septembrie 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Concursul Internaţional George Enescu a încheiat pe 20 septembrie 2020 faza de desfăşurare online, cu anunţarea câştigătorilor secţiunii Compoziţie şi a semifinaliştilor secţiunii Pian.

Un total de 23 de tineri muzicieni din 13 ţări vor participa în Semifinalele Concursului Internaţional George Enescu, în faza a doua a Concursului.

Semifinalele şi Finalele celor trei secţiuni (violoncel, vioară şi pian) vor avea loc în luna mai 2021, la Bucureşti, la Ateneul Român.

23 de Semifinalişti în secţiunile de instrumente reprezentând 13 ţări

8 tineri pianişti din cei 13 concurenţi care au participat în a doua etapă a Secţiunii de Pian din cadrul Concursului Internaţional George Enescu, au obţinut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în Semifinală: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (România), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Chun Lam U (Hong Kong) şi Marcin Wieczorek (Polonia). Cel mai tânăr concurent are 18 ani, iar cel mai în vârstă are 31.


Etapa a II-a Concursului Internaţional George Enescu 2020, Secţiunea Pian, s-a desfăşurat online în perioada 17-19 septembrie 2020. Rezultatele au fost anunţate de către Preşedintele Juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie 2020.

În mesajul său, pianista Cristina Ortiz, preşedintele juriului şi laureată a Concursului Enescu în 1967, a declarat: "Felicitări tuturor concurenţilor pentru că s-au ridicat deasupra acestor circumstanţe neobişnuite. Mai mult, pentru modul în care s-au pregătit şi şi-au prezentat interpretările înregistrate, de data aceasta pentru Etapa a II-a. Nivelul este foarte ridicat, aşadar mulţumesc colegilor mei din juriu pentru generozitatea lor, de vreme ce, în loc de 6, s-a decis ca 8 pianişti să promoveze în Semifinala din mai 2021, la Bucureşti."

La celelalte două secţiuni ale Concursului au intrat în Semifinale 7 violoncelişti, respectiv 8 violonişti.
Cei 7 semifinalişti la Violoncel sunt: Margarita Balanas (Letonia), Ştefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania), Jérémy Garbarg (Franţa), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (Coreea de Sud) şi Keisuke Morita (Japonia). Cel mai tânăr concurent care intră în semifinală, Jaemin Han, are 14 ani. El este şi cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală în istoria Concursului Enescu.

La secţiunea Vioară, cei 8 semifinalişti sunt: Gennaro Cardaropoli (Italia), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Şerban (România), Ayaka Uchio (Japonia) şi Jaewon Wee (Coreea de Sud). Cel mai tânăr concurent are 17 ani, iar cel mai în vârstă concurent are 30 ani.

Câştigătorii secţiunii Compoziţie

Karlo Margetic, în vârstă de 33 de ani, din Noua Zeelandă, este câştigătorul Secţiunii de Compoziţie a Concursului Enescu 2020, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată "An Axe for the Frozen Sea", iar Youngjae Cho (30 ani) din Coreea de Sud a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea "Shattered Surfaces". La secţiunea Compoziţie s-a introdus un premiu nou, pentru Originalitate, în valoare de 5.000 euro. Acesta a fost câştigat de Marc Migó Cortés din Spania, în vârstă de 27 de ani, cu lucrarea "4 SONGS IN RED".


Rezultatele au fost anunţate de către Preşedintele Juriului de Compoziţie, Zygmunt Krauze, printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie 2020. Acesta a declarat: "Aş vrea să mulţumesc tuturor tinerilor participanţi care au trimis lucrările lor, pentru efortul de a le compune şi de a prezenta astfel nivelul artistic la care se găsesc. Mulţumesc, de asemenea, membrilor juriului. Onorând numele marelui compozitor român George Enescu, doresc să afirm că este un moment important, atât pentru mine cât şi pentru voi toţi, să participăm în acest eveniment semnificativ care este Concursul - parte integrantă din fantasticul Festival care poartă numele lui George Enescu. "

S-a încheiat Faza Online a Concursului George Enescu 2020

În contextul agravării situaţiei generate de COVID-19 pe plan mondial, Concursul Internaţional George Enescu s-a reorganizat în două faze distincte: primele două etape ale Competiţiei au fost organizate în online în luna septembrie 2020, conform calendarului iniţial, iar Semifinalele şi Finalele fiecărei secţiuni au fost reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din Bucureşti.

205 tineri muzicieni au participat la Concurs după reorganizarea evenimentului în online, din cei 272 de muzicieni trecuţi de preselecţia din iunie. Primele două etape de Concurs ale fiecărei secţiuni de instrumente s-au desfăşurat conform programului iniţial, în condiţiile în care atât publicul, cât şi membrii juriilor au ascultat interpretările înregistrate de concurenţi în prealabil şi trimise organizatorilor. Cei 205 candidaţi care au participat în Concurs reprezentau 39 de ţări. Dintre ei, 184 au concurat la cele trei instrumente: vioară (66); violoncel (54); pian (64), iar 21 au participat la secţiunea Compoziţie, cu 26 de lucrări. Vârsta concurenţilor este între 14 şi 33 de ani.

Peste 41.000 de vizitatori unici au urmările Faza Online a Concursului George Enescu 2020, dintr-un total de cca. 71.000 de vizualizări înregistrate în aceeaşi perioadă. Pentru a crea o legătură între muzicieni şi spectatori, în timpul Concursului Online platforma a asigurat trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii au putut să aplaude virtual, alegându-şi intensitatea şi forma reacţiei. De asemenea, spectatorii au avut posibilitatea să scrie tinerilor muzicieni, concurenţii celor trei secţiuni primind peste 600 de astfel de mesaje de încurajare şi aprecieri. Accesul la întregul conţinut online al Concursului a fost gratuit.

Iubitorii muzicii clasice pot revedea Concertul de Gală, înregistrările concurenţilor din primele două etape ale celor trei secţiuni, precum şi alte evenimente înregistrate din cadrul Concursului (conferinţe de presă, anunţarea rezultatelor de către preşedinţii juriilor, spotul campaniei şi altele) pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro, la Galerie Video.


Faza a doua a Concursului se va desfăşura în mai 2021

Semifinala de Violoncel, care va consta în interpretarea unei sonate de George Enescu, va avea loc pe 13 mai 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala va fi sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18.00, cu participarea Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Nicolas Altstaedt.

Semifinala de Vioară va avea loc pe 17 mai 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala secţiunii Vioară va avea loc luni, 19 mai 2021, de la ora 18.00, de asemenea cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Wilson Hermanto.

Semifinala de Pian va avea loc pe 21 mai 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala secţiunii Pian va avea loc luni, 23 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul John Axelrod.

Informaţii generale

Mesajul ediţiei din acest an este "Frumuseţe în viaţă", iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea.

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, şi este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Concursul are patru secţiuni - vioară, violoncel, pian şi compoziţie - şi se situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus