (extended cut) - King Kong, Andrei Creţulescu
 King Kong - Peter Jackson şi-a văzut visul cu ochii, Iulia Blaga
 Toate articolele despre King Kong


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer