august 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Ediţia a treisprezecea a festivalului One World Romania, care se va desfăşura între 21 şi 30 august 2020, celebrează progresul recent - încet, e drept - al acceptării şi integrării minorităţilor în mentalitatea românească. Iar ce mod e mai potrivit de a saluta această evoluţie, dar şi de a chestiona modalităţile de a arde nişte etape şi a avansa mai repede spre incluziune, decât printr-o incursiune în cultura romă de ieri şi de azi, dincolo de clişeele care stigmatizează, de prea multe ori, comunitatea?

Primul eveniment al secţiunii principale a festivalului, dedicată aşadar culturii rome sub nenumăratele ei forme, este concertul performativ Mecanica #FLUID-elor, de duminică 23 august 2020, de la ora 21.00. #FLUID este un queer act bucureştean, colaborarea dintre Paula Dunker (performer, actriţă, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) şi alte creaturi strâmbe. De data aceasta, li se vor alătura Kali (Mihaela Drăgan) - actriţă, dramaturgă şi cofondatoare a companiei de teatru feminist rom Giuvlipen; Niko G (Nicoleta Ghiţă) - membră a trupei Playhood, un grup de artişti adolescenţi din cartierul Ferentari, care combină educaţia cu artele performative, şi a companiei de teatru Giuvlipen; şi Ramya, regina drag-ului românesc, prezenţă a scenei muzicii independente în calitate de producătoare de muzică şi mc şi actriţă pe scena teatrului rom. Toţi folosesc sunetul, muzica şi microfonul ca armă împotriva neutralităţii civice.


Tot stereotipurile - care se transformă, se transmit, se ignoră, nasc drame, dar şi comedii, sunt respinse, îmbrăţişate, normalizate sau blamate - se află în centrul spectacolului de teatru Aleea Stereotipurilor, care va avea loc luni, 24 august 2020, de la 21.15. Gelu B, Cerasela şi Valerică Silicon sunt trei adolescenţi dintr-un cartier tipic bucureştean care participă la un game-show televizat. Concurenţii folosesc elemente din poetry-slam, hip-hop şi dans contemporan, pentru a descrie diferite forme de discriminare precum rasismul, sexismul sau homofobia. Rezultă un spectacol în care performerii vorbesc deschis, dar şi cu umor, despre provocările vieţii de adolescent, într-o lume deseori neînduplecată şi intolerantă.


Dar comunitatea romă nu doar că dejoacă clişeele cu ajutorul cărora s-a încercat mărginirea şi supunerea ei, dar a avut de asemenea o influenţă asupra construcţiei identitare româneşti. În cadrul performance-ului de joi 27 august 2020, de la ora 21.00, intitulat În căutarea demnităţii, profesorul universitar şi activistul rom Gelu Duminică ne va provoca să analizăm contribuţia minorităţii rome la dezvoltarea folclorului românesc. Cursul va îmbina informaţiile despre istoria şi cultura romilor cu muzica unui taraf care va cânta live pe scenă, timp de 90 de minute. Taraful prezent va fi condus de acordeonistul Marian Mexicanu.


În deschiderea ultimului weekend de festival - aşadar vineri, 28 august 2020, de la ora 21.00, vă propunem o seară cu Bahoi, unul din primii vloggeri din România. O raritate în peisajul cultural din ţară, această întâlnire - atât cu unele din video-urile sale care l-au făcut celebru şi cu unele realizate special pentru eveniment, cât şi cu autorul lor în persoană - sperăm că va deschide un dialog mai amplu nu doar despre viziunea artistului şi despre lumea complexă descrisă în video-urile lui, ci şi despre importanţa acestor reprezentări intime, particulare, despre realităţi la care avem prea puţin acces şi, mai tot timpul, prin intermediul unor perspective exterioare şi deformatoare.


Pe 30 august 2020, de la ora 21.00, ulterior ceremoniei de premiere OWR #13, ne vom lua rămas bun de la această ediţie a festivalului pe ritmurile orchestrei Taraf de IMPEX. Aceasta este formată din două formaţii muzicale: Grupul IMPEX şi formaţia Taraf de Caliu, a membrilor fondatori ai celebrului grup Taraf de Haidouks. În Taraf de IMPEX colaborează muzicieni lăutari cu muzicieni care au studiat muzica clasică, rock, electronică şi alte stiluri "vestice". Mesajul acestui proiect este unul pacifist, de "anti-discriminare", şi are ca scop revelarea faptului că estul, vestul şi culturile aferente pot colabora, iar atunci când o fac, rezultatul poate fi incitant şi evolutiv, cu efect de "vindecare" socială.


De asemenea, pe durata întregului festival, vom putea vedea expoziţia digitală de fotografie "urban_roma", a activistei Crina Marina Mureşanu. Demersul acesteia constă în reunirea a peste 300 de imagini din arhivele personale ale familiei şi prietenilor săi, majoritatea din cartierul Ferentari. Fotografiile prezintă romi din mediul urban, surprinşi în diferite momente din viaţa lor, de-a lungul mai multor generaţii, din anii 1950 până la sfârşitul anilor 1980. Ne întâlnim astfel cu o imagine neaşteptată a comunităţii rome, fără stereotipuri şi exotism. Expoziţia cu o selecţie de fotografii va fi proiectată pe ecranele de la Verde Stop Arena şi disponibilă online pe site-ul festivalului şi pe pagina de Facebook a One World Romania.

Toate evenimentele vor avea loc la Verde Stop Arena. Ele se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorităţi, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât şi pentru echipă, în vederea protejării sănătăţii tuturor.

Găsiţi programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziţiona de pe platforma Eventbook.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus