august 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Concursul Internaţional George Enescu începe pe 29 august 2020, cu 205 tineri muzicieni rămaşi în cursă după reorganizarea evenimentului în online, pe fondul pandemiei, din cei 272 de muzicieni trecuţi de preselecţia din iunie.
"Am convingerea că această ediţie a Concursului Internaţional George Enescu va fi un eveniment de mari proporţii, de care se va bucura un public mult mai numeros decât de obicei. Cea mai mare parte a Concursului se va desfăşura online, prin urmare mult mai mulţi oameni vor avea şansa să-l urmărească decât atunci când avem doar publicul din sala de concert. Suntem creatorii propriei noastre realităţi. O creăm zi de zi prin ceea ce facem, asigurându-ne astfel că avem un viitor. Ne asigurăm, însă, prin aceasta, că vom avea şi un trecut. Fie ca anul 2020, aşadar, să fie unul de care vă amintiţi nu ca fiind anul virusului, anul fricii sau anul în care totul s-a anulat, ci ca fiind anul în care v-aţi împlinit visul, anul în care aţi participat la Concursul Internaţional George Enescu. Vă urez tuturor mult succes şi vă mulţumesc!", a transmis, în mesajul său pentru deschiderea Concursului, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului şi Concursului George Enescu.

Cei 205 candidaţi rămaşi în concurs provin din 39 de ţări. Dintre ei, 184 concurează la cele trei instrumente: vioară (66); violoncel (54); pian (64), iar 21 participă la secţiunea de compoziţie, cu 26 de lucrări. Cei mai tineri candidaţi sunt în vârstă de 14 ani, iar cei mai în vârstă candidaţi au 33 de ani.

Faza online a Concursului Enescu se va derula până pe 20 septembrie 2020 şi va consta în:

29.08.2020, ora 18.00 - Deschiderea Concursului, cu Concertul de Gală pe scena Ateneului Român, în care vor fi prezentate în premieră mondială "Brahmsodia" - Triplu Concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu, special pentru această ediţie şi Concertul pentru clarinet şi orchestră de Alexandru Ştefan Murariu - lucrare distinsă cu premiul I al Concursului Enescu din 2018.
Triplul Concert va fi interpretat de trei laureaţi din ediţiile precedente: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduţiu (violoncel, 2011) şi Victoria Vassilenko (pian, 2016) acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Josep Caballé Domenech.
Concertul va fi transmis în direct sâmbătă, 29 august 2020, pe site-ul www.festivalenescu.ro şi la Televiziunea Română de la ora 18.00. De asemenea, concertul de deschidere va fi preluat şi pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală (https://art.raiffeisen.ro/), unde va putea fi văzut şi în următoarele 30 de zile.

Prima etapă de Concurs a fiecărei secţiuni se va desfăşura conform programului iniţial: violoncel, 30 august-3 septembrie 2020; vioară, 5-9 septembrie 2020; pian, 11-15 septembrie 2020. În aceste perioade, înregistrările cu interpretările concurenţilor vor fi publicate pe site-ul www.festivalenescu.ro, pentru a putea fi ascultate de iubitorii muzicii, iar membrii juriilor vor analiza performanţele candidaţilor şi îi vor alege pe cei 12 candidaţi care vor trece în următoarea etapă.

A doua etapă de Concurs se va desfăşura tot online, pe bază de înregistrări, conform programului iniţial: violoncel, 5-7 septembrie 2020; vioară, 11-13 septembrie 2020; pian, 17-19 septembrie 2020. Înregistrările cu interpretările aferente acestei etape vor fi disponibile pentru publicul larg pe www.festivalenescu.ro. Dintre cei 12, juriile vor selecta şase concurenţi pentru fiecare secţiune, care vor intra în semifinală.

Competiţia de Compoziţie se va desfăşura integral conform programului iniţial. Jurizarea lucrărilor trimise de concurenţi se face în mod obişnuit de la distanţă. Câştigătorul secţiunii va fi anunţat pe 20 septembrie 2020 pe www.festivalenescu.ro.

Accesul la tot conţinutul online ale Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: www.festivalenescu.ro/program/.

Semifinalele şi finalele la cele trei secţiuni de instrumente vor fi organizate în mai 2021, la Ateneu.
Mesajul ediţiei din acest an este "Frumuseţe în viaţă", iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea.


Premiile Ediţiei

Premiile oferite sunt în valoare de 100.000 euro. La secţiunea compoziţie s-a introdus un premiu nou, pentru originalitate, în valoare de 5.000 euro.
Câştigătorii premiilor I de la Concursul Enescu 2020 sunt invitaţi în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu 2021, unde vor concerta alături de mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin ş.a.).

Câştigătorii Concursului Internaţional George Enescu 2020 de la secţiunile vioară, violoncel şi pian vor beneficia de un premiu special, nou introdus în pachetul competiţiei: un concert împreună cu Orchestra Filarmonică Bohuslav Martinů în noiembrie 2021, la Musikverein Golden Hall din Viena. Cei trei laureaţi ai Concursului Enescu vor interpreta Triplul Concert pentru vioară, violoncel şi pian de Ludwig van Beethoven, în contextul marcării la nivel mondial a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor. Premiul este oferit de IMK Society for the Promotion of Music and Culture din Viena, o organizaţie care lucrează cu muzicieni precum Maxim Vengerov sau Mischa Maisky şi derulează proiecte în colaborare cu celebrele case de discuri Sony, Decca şi Deutsche Gramophon.

Buget

Bugetul total pentru organizarea evenimentului se ridică la 4.020.000 lei, alocaţi după cum urmează: Faza I (2020): 1.605.000 lei; Faza II (2021): 2.415.000 lei.

Deschiderea oficială

Deschiderea oficială a Concursul Enescu a fost marcată printr-o conferinţă de presă online care a avut loc vineri, 28 august 2020, de la ora 14.00, transmisă pe www.festivalenescu.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului Enescu. Evenimentul s-a desfăşurat în două paneluri "Prezentarea organizării şi desfăşurării Concursului Enescu 2020" şi "Muzică şi experienţă culturală: promisiunea Concursului Enescu 2020".
Invitaţi: Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial pe probleme de cultură (intervenţie înregistrată); Doina Gradea, Preşedinte, Director General al Societăţii Române de Televiziune; Liliana Staicu, Director Orchestrele şi corurile Radio România; Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu; Vladimir Jurowski, Directorul Artistic al Festivalului George Enescu (intervenţie înregistrată); dirijorul şi solişti din concertul de deschidere: Josep Caballé Domenech şi respectiv Gyehee Kim - violonistă, câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu, 2016; Valentin Răduţiu - violoncelist, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, 2011; Viktoria Vassilenko - pianistă, câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu, 2016; Dan Dediu, compozitor, Preşedintele Senatului Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, autorul lucrării Brahmsodia care va fi prezentată în premieră mondială la concertul de deschidere; Alexandru Ştefan Murariu, compozitor, câştigătorul secţiunii de compoziţie a Concursului Internaţional George Enescu, 2018; Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank; Sever Voinescu, redactor-şef Dilema Veche.

Informaţii suplimentare

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, şi este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Concursul are patru secţiuni - vioară, violoncel, pian şi compoziţie - şi situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus