august 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Vineri, 21 august 2020, debutează a 13-a ediţie a festivalului internaţional de documentar şi drepturile omului One World Romania. Startul prezentei ediţii se va da la ora 19.30, la Verde Stop Arena, cu proiecţia filmului Acasă, în regia lui Radu Ciorniciuc - premiat la Sundance şi la TIFF 2020. Acesta rulează pentru prima oară la Bucureşti, iar alte trei filme realizate sau co-realizate de cineaşti din România sunt premiere naţionale sau bucureştene în cadrul OWR #13.
Debutul lui Radu Ciorniciuc urmăreşte traiul cotidian al familiei Enache, care locuieşte în Delta Văcăreşti - un fantastic teatru de război dintre civilizaţie şi natură aflat în inima capitalei. Cei nouă copii ai soţilor Enache au crescut acolo după ce natura şi-a reintrat în drepturi şi a năpădit rămăşiţele unui grandios proiect urban ceauşist abandonat în 1989. Radu Ciorniciuc construieşte cu respect şi delicateţe o poveste universal umană care combină filmările spectaculoase şi idilice cu intimitatea devastatoare a unei familii sub presiunea vremurilor. Proiecţia de la Verde Stop Arena se va desfăşura în prezenţa regizorului, a producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan şi a protagoniştilor filmului.


Monica Lăzurean-Gorgan va fi prezentă în două calităţi la OWR#13: în cea de producător, dar şi în cea de co-regizoare a filmului Lemn, un thriller de mediu care vorbeşte despre pădure şi despre oamenii care trăiesc din comerţul cu lemn. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier şi director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reuşeşte să urmărească, sub acoperire, maşinaţiunile comerţului internaţional cu lemn. Monica Lăzurean-Gorgan urmăreşte eforturile acestui justiţiar modern, care duce o luptă a cărei urgenţă devine din ce în ce mai evidentă în societatea românească. Filmul Lemn va fi proiectat pentru prima dată în Bucureşti miercuri, 26 august 2020, de la ora 20.15, la Verde Stop Arena, în prezenţa cineastei.


După film, va urma un moment muzical inedit semnat UNCUT. Preocupat de înregistrările sonore pe teren şi de studiul morfologiei pădurii, artistul Cătălin Rulea a explorat pădurile din România sub ghidarea Greenpeace. Acesta a fost începutul platformei UNCUT - un proiect util nu numai pe plan artistic, dar şi pe plan ecologic şi social. Live performance-ul UNCUT este o improvizaţie, folosind coloana sonoră înregistrată în pădurile de importanţă naţională din România, dar şi instrumente acustice sau electronice.


Numeroasele provocări ale prezentului nu trebuie să ne facă să uităm să privim uneori înapoi cu mânie şi să tragem învăţăturile trecutului. Precum ne-au obişnuit, Radu Jude şi Adrian Cioflâncă se dedică în cel mai recent film al lor scoaterii la lumină a unor evenimente îngropate de istoria oficială. În Ieşirea trenurilor din gară, care va fi proiectat în premieră naţională marţi, 25 august 2020, de la ora 19.00 la Verde Stop Arena, zeci (sau, poate, sute) de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iaşi din anul 1941 conferă un chip concret uneia dintre marile atrocităţi petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea. Tot atâtea rememorări, desprinse din declaraţiile oficiale scrise ale familiilor victimelor şi ale martorilor evenimentelor, trasează - într-o polifonie de voci şi de perspective - amploarea brutalităţii soldaţilor şi a localnicilor care au dus la îndeplinire planul criminal antisemitic. Filmul va fi urmat de un dialog cu Radu Jude şi Adrian Cioflâncă.


Debutul în lungmetraj al Cristinei Haneş (co-regizat cu Isabella Rinaldi şi Arya Rothe), intitulat A Rifle and a Bag, nu este ancorat în realitatea românească, dar prezintă o stare de fapt - impactul sărăciei şi a inegalităţii de şanse asupra unei tinere familii - care are ecouri pretutindeni. Un cuplu de ex-naxaliţi (membri ai organizaţiei politice maoiste care luptă pentru recunoaşterea drepturilor comunităţilor de aborigeni din India) încearcă să îşi crească băiatul de şase ani şi bebeluşul care se naşte la un moment dat în timpul filmului, deşi delimitările castei căreia aparţin vin la pachet cu o mulţime de piedici şi de nedreptăţi. Cristina Haneş va fi prezentă la premiera naţională a filmului, care va avea loc marţi, 24 august 2020, de la ora 20.30, la Cinema Muzeul Ţăranului.


Cu aceşti invitaţi şi cu mulţi alţii vă veţi putea întâlni în fiecare zi a festivalului, la Manasia Hub, între orele 14.00 şi 16.00. Acolo va avea loc OWR Lactobar, o serie de întâlniri informale cu cineaşti, performeri, cântăreţi, membri ai juriului internaţional şi ai juriului liceenilor, care vor vorbi direct cu publicul pasionat de cinema, de cafea sau de produse lactate.

Din cauza unei schimbări de ultim moment, spaţiul Contego - The Coffee Factory va fi înlocuit cu spaţiile Rezidenţa BRD Scena 9 şi Manasia Hub - fapt care va avea un impact minimal asupra orelor proiecţiilor anunţate anterior.
Vă mulţumim pentru înţelegere!

Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorităţi, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât şi pentru echipă, în vederea protejării sănătăţii tuturor.


Găsiţi programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziţiona de pe platforma Eventbook.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Fundaţia ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaştilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Agenţia Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, AVL Systems, Prisma Production Pro
Spaţii partenere: Verde Stop Arena, Contego - The Coffee Factory, Mercato Kultur, Institutul Francez din Bucureşti, Cinema Muzeul Ţăranului, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Rezidenţa BRD Scena 9
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Magic FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărtureşti, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile şi Nopţi, The Institute, Ştiriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus