septembrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
Ajuns la ediţia cu numărul 15, Festivalul internaţional de Film de Animaţie Animest revine pe micile şi marile ecrane, în perioada 9-15 noiembrie 2020, cu o ediţie hibrid, adaptată noului context global. Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele incluse în selecţia oficială vor putea fi urmărite din întreaga ţară, prin intermediul noii versiuni a platformei animest.ro. Astfel, cele mai aşteptate şi cele mai premiate producţii ale anului, dar şi filme de arhivă - din istoria celor 100 de ani de animaţie românească, vor rula atât pe marele ecran, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti, cât şi în mediul online, prin platforma de streaming a festivalului. Programul ediţiei va fi disponibil în curând pe site-ul evenimentului.

Într-un an în care industria cinematografică a fost profund afectată de amploarea crizei generate de contextul pandemic, multe dinte evenimentele internaţionale dedicate filmului au fost anulate, amânate sau adaptate noilor condiţii. Animest se alătură festivalurilor care au găsit o soluţie pentru a continua, propunând spectatorilor o nouă formulă de vizionare. O amplă selecţie de peste 380 filme va fi prezentată publicului la ediţia 2020, iubitorii de animaţie având posibilitatea de a savura lungmetrajele şi scurtmetrajele incluse în programul festivalului atât din sala de cinema, cât şi de acasă, de oriunde din România. Proiectele dedicate industriei, întâlnirile cu creatorii filmelor prezentate, expoziţiile şi evenimentele speciale cu care Animest şi-a obişnuit publicul vor avea loc şi în 2020, în ciuda tuturor dificultăţilor, parte dintre ele fiind organizate prin intermediul platformelor de streaming.

O continuare a narativei propuse de campania de imagine a ediţiei trecute, când oiţa Animest a devenit mai curajoasă, recâştigându-şi teritoriul în peisajul cultural autohton, spotul oficial realizat de regizorul şi animatorul Paul Mureşan în 2020 contextualizează situaţia globală care a afectat desfăşurarea marilor evenimente cinematografice, aducând în poveste noi personaje pe care mascota festivalului reuşeşte să le îmblânzească prin puterea animaţiei.

"2020 este un an interesant pentru toată lumea. Ne-a silit să ne gândim la o groază de chestii. Ne-a făcut să ne gândim la impactul pe care îl avem asupra lumii. Ne-a făcut să ne gândim la rolul nostru în comunitate şi ne-a făcut să ne gândim la hârtie igienică şi moarte. De ultimul subiect m-am legat în spotul pentru a 15-a ediţie Animest, considerând că, într-un fel sau altul, suntem într-o staţie de autobuz cu toţii, aşteptând ceva incert ce nici nu ştim dacă o să vină sa nu. Dar nu suntem singuri, în staţie mai aşteaptă şi Moartea. Se află şi ea acolo cu treburile ei, iar atitudinea noastră faţă de dânsa ar putea avea un impact asupra locului în care ne duce următorul autobuz. Până una alta, să urmărim o selecţie mişto de animaţii care vorbesc despre noi şi despre marea staţie de autobuz in care ne aflăm cu toţii.", subliniază artistul.

Evenimentele indoor organizate în 2020 la Bucureşti vor respecta cu stricteţe toate măsurile de protecţie şi distanţare aflate în vigoare în luna noiembrie. Pentru participarea la evenimentele organizate online, toate detaliile tehnice vor fi disponibile pe site-ul festivalului, odată cu publicarea programului oficial şi punerea biletelor şi abonamentelor în vânzare.

Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus