septembrie 2020
Articole diverse
În a doua parte a lunii septembrie 2020, la Reactor se discută despre nevoia de apartenenţă.

Atunci când echipa Reactor şi-a propus să vorbească despre importanţa grupului social, la începutul anului 2020, nimeni nu bănuia că în scurt timp această temă avea să capete noi înţelesuri în urma unei crize mondiale care ne-a forţat să ne reevaluăm priorităţile şi pe noi înşine. Proiectul Corelaţii a fost conceput ca o temă de gândire prin mijloace artistice la lucruri care ne preocupau: familie, comunitate, nevoia de a face parte dintr-un grup şi felul în care ne lăsăm şlefuiţi şi ne adaptăm personalitatea la grupul respectiv. Cele două spectacole create în cadrul proiectului, De neconceput şi În sfârşit sfârşitul, menţin tema de gândire, lăsându-se în acelaşi timp influenţate de context. De neconceput a devenit un spectacol online, o meditaţie auto-reflexivă la funcţia comunitară a teatrului, iar În sfârşit sfârşitul va avea premiera luna aceasta, în 29 septembrie 2020, ora 20, tot online, preînregistrat în studio, dar şi sub forma unei proiecţii speciale la sediul Reactor, pentru un număr redus de spectatori.

În sfârşit sfârşitul, pe un text de Brînduşa Ban şi regizat de Diana Dragoş, vorbeşte despre căutarea unui punct stabil atunci când totul în jurul tău, de la familie la planetă, pare să fie la un pas de distrugere. Dar ce se întâmplă atunci când salvatorul este el însuşi un agent al distrugerii?

Evenimentele fac parte din proiectul cultural "Corelaţii", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Evenimentul este de asemenea co-finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca prin proiectul "Reactor 2020. Public şi cadre de creaţie".
 
PROGRAM FOCUS CORELAŢII
 
19 septembrie 2020, ora 20
TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS
de Cosmin Stănilă
Regie: Andrei Măjeri
Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus
Decor: Adrian Balcău
Sound design: Adrian Piciorea
Light design & sonorizare: Cătălin Filip
Video: Mihai Stanciu
 
Când actriţa Eszter Nagy este diagnosticată cu demenţă, fiul ei, Cristi, alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-şi proteja mama de suferinţele bolii şi de a-i conserva imaginea publică şi personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viaţă. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor şi curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepţiile lor despre grijă, iubire şi demnitate.
 
20 septembrie 2020, ora 20
DE NECONCEPUT
Creat de: Alexandra Caras, Ana Cucu-Popescu, Tom Dugdale, Raluca Mara, Oana Mardare, Lucian Teodor Rus, Paul Socol
Cu: Alexandra Caras, Tom Dugdale, Raluca Mara, Lucian Teodor Rus, Paul Socol
Regia: Tom Dugdale
Traducerea: Ana Cucu-Popescu
Video, sunet şi montaj: Mihai Stanciu şi Paul Luchian
Muzică originală: Max Anchidin
 
Un grup de actori se zbate să comunice şi să creeze într-o lume pe care nu o mai recunosc. Când negarea, furia, evadarea, nici măcar realitatea virtuală nu le mai asigură confortul, găsesc speranţa în cel mai neaşteptat loc...
 
24 septembrie 2020, ora 20
TOTUL E BINE CÂND SE TERMINĂ
De Andreea Tănase (citeşte textul aici)
Regia: Radu Nica
Scenografia şi conceptul video: Mihai Păcurar
Mişcare scenică: Oana Mureşan
Cu: Paula Rotar, Paul Socol
 
Spectacolul te invită în universul intim al vieţii de cuplu, unde doi oameni sărbătoresc cea mai importantă zi din viaţa lor. El iubeşte berea şi câinii, ea e alergică, dar amândoi preferă whiskey-ul. Te aşteaptă cu uşile larg deschise şi te provoacă să fii deschis la orice.
Vârsta recomandată: +16 ani
 
26 septembrie 2020, ora 20
CELULE DE BAZĂ
de Petro Ionescu şi Raul Coldea
Cu: Ioana Chiţu, Bianco Erdei, Lucia Mărneanu
 
Celule de bază este rezultatul unei cercetări desfăşurate în comunele Telciu şi Romuli, care are ca punct de pornire structurile familiale şi factorii economici care le influenţează. Textul are la bază interviuri luate persoanelor din aceste comunităţi şi pune accentul pe poveşti în care migraţia şi componenta de gen sunt extrem de relevante. Privite din perspectiva personajelor feminine.

27 septembrie 2020, ora 20
ÎN UMBRA MARELUI PLAN
Regia şi dramaturgia: Catinca Drăgănescu
Scenografia: Anda Pop
Asistenţă creativă: Catrinel Bejenariu
Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloş

O ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promise land-ului autohton. Spectacolul ia forma unei cronici de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.
 
28 septembrie 2020, ora 20
POVESTEA GABORILOR DIN TELCIU
Spectacol-lectură
De şi cu: Mădălina Brânduşe şi Andrei Şerban

24 ani povestiţi prin 9 monoloage: despre meserii tradiţionale pe cale de dispariţie, despre migraţie, relaţii de familie şi dinamica rolurilor de gen. Depre relaţiile sociale dintre gaborii din Telciu şi populaţia majoritară neromă şi realităţiile cotidiene ale copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

29 septembrie 2020, ora 20
ÎN SFÂRŞIT SFÂRŞITUL
de Brînduşa Ban
Premieră
Regia: Diana Dragoş
Scenografie: Gábor Zsófi
Lumini: Cătălin Filip
Asistenţă video: Doru Vatavului 
Cu: Raluca Mara, Paula Rotar, Lucian Teodor Rus, Cosmin Stănilă, Adonis Tanţa
 
Un cuplu tânăr aşteaptă un copil. Un muzician la început de drum încearcă să supravieţuiască fără a-şi trăda persona artistică. Un junker încearcă să evadeze în lumea subacvatică a peştelui său imaginar. Femeia ne aduce împreună, ne arată Adevărul şi promite liniştea. Planeta se sufocă. Cel (inspiră) mai (expiră) periculos (inspiră) agent (expiră) patogen (expiră) este (expiră) Omul.
 
Spectacolul foloseşte efecte speciale: stroboscop, maşină de fum, sunete puternice şi nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie şi celor cu pacemaker.

Vârsta recomandată: +16 ani
 
Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com sau pe www.facebook.com/ReactorCluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus