august 2020
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2020
Spectacolul cinematografic al toamnei începe la Astra Film Festival 2020.
Şase premiere mondiale, una internaţională, nouă premiere naţionale, un film aflat în cursă pentru nominalizarea la Premiile Oscar 2021, întâlniri cu regizorii, întrebări esenţiale, răspunsuri neaşteptate şi evenimentele speciale completează cea de-a 27-a ediţie a Festivalului.
Astra Film Festival Open Air 2020 începe vineri, 4 septembrie 2020, la Sibiu şi va rămâne în memoria publicului pentru mult timp.

Astra Film Festival 2020 le propune spectatorilor:

6 premiere mondiale:
Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te aşteaptă acasă, de Eszter Hajdu - Ungaria-Portugalia, 2020;
Spiriduş pe jumătate, de Jón Bjarki Magnússon - Islanda, 2020
Bugan - Nu am respirat aerul degeaba, de Duco Tellegen - Olanda-România, 2019
Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată, de Claudiu Mitcu - România, 2020
Moartea... punct sau virgulă?, de Călin Terţan, Corina Terţan - România, 2020
Reflexii în Est, de Andreea Cristina Borţun - România, 2020

O premieră internaţională:
Copii pierduţi pe plajă, de Alina Manolache - România, 2020

9 premiere naţionale:
Nu mă uita, de Sun Hee Engelstoft - Danemarca, 2019
Cursuri de iubire, de Malgorzata Goliszewska şi Kasia Mateja - Polonia, 2019
Hai să vorbim despre adulter, de Bára Jíchová Tyson - SUA-Cehia, 2019
Lumea văzută de Amazon, de Adrien Pinon şi Thomas Lafarge - Franţa-Germania-India-Polonia-SUA, 2019
În plasa prădătorilor sexuali, de Vít Klusák, Barbora Chalupová - Cehia-Slovacia, 2020
Autoportret, de Katja Høgset, Margreth Olin şi Espen Wallin- Norvegia, 2020
Cântecele represiunii, de Marianne Hougen-Moraga şi Estephan Wagner - Danemarca, 2020;
Tatăl nostru, de Andrei Dăscălescu - România, 2020
iHuman, de Tonje Hessen Schei - Norvegia, 2019

Acasă / My Home, lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, Munchen, Salonic, Cracovia, Macedonia şi aflat în cursa pentru o nominalizare la Premiile EFA, se vede la #AFF2020. Filmul este în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021, iar în 2018 a primit Premiul pentru cel mai bun proiect în cadrul DocumentaryTank at Astra Film Festival 2018.

Programul de proiecţii este disponibil pe site-ul festivalului astrafilm.ro/program-2020/, iar biletele pot fi achiziţionate online începând din 28 august 2020, pe site-ul festivalului astrafilm.ro/bilete-la-astra-film-festival-2020/ şi pe eventbook.ro/festival/astra-film-festival.

Ce va fi mai apoi, omul sau tehnologia?

Ca de obicei, filmele propuse de organizatorii Astra Film Festival îi provoacă pe spectatori să îşi pună întrebări esenţiale şi să afle răspunsuri neaşteptate.

Producţia În plasa prădătorilor sexuali, (de Barbora Chalupová, Vít Klusák) este o incursiune în lumea întunecată a pedofililor online, iar în Conflagraţia reţelelor de socializare (David Fontseca Romanos) încercăm să aflăm cât de mult depinde mobilizarea civică de reţelele de socializare? Aşteptaţi răspunsul operatorului, filmul lui Pavel Cuzuioc, pune o întrebare care vorbeşte despre o realitate pe care poate nu o percepem îndeajuns: cu atâtea instrumente de comunicare, oare nu suntem prizonieri într-un Turn Babel modern? Iar concluzia care dă fiori reiese din iHuman (Tonje Hessen Schei): întâi creăm tehnologia, apoi tehnologia ne recreează pe noi.

Investigaţii interioare

O fotografă celebră suferă de anorexie în formă gravă şi explorează în imagini această boală mortală (Autoportret, de Espen Wallin, Katjia Hogset şi Margreth Olin), iar Jola evadează dintr-un mariaj de coşmar şi luptă să se reinventeze la 69 de ani (Cursuri de iubire, de Malgorzata Goliszewska şi Kasia Mateja). Poate că adulterul e plictisitor sau poate nu, dar trădarea e cu siguranţă interesantă, nu-i aşa? (Hai să vorbim despre adulter, de Bára Jíchová Tyson). În Cântecele represiunii, de Marianne Hougen-Moraga şi Estephan Wagner, supravieţuitorii unei secte din Chile rememorează 45 de ani de abuzuri şi de viaţă la limita sclaviei, iar la vârsta de 100 de ani, un paznic de far îşi pregăteşte înmormântarea în Spiriduş pe jumătate, de Jón Bjarki Magnússon.

Emoţionanta povestea a basistului trupei rock Locomotiv GT, fugit din Ungaria comunistă în America, este reconstituită din casete audio (Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te aşteaptă acasă, de Eszter Hajdu). Şi, nu în ultimul rând, investigaţia de mai mulţi an fenomenului Amazon, cea mai mare corporaţie de pe glob a celui mai bogat om din lume, Jeff Bezos, cu o avere de 200 de miliarde de dolari, a dus la crearea filmului Lumea văzută de Amazon (Adrien Pinon şi Thomas Lafarge), prezentat de asemenea în premieră naţională la Sibiu.

Istoriei să nu-i întorci spatele

În anul 1968, László, un băiat de 14 ani, încalcă regulile sistemului comunist, iar pedeapsa va fi exemplară (Stigmatizat-1968, de Ágota Varga). La rândul lui, Marek Edelman, lider al Revoltei din ghetoul Varşoviei din 1943, rememorează poveşti de dragoste din ghetou (Marek Edelman... poveşti de dragoste din ghetou, de de Jolanta Dylewska). În Secrete de familie, de Susanne Kovács vedem o poveste despre umbrele trecutului, care nu ne părăsesc niciodată, iar în Nu mă uita (Sun Hee Engelstoft) încercăm să înţelegem ce determină o mamă să-şi dea copilul spre adopţie.

Evenimente speciale din cadrul AFF2020

RETRO AFF este o secţiune care reia cinci titluri proiectate în ediţiile precedente ale festivalului, oferind o imagine succintă a varietăţii de stiluri de cinema documentar din selecţiile marca Astra Film Festival. În Story of Fatat, de Ibrahim Harb, o femeie puternică îşi sfidează destinul şi nu se lasă învinsă, în Happily Ever After (Tatjana Božic) o regizoare îşi vizitează cinci foşti iubiţi pentru a descoperi de ce toate poveştile ei de dragoste se sfârşesc prost, iar românul Claudiu Crulic intră în greva foamei într-o închisoare din Polonia unde fusese încarcerat pe nedrept (Crulic - The Path to Beyond, de Anca Damian). Cum ar trebui să sune un cântec auzit la radio pentru a te determina să baţi lumea întreagă pentru a-i descoperi originea? (Cântece din pădurea tropicală, de Michael Obert). Şi ce poveste mai fascinantă decât însuşi felul în care e desenat prin munţi poate avea unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de pe glob? (Transalpina - The Road of Kings, de Dumitru Budrala).

Expo multimedia: identităţi feminine în ruralul sudic românesc este un jurnal de explorare, în imagini şi sunet, care descrie universul unor femei învingătoare din Teleorman, unul dintre cel mai sărace judeţe ale României. Fotografiile, instalaţiile video şi sonore ne fac martori la cronicile intime ale unor femei care şi-au câştigat libertatea prin curaj. Andreea Borţun şi Brînduşa Nastasă au documentat ipostazele vieţii post abuz, prezentând poveşti actuale ale unor femei din ruralul românesc actual, care şi-au câştigat o independenţă fragilă şi supravieţuiesc într-o societate marcată de un mental încă profund patriarhal. (Concept & regie: Andreea Borţun, Fotografii: Claudiu Popescu şi Brînduşa I. Nastasă, Curatoare: Ioana Ciocan).

Lansare de carte (cu participarea poetului Radu Vancu). Într-o Europă deschisă, un român este întrebat despre strămoşii săi şi despre specificul limbii sale, despre Dracula, vampiri şi sărăcie. Lucrarea Transilvania, revista unui ideal, de Mihali Nicoară, arată că limba şi istoria românilor reprezintă valori unice de cultură şi civilizaţie.

Gastro@ASTRA este un proiect apetisant, realizat în colaborare cu International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, care aduce la AFF 2020 scurtmetrajele câştigătoare din cadrul competiţiei Food Film Menu 2020 dedicată prezentării Regiunilor gastronomice europene. Acest program este găzduit ca urmare a titlului de Regiune Europeană a Gastronomiei, deţinut de Sibiu în 2019.

Proiecţiile şi evenimentele din cadrul AFF 2020 se vor desfăşura în 8 spaţii: Scena de la Lac, Târgul de ţară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru şi Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava - Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori - Centrul Cultural "Ion Besoiu" şi în Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului.

Biletele pentru AFF2020 sunt puse în vânzare on-line pe www.astrafilm.ro/bilete-la-astra-film-festival-2020/ şi pe eventbook.ro/festival/astra-film-festival şi vor fi disponibile la casieriile AFF astfel: Începând de vineri, 4 septembrie 2020, vor fi disponibile la intrarea în Muzeul Astra (str. Pădurea Dumbrava 16), iar de sâmbătă, 5 septembrie 2020, în Piaţa Mică nr 11 (la intrarea în sediul Astra Film) şi la Centrul Cultural Ion Besoiu (str. E. Cioran 1-3) - doar pentru filmele programate la Terasa cu flori.

Programul Astra Film Festival On Air, aici: astrafilm.ro/program-2020/


Astra Film Festival 2020 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%
Partener de comunicare: PiArt Vision
Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile şi nopţi, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermanstadter Zeitung.


Descarcă programul Astra Film Festival 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus