august 2020
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2020
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis s-a desfăşurat între 5 şi 9 august 2020 în Alexandria şi încă 8 oraşe de ţară - Bucureşti, Baia Mare, Botoşani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu, Timişoara, reuşind să aducă la un loc peste 250 de adolescenţi, peste 50 de artişti români şi aproape 58.000 de spectatori - în mediile offline şi online.
Organizat pentru prima dată exclusiv în aer liber şi concomitent în 9 oraşe, în condiţii speciale de siguranţă sporită, festivalul s-a desfăşurat fără incidente, cu multă grijă şi responsabilitate pentru sănătatea participanţilor şi a fost îmbrăţişat de adolescenţi cu mult entuziasm şi nerăbdare, experienţa de învăţare şi dezvoltare prin teatru, dans şi film propusă de Ideo Ideis devenind mai necesară ca oricând în contextul izolării impuse anul acesta de pandemie.

Ideo Ideis #15: video

"Aveam nevoie de oameni care să ne inspire şi de o experienţă care să ne marcheze evoluţia, în orice fel. IDEO #15 asta a făcut.", "În oraşul meu rareori avem ocazia să participăm la evenimente culturale centralizate, aşadar IDEO a fost o rază de lumină şi o oportunitate deosebită.", "Am învăţat să zâmbim cu ochii" sunt doar câteva dintre gândurile pe care membrii trupelor de teatru tânăr le-au formulat la finalul festivalului.

Ideo Ideis #15 în 9 oraşe: video 

Acestea au găsit ecou şi în concluziile trainerilor şi mentorilor care i-au însoţit în aventura de 5 zile. "Mă bucur tare mult că festivalul s-a putut ţine, chiar şi aşa, în condiţii cu totul speciale. Mi-era dor de energia adolescenţilor, de cheful lor de a se juca şi de a se descoperi, fără teamă, sub ochii celorlalţi.", a declarat Dana Rogoz într-o postare pe o reţea de socializare, în timp de Tudor Chirilă a exprimat un mesaj plin de emoţie: "De anul trecut, IDEO IDEIS mă face să înţeleg că sunt privilegiat că pot face meseria asta. Mă ajută să fiu mândru că sunt Actor, în ciuda faptului că trăiesc într-o societate care este învăţată să ne dispreţuiască. Şi mă învaţă că există tineri care se uită la această meserie cu o dragoste şi un respect aproape mistice. Deci, există speranţă.".


Emoţie pură s-a regăsit şi vineri, 8 august 2020, în Alexandria, unde s-a jucat pentru prima oară, în aer liber, spectacolul comunitar Biblioteca din Alexandria, scris şi regizat de Bogdan Georgescu. Cinci femei din Alexandria (Cristina Drăghici, actriţă profesionistă, alături de alte patru actriţe amatoare din comunitate), în diferite momente ale vieţii lor - de la 15 la 65 de ani, din diferite categorii sociale, au spus celor aproape 200 de spectatori povestea unui oraş marginalizat, în care unii membri ai comunităţii şi-au creat propriile iniţiative de educaţie prin cultură, pe când alţii s-ar putea să nu fi ştiut niciodată că a existat o bibliotecă din Alexandria.


Mai mult de 1000 de spectatori au participat la Cinemateca târzie la proiecţiile de film în aer liber organizate în fiecare seară pe platforma ANAF din Alexandria, în timp ce peste 100 de alexandrieni au ascultat dialogul dintre generaţii în cadrul masterclass-urilor moderate de Alex Ion, la care au fost invitaţi perechile părinte-copil formate de Magda Catone şi Carol Ionescu, respectiv Radu Gabriel şi Ana Radu, dialog transmis şi LIVE.


Festivalul a inaugurat în 2020 un podcast special, moderat de actorul Mircea Postelnicu, din care publicul a putut afla despre momente autentice din culisele celor 14 ediţii de Ideo Ideis. Mai mult de 11.000 de vizualizări au strâns online poveştile spuse de organizatori, membrii din echipa originală a festivalului, traineri, mentori şi participanţi ai ediţiilor anterioare.


"Una dintre cele mai mari bucurii pe care anul acesta mi le-a oferit a fost faptul că s-a întâmplat a 15-a ediţie IDEO IDEIS. Nu am simţit în niciun moment că festivalul se întâmplă în pofida a ceva, ci că se întâmplă pentru a veni în întâmpinarea unor nevoi pe care le-am împărtăşit cu toţii - participanţi, traineri, mentori, echipă şi voluntari - nevoia de a ne conecta, de a ne exprima şi de a acţiona, nevoia de a ne astâmpăra foamea acumulată în 5 luni de pandemie. Această ediţie aniversară a canalizat mai abitir decât mi-aş fi putut dori esenţa festivalului şi a fost o celebrare mai autentică şi mai efervescentă decât în orice alt context în care am fi încercat să o provocăm. A semănat multă bucurie în fiecare loc prin care a trecut şi a lăsat urmele trecerii sale.", a declarat Oana Furdea, Directorul festivalului.


Picturile pe ziduri, realizate de Cristian Scutaru, Livi Po - Liviana Popa şi Wanda Hutira, instalaţia de artă LYRATA semnată de Andrei Arion, precum şi concertul itinerant al cvartetului de corzi Sonore, care a încântat ascultătorii seară de seară în diverse locuri din oraş, au completat experienţa Ideo Ideis 2020, lăsând pe străzile din Alexandria o declaraţie de speranţă şi o invitaţie la schimbare.


Atelierele ART & PLAY au adus în 2020 la un loc, atât online cât şi offline, peste 200 de oameni din Alexandria, din variate categorii de vârstă şi sociale. Printre cele mai populare ateliere de anul acesta s-au numărat cele de Dezvoltare personală - atelierul In a Relationship pentru adolescenţi şi atelierul de consiliere pentru părinţi, precum şi cele de Arte & meserii, în special atelierul de arte vizuale pentru copii, locurile disponibile epuizându-se rapid după deschiderea înscrierilor.Cea de-a 16-a ediţie Ideo Ideis va reveni în 2021 pentru a onora feedback-ul participanţilor care văd în eveniment o manifestare necesară în comunităţile lor.
***
Ne puteţi urmări pe:
site Ideo Ideis | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

***
Ideo Ideis este un festival cultural pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din ţară şi are rolul de a-i ajuta pe participanţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.
***
Ideo Ideis este un proiect organizat de Asociaţia T.E.T.A, cu sprijinul Ministerului Culturii.
Proiect Cultural Co-Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Partener de tradiţie: Primăria Alexandria
Parteneri: V7 Capital, ASAP, Fundaţia Dreptul la Educaţie, BricoDepot, Aqua Carpatica
Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Conciato, UNATC, Aurelian Săndulescu, Eurocar, Medlife, AIVI Media.Hub, Poethree, Tzitzi Poc, Zaiafet, ON Institute, Ziua Mintzii, Funky Citizens, In a Relationship, Forum Apulum, Teatrul Tineretului, Roaba de Cultură, Rezidenţa BRD Scena9
Parteneri locali: Inspectoratul Judeţean Teleorman, Liceul Teoretic "Nikolas Lenau" Timişoara, Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" Baia Mare, Colegiul Naţional "AT Laurian" Botoşani, Primăria Municipiului Buzău, Casa de Cultură "Geo Bogza" Câmpina, Colegiul "Octavian Goga" Sibiu, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Sibiu, Primăria Municipiului Câmpina, Consiliul Local Câmpina, Festival Arată Artă, Mircea Anghel, Complex Dacia SRL, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman, Asociaţia de prietenie Româno-Franceză ROMFRA Alexandria
Parteneri media: Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Radio România Cultural, IQAds, Scena 9, Şcoala 9, VICE, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet, Life.ro, Urban.ro
Partener monitorizare: Zelist


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus