septembrie 2020
Festivalul Film pe Pâine, 2020
Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul Film pe Pâine se va desfăşura şi anul acesta, în perioada 14-20 septembrie 2020, în perimetrul Pieţei Unirii din Focşani.

Ideea acestui festival a pornit de la importanţa culturii în vieţile tuturor oamenilor, încă din adolescenţă. De aceea cultura trebuie să fie accesibilă oricui, la fel cum este şi pâinea. Dacă prima ediţie a fost plină de experienţe noi, atât pentru participanţi, cât şi pentru organizatori, vă promitem că, în pofida situaţiei pandemice, Festivalul ''Film pe Pâine'' va fi de neuitat.

Festivalul primeşte girul valorilor contemporane ale oamenilor de teatru şi film, atât prin prezenţa în juriu cât şi prin coordonarea de ateliere. Astfel, din juriu fac parte: Tedy Necula (regizorul lungmetrajului Coborâm la prima, care ne-a onorat cu prezenţa şi în ediţia trecută), Olimpia Săpunaru (profesor de actorie, poetă şi publicistă, nascută la Focşani), Roxana Lupu (actriţa principală din filmul Maria, Regina României) şi Teona Galgoţiu (câştigătoarea competiţiei Felia de Film din 2019, regizoare şi poetă din cea mai tânără generaţie).

În cadrul evenimentului sunt programate ateliere de mişcare scenică şi dans, lectură, fotografie, jurnalism şi alte domenii, care vor surprinde plăcut atât tinerii, cărora le este în mod special dedicat festivalul, cât şi ceilalţi iubitori de artă. Printre coordonatorii de ateliere îi vom avea alături pe Iulian Postelnicu, câştigătorul din 2020 al Premiului Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, obţinut pentru rolul său din filmul Arest, Silvia Vrînceanu, coordonatoare de proiecte culturale pentru copii şi tineret, Robe Cristian, actor în trupa Victory of Art, şi mulţi alţii.

Festivalul se va bucura şi de prezenţa, în cadrul unui mini-concert, a tânărului actor şi muzician Alex Ştefănescu, care a absolvit un master în actorie la London International School of Performing Arts. Acesta îmbină muzica şi actoria într-un one-man show prin care reuşeşte să ne pună pe gânduri şi să ne amuze cu fiecare piesă scrisă şi interpretată de el.

Păstrând tenta novatoare, în deplină corelaţie cu spiritul frenetic şi efervescent al participanţilor şi al organizatorilor, ediţia 2020 promovează tinerii talentaţi printr-o invitaţie de a-şi expune creaţiile (fotografice, literare etc.) care le reflectă talentul şi pasiunea. Această activitate se va desfăşura sub forma unei expoziţii ce va avea loc la Galeriile de Artă pe întreaga perioadă a festivalului. Vernisajul expoziţiei va fi pe data de 15 septembrie 2020, la ora 18:30.

O altă activitate inedită a acestei ediţii a festivalului este "biblioteca vie", unde tinerii cu potenţial actoricesc sunt îndrumaţi, în cadrul unor întrevederi, pe calea de la aspiraţie la reuşită, de către oameni de succes ai culturii contemporane.

Pe lângă momentele artistice şi atelierele propuse, festivalul include şi un concurs de scurtmetraje, intitulat "Felia de Film", unde doritorii îşi pot valorifica ideile creative de regie şi interpretare. Cele mai bune proiecţii vor fi premiate, în urma deliberării juriului.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 14-20 septembrie 2020 şi va avea loc în Piaţa Unirii, respectând reglementările legale specifice perioadei de pandemie pe care o parcurgem.

Echipa care face posibilă desfăşurarea ediţiei din 2020 a festivalului este constituită, cum altfel, decât dintr-un grup de tineri inimoşi, activând pe 10 departamente, coordonaţi în principal de iniţiatoarea festivalului, Ioana Moldoveanu.

Asociaţia "Organizaţia Civică Vrancea" este cea care ne susţine activităţile şi în 2020, fiind reprezentată de Camelia Rodica Hondru.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea, Primăriei Municipiului Focşani, Liceului de Artă "Gh. Tăttărescu", Bibliotecii Judeţene "Duiliu Zamfirescu", Casei de Cultură Odobeşti, Centrului Cultural Vrancea, Radio România Actualităţi, invrancea.ro, Caspro Publicitate, Cinehub Tonitza, Corso, Branko, Axel, Maressia, Chez Nous, Vrancea Altfel, Asociaţiei Eu, Tu şi Ei şi AIVI Media Hub.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus