august 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Rude, prieteni, colegi de lucru, vecini - de o mie de ani, romii sunt egalii şi contemporanii noştri, chiar dacă nu îi tratăm aşa. Ediţia a 13-a a festivalului One World Romania, care debutează vineri 21 august 2020, îşi propune să contrabalanseze reprezentarea exotizantă şi incompletă de care au de obicei parte comunităţile rome printr-o serie de evenimente care le va da membrilor lor ocazia să se caracterizeze fără filtre şi fără intermediari.
România a traversat, în 2019, un prag sensibil: barometrul relaţiilor interetnice a anunţat că românii care şi-au eliberat mintea de stigma faţă de romi i-au depăşit ca pondere pe românii care nu îi consideră ca egali în societate. Însă pandemia a demonstrat că cetăţeanul rom poate recădea rapid în poziţia lăsată vacantă, pentru scurt timp, de vinovat de serviciu, cu consistenta contribuţie a mass-media.

Dar conştientizarea pericolului constant de regresiune nu trebuie să ne împiedice să ne bucurăm de victorie şi mai ales să-i celebrăm pe luptătorii angajaţi în campanii de lungă durată împotriva discriminării: activişti, jurnalişti, sociologi, etc.


Drept care vă invităm sâmbătă, 22 august 2020, la Verde Stop Arena, la Parastasul Rasismului. Se vor cânta cântece vesele de înmormântare, toate la căpătâiul intoleranţei. Vor participa în calitate de MC Mircea Toma de la ActiveWatch, Ciprian Necula - activist rom în cadrul Platformei Aresel, doctor în sociologie şi profesor asociat SNSPA, Dragoş Muşat (Tetelu) - jurnalist, autor şi actor de sketch-uri comice - şi o serie de invitaţi speciali acompaniaţi de Daniel Mărgean & Trio Band. Performance-ul va începe după proiecţia filmului Taikon şi face parte din seria de evenimente Habar n-ai tu cât te iubesc, în care discutăm istoria şi celebrăm cultura romă.

Din cauza situaţiei sanitare ieşite din comun pe care o traversăm, a trebuit să ne resemnăm să organizăm o parte din evenimente exclusiv în spaţiul online. Această schimbare nu ne va împiedica însă să comunicăm, să schimbăm idei şi să căutăm soluţii. Reculul discriminării nu reprezintă un câştig doar pentru minorităţi, ci pentru societatea noastră în ansamblul ei.


Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a reflecta la următorii paşi pentru ca evoluţia să nu se oprească aici, iar un început bun îl va constitui dezbaterea Ce ne facem când reuşim, care se va desfăşura miercuri, 26 august 2020, de la ora 17 şi va putea fi vizionată pe pagina de Facebook One World Romania. La aceasta vor participa Cătălina Olteanu - membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării; Carmen Gheorghe - preşedinta asociaţiei E-Romnja şi coordonatoare şi editor al colecţiei de eseuri şi cercetări Problema românească - o analiză a rasismului românesc; Gelu Duminică - directorul executiv al fundaţiei Agenţia de Dezvoltare Împreună; Ciprian Necula, activist rom în cadrul Platformei Aresel, doctor în sociologie şi profesor asociat SNSPA; Prof. univ. dr. Vasile Dâncu - preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie; şi Mălina Voicu - cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române. Discuţia va fi moderată de Mircea Toma de la ActiveWatch.


Tot cu ajutorul vostru, al spectatorilor, ne vom atinge alt scop, acela de a sparge tăcerea care înconjoară diverse subiecte şi figuri care au fost considerate de-a lungul timpului de către istoria oficială ca fiind problematice. Un astfel de personaj prea puţin cunoscut de către publicul larg este Petre Sirin, regizor de filme documentare la studioul "Alexandru Sahia" care, pe lângă o serie întreagă de scurtmetraje dedicate artelor sau istoriei, a lăsat în urmă mărturii fantastice despre o lume căreia mulţi nici nu-i bănuiesc existenţa: cea a culturii queer din perioada comunistă.

Duminică, 30 august 2020, de la ora 17.00, pe pagina de Facebook One World Romania, îi vom avea alături de noi pe Florin Buhuceanu (activist pentru drepturile omului), Teona Galgoţiu şi Bogdan Balla (cineaşti) pentru a explora momente ale culturii gay în contrapunct cu represiunea poliţienească încheiată abia la finele anului 2002 şi pentru a discuta modalităţi de prezervare a acestei istorii alternative, care riscă să dispară odată cu protagoniştii ei.


Dezbaterea Kinedok din 2020, care va viza recenta schimbare a paradigmei în distribuţia documentarului de artă, se va desfăşura de asemenea online. Anul 2020 a adus o reformă radicală a modului în care filmele îşi ating publicul ţintă. Afectată masiv de criza mondială de sănătate, industria cinematografică a fost nevoită să vină cu soluţii rapide, multe dintre acestea netestate în prealabil. Distribuitorii de film au fost forţaţi să implementeze strategii noi şi să se aventureze în teritorii necunoscute, mai ales în mediul online.

Vă invităm marţi, 25 august 2020, ora 17:00, tot pe pagina de Facebook One World Romania, la o discuţie cu Ivana Formanová din Republica Cehă - Coordonator KineDok, Institute of Documentary Film (IDF) şi Jean-Marie Barbe din Franţa - producător, regizor, coordonatorul platformei online pentru film documentar independent Tënk şi al festivalului États Généraux du Film Documentaire de Lussas, în cadrul căreia vom încerca să răspundem la întrebări precum: Ce impact vor avea aceste soluţii de urgenţă pe termen lung? Ce riscuri şi beneficii sunt asociate cu acestea şi ce metode alternative de angajare a publicului există în prezent? Evenimentul se va desfăşura în limba engleză.

Din cauza unei schimbări de ultim moment, spaţiul Contego - The Coffee Factory va fi înlocuit cu spaţiile Rezidenţa BRD Scena 9 şi Manasia Hub - fapt care va avea un impact minimal asupra orelor proiecţiilor anunţate anterior.

Vă mulţumim pentru înţelegere!

Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorităţi, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât şi pentru echipă, în vederea protejării sănătăţii tuturor. Puteţi să consultaţi aceste norme aici.

Găsiţi programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziţiona de pe platforma Eventbook.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Fundaţia ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaştilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Agenţia Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, AVL Systems, Prisma Production Pro
Spaţii partenere: Verde Stop Arena, Contego - The Coffee Factory, Mercato Kultur, Institutul Francez din Bucureşti, Cinema Muzeul Ţăranului, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Rezidenţa BRD Scena 9
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Magic FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărtureşti, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile şi Nopţi, The Institute, Ştiriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus