septembrie 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Şapte tineri violoncelişti dintre cei 13 concurenţi care au fost selectaţi în a doua etapă au obţinut majoritatea voturilor membrilor juriului Secţiunii de Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2020, pentru a se califica în Semifinală: Margarita Balanas (Letonia), Ştefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania), Jérémy Garbarg (Franţa), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (Coreea de Sud) şi Keisuke Morita (Japonia).
Cel mai tânăr concurent care intră în semifinală, Jaemin Han, are 14 ani. El este şi cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală în istoria Concursului Enescu.

Semifinala de violoncel, care va consta în interpretarea unei sonate de George Enescu, va avea loc pe 13 mai 2021 la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala va fi sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18.00, şi va consta într-un concert cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Nicolas Altstaedt.


Etapa a II-a Concursului Internaţional George Enescu 2020, Secţiunea Violoncel, s-a desfăşurat online în perioada 5-7 septembrie 2020. Rezultatele au fost anunţate online de către preşedintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului marţi, 8 septembrie 2020. "Iată-ne ajunşi la jumătatea Concursului. Personal, am fost foarte fericit să ascult atât de multe interpretări care dau dovadă de atât de mult talent şi virtuozitate din repertoriul celei de-a doua etape. Totuşi, doar o parte dintre tinerii muzicieni vor fi invitaţi să cânte în Bucureşti în mai 2021, să-şi urmeze visul de a deveni laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu - Secţiunea Violoncel. Însă nu toţi... Aş dori să le urez tuturor succes şi noroc în viaţă şi să le amintesc să nu renunţe niciodată! Iar celor care îşi vor găsi numele pe listă - doresc să le urez mult succes în Semifinală şi sper să ne vedem în Bucureşti plini de sănătate, bine pregătiţi şi în cea mai bună dispoziţie!", a spus David Geringas.

Juriul Secţiunii de Violoncel a ediţiei 2020 a Concursului Enescu este format din David Geringas, (Preşedintele Juriului), Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guţu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi şi Raphael Wallfisch.

La secţiunea Violoncel au fost cei mai mulţi concurenţi înscrişi la această ediţie a Concursului Enescu. De altfel, procesul de preselecţie - prevăzut în Regulamentul Concursului - a fost necesar doar pentru secţiunea violoncel, deoarece numărul de candidaţi înscrişi (105) a depăşit numărul maxim de concurenţi care pot să fie evaluaţi de juriu în timpul competiţiei (85). În prima etapă, desfăşurată tot online, între 30 august şi 3 septembrie 2020, au fost selectaţi 13 tineri violoncelişti din 10 ţări.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secţiunilor sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia, în ciuda pandemiei. Pentru a crea o legătură între muzicieni şi spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-şi intensitatea şi forma reacţiei. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Accesul la tot conţinutul online ale Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul ediţiei din acest an este "Frumuseţe în viaţă", iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea. 

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, şi este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România.
Concursul are patru secţiuni - vioară, violoncel, pian şi compoziţie - şi situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus