august 2020
Zilele Teatrului unteatru, 2020
Pentru prima dată în istoria Zilelelor unteatru, evenimentul cultural devenit deja tradiţie pentru publicul bucureştean continuă în 2020 în mediul online, aducând experienţa festivalului în casele spectatorilor din întreaga ţară. Vreme de zece zile, în perioada 4-13 septembrie 2020, cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul teatrului independent, dar şi o serie de reprezentaţii în premieră, vor fi transmise online, parte dintre ele live. Spectacolele vor putea fi urmărite cu acces gratuit.

După o ediţie specială Zilele unteatru - eveniment organizat în acest an exclusiv în aer liber, cu participarea a 2.000 de bucureşteni de-a lungul celor 10 seri de spectacol, a venit rândul iubitorilor de teatru din ţară să savureze cele mai noi producţii unteatru. O selecţie variată, care va include zece dintre spectacolele jucate în luna iulie 2020 pe scena amenajată în Parcul Herăstrău, va fi difuzată gratuit în mediul online. Pentru ca experienţa vizionării să rămână una autentică, de calitatea premium a transmisiunilor live din sala de spectacol se va asigura o întreagă echipă de profesionişti, incluzând operatori, editori, specialişti în sunet şi lumini, producători şi regizori de platou.

La începutul lunii martie 2020, spaţiile culturale au fost nevoite să-şi închidă porţile, ca urmare a măsurilor de distanţare impuse în contextul pandemiei. Pentru a rămâne alături de iubitorii de teatru şi pentru a-i putea susţine în continuare pe artiştii independenţi implicaţi în proiect, unteatru şi-a continuat activitatea, oferind publicului ocazia de a urmări în siguranţă spectacolele programate, din propriile case. Reacţiile pozitive nu au întârziat să apară, iar valul de susţinere venit din partea spectatorilor din întreaga lume a reconfirmat nu doar nevoia artei independente de a depăşi barierele geografice, ci şi dorinţa iubitorilor de teatru din ţară şi de peste hotare de a vedea producţii autohtone de calitate.

Un demers dedicat deopotrivă spectatorilor fideli şi tuturor celor interesaţi să descopere producţiile independente, Zilele unteatru online redeschid seria de transmisiuni cu Domeniul Iuptei, cea de-a treia parte din trilogia migraţiei creată de regizoarea Catinca Drăgănescu, difuzată live din sala de spectacol vineri, pe 4 septembrie 2020. Spectacolul urmăreşte povestea unui tânăr asiatic aflat în căutarea soluţiei pentru o viaţă mai bună în Europa. Pentru prima dată va putea fi urmărit online spectacolul Singurătatea pietrelor, în regia lui Norbert Boda, un proiect unteatru cinematic proiectat în premieră la Zilele unteatru, dar şi Bad Talks, de Radu Iacoban. Tot în direct va fi transmis şi spectacolul Pelicanul, în regia lui Florin Liţă, o dramă de familie cu Florina Gleznea, Cezar Antal, Alex Popa şi Sandra Ducuţă. Surpriza ediţiei va fi noul concert al artistului Alex Ştefănescu - Vindecare, interpretat live în sala de concerte din Sfinţii Apostoli nr. 44 şi transmis gratuit în întreaga ţară, în ultima seară de festival.

Dacă la evenimentul aniversar găzduit în luna iulie 2020 de Roaba de Cultură, aproximativ 2.000 de spectatori s-au bucurat de spectacol de-a lungul celor 10 zile, în mediul online, zeci de mii de iubitori de teatru din ţară sunt invitaţi să se bucure de atmosfera de festival.

Detaliile transmisiunilor vor fi disponibile începând cu 31 august 2020, pe www.unteatru.ro.

Program zilele unteatru online 2020
4-13 septembrie 2020

4 septembrie 2020, ora 20 - Domeniul luptei, de Catinca Drăgănescum regia Catinca Drăgănescu - Live de la unteatru
5 septembrie 2020, ora 20 - Noaptea bufonilor, de Alexa Visarion după Cehov şi Shakespeare, regia Alexa Visarion
6 septembrie 2020, ora 20 - Visul unei nopţi de vară, de William Shakespeare, regia Peter Kerek - Prima dată-n online
7 septembrie 2020, ora 20 - Pelicanul, de August Strindberg, regia Florin Liţă - Live de la unteatru
8 septembrie 2020, ora 20 - Pisica lui Schrodinger, de Alexa Băcanu, regia Alexandru Berceanu
9 septembrie 2020, ora 20 - Alcesta, de Euripide, regia Kovács Zsuzsánna
10 septembrie 2020, ora 20 - Bad Talks, de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban - Prima dată-n online
11 septembrie 2020, ora 20 - Singurătatea pietrelor, de Norbert Boda, regia Norbert Boda - Prima dată-n online
12 septembrie 2020, ora 20 - Lumea dinăuntru, de John Elsom, regia Catinca Drăgănescu
13 septembrie 2020, ora 19 - Eine Kleine Nachtmusik, de Gigi Căcileanu (text), Mozart (muzică), coregrafia Gigi Căciuleanu
13 septembrie 2020, ora 21 - Vindecare - unconcert Alex Ştefănescu - Live de la unteatru

Un proiect independent lansat în urmă cu 10 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artişti s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spaţiu construit din dorinţa de a oferi un mediu al libertăţii totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER - cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului. În tot acest timp, proiectul s-a susţinut exclusiv din şi prin vânzarea de bilete, cele mai multe dintre spectacole fiind produse cu resurse minime, din dragoste pentru teatru.
***
Zilele unteatru online este un proiect finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret "Ştefan Iordache".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus