septembrie 2020
Articole diverse
Un spectacol despre familie şi uitare cu un text scris în cadrul rezidenţelor de dramaturgie Drama 5.
 
Spectacolul, pe un text scris de Cosmin Stănilă, este regizat de Andrei Măjeri şi îi are în distribuţie pe Emőke Kató şi Lucian Teodor Rus. Premiera va avea loc în data de 17 septembrie 2020, de la ora 20, iar a doua reprezentaţie în 19 septembrie 2020 de la ora 20.

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois spune povestea actriţei Eszter Nagy, care este diagnosticată cu demenţă, şi a fiului ei, Cristi, care alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-şi proteja mama de suferinţele bolii şi de a-i conserva imaginea publică şi personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viaţă. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor şi curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepţiile lor despre grijă, iubire şi demnitate.

,,Să fii martorul stingerii propriei conştiinţe pare de nesuportat. În lume sunt 50 de milioane de oameni care trăiesc cu Alzheimer. Mulţi dintre ei îşi privesc condiţia cu împăcare, confruntându-se cu lipsa unui tratament, dar şi cu stigma socială. Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois e despre cum negociem cu iminenţa propriei dispariţii." (Cosmin Stănilă)

Piesa spectacolului a fost scrisă în cadrul programului de rezidenţe Drama 5, desfăşurat în luna iulie la Reactor. Programul, aflat anul acesta la a V-a ediţie, susţine dramaturgia contemporană românească prin oferirea unui cadru de lucru, de feedback şi diseminare a rezultatelor unui număr de cinci autori dramatici în fiecare ediţie.

Evenimentul face parte din proiectul cultural "Drama 5. Ediţia a V-a", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
 
Eveniment este de asemenea co-finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca prin proiectul "Reactor 2020. Public şi cadre de creaţie".
 
TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS
De: Cosmin Stănilă (textul va apărea pe LiterNet în toamna-iarna 2020)
Regia: Andrei Măjeri
Decor: Adrian Balcău
Sound Design: Adrian Piciorea
Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus
Vârsta recomandată: 14+
Limba: română şi maghiară (cu subtitrare în română)
 
Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com sau pe www.facebook.com/ReactorCluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus