octombrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animaţie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie 2020, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

Sub umbrela #ScreeningHistory, campania de imagine a celei de-a 15-a ediţii reuneşte câteva dintre cele mai îndrăgite personaje create de artiştii români ai secolului, invitând iubitorii de film de animaţie să descopere o selecţie amplă de filme de arhivă, titluri care s-au remarcat în ultimii ani în secţiunea dedicată filmelor autohtone şi schiţe şi ilustraţii din colecţiile celor mai importanţi creatori români din istorie.

Povestea începe anul 1920 când, pe data de 4 aprilie, la Cinematograful Militar din Bucureşti, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animaţie: Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creaţii ale artistului Aurel Petrescu. Filmul era anunţat în presă ca o "comedie bufă cu desene animate" şi avea să se bucure de un real succes, deschizând un nou capitol în istoria cinematografiei autohtone. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar câteva fotograme au fost recuperate şi vor putea fi urmărite într-o expoziţie dedicată, alături de o amplă colecţie de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani şi o selecţie specială de filme, curatoriată de criticul de film Dana Duma.

Autoarea volumului Istoria filmului românesc de animaţie, apărut în 2020 la Editura Academiei Române, curatoriază alături de boardul artistic Animest şi o selecţie relevantă de scurtmetraje animate din Arhiva Naţională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda - primul film românesc de animaţie care s-a păstrat în arhive, dar şi Scurtă Istorie (1957), animaţia care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câştigător al unui Premiu Palme d'Or.

Nu vor lipsi de la această ediţie specială nici producţiile recente, creaţii ale celor mai importanţi artişti animatori contemporani. O selecţie #BestOf cu filme incluse în Competiţia Românească de-a lungul celor 15 ani de Animest va completa retrospectiva aniversară, conturând o imagine de ansamblu asupra evoluţiei industriei autohtone. Şi cei mai tineri dintre spectatori vor avea ocazia să exploreze această istorie fascinantă printr-o călătorie în timp documentată de Radu Vasile Igazsag şi povestită de Horaţiu Mălăele. În lungmetrajul O scurtă poveste, cele mai iubite personaje născute din imaginaţia creatorilor români îi vor însoţi pe iubitorii de film într-o adevărată aventură cinematografică.

"Anul 2020 este un an de referinţă pentru comunitatea animaţiei româneşti. Acum 100 de ani se năştea primul film de animaţie de la noi, Păcală în lună, realizat de Aurel Petrescu, despre care s-a relatat de-a lungul vremii. Din păcate, el nu s-a păstrat până azi, însă sub umbrela #Screening History, Animest dedică această ediţie, fie ea şi online, acestei aniversări. Campania de imagine din acest an este un omagiu adus animaţiei româneşti şi oraşului unde festivalul continuă să aibă loc de 15 ani, şi este realizat de colega noastră Andra Mirea, designer grafic şi ilustrator.", subliniază Mihai Mitrică, directorul şi selecţionerul Animest.

Retrospectiva dedicată celor 100 de ani de animaţie Românească este sprijinită de Arhiva Naţională de Film, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Groupama.

Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus