septembrie 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Şaptesprezece tineri violonişti dintre cei 60 de concurenţi care au participat în prima etapă a Secţiunii de Vioară din cadrul Concursului Internaţional George Enescu au obţinut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în a Etapa a II-a: Hans Christian Aavik (Estonia), Takamori Arai (Japonia), Justina Auskelyte (Lituania), Maria-Alexandra Bobeico (România), Gennaro Cardaropoli (Italia), Ho-Hsuan Feng (Taiwan), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Nakyung Kang (Coreea de Sud), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Karolina Nowotczyńska (Polonia), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Şerban (România), Alican Süner (Turcia), Mayu Tokuda (Japonia), Ayaka Uchio (Japonia) şi Jaewon Wee (Coreea de Sud).

Datorită calităţii interpretărilor, juriul a decis astfel să califice 17 concurenţi în loc de 12, urmând ca departajarea să se facă în etapa a doua. Etapa I a Concursului Internaţional George Enescu 2020, Secţiunea Vioară, s-a desfăşurat online în perioada 5-9 septembrie 2020. Rezultatele au fost anunţate online de către preşedintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului joi, 10 septembrie 2020.

Juriul Secţiunii de Vioară este format din Dmitry Sitkovetsky (Preşedinte), Remus Azoiţei, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder şi Krzysztof Wegrzyn.

În mesajul publicat pe site-ul Concursului, Dmitry Sitkovetsky, preşedintele juriului, a declarat: "În ultimele cinci zile, împreună cu colegii mei din juriu, am ascultat 60 de violonişti talentaţi din 21 de ţări, în înregistrări ale repertoriului pentru Etapa I - lucrări de Mozart, Bach şi Paganini. Felicit toţi participanţii pentru efortul admirabil depus în aceste condiţii neobişnuite. Dragostea şi entuziasmul lor pentru muzică sunt evidente. Bravo! Mulţumesc, de asemenea, colegilor mei de juriu, pentru efortul lor de a fi corecţi şi generoşi în acordarea voturilor. În final, în loc de 12 candidaţi, am decis să promovăm în Etapa a II-a 17 violonişti. Vom avea o şansă mai bună de a aprecia talentul şi personalitatea lor muzicală într-o selecţie mai largă de repertoriu."

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu, Secţiunea Vioară se va desfăşura în perioada 11-13 septembrie 2020. Înregistrările vor fi disponibile online pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice începând cu 11 septembrie 2020, de la ora 10.00 (ora României). Rezultatele etapei a II-a vor fi anunţate de către preşedintele Juriului pe site-ul Concursului pe 14 septembrie 2020, la ora 20.00 (ora României).

Concurenţii selectaţi în Etapa a II-a vor participa la Semifinala Concursului care va avea loc pe 17 mai 2021 la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala secţiunii vioară va avea loc luni, 19 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Wilson Hermanto.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secţiunilor sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia, în ciuda pandemiei. Pentru a crea o legătură între muzicieni şi spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-şi intensitatea şi forma reacţiei. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Accesul la tot conţinutul online ale Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul ediţiei din acest an este "Frumuseţe în viaţă", iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea.

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, şi este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Concursul are patru secţiuni - vioară, violoncel, pian şi compoziţie - şi situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.