octombrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise şi ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, Vestita invazie a urşilor în Sicilia / The Bears' Famous Invasion of Sicily (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest.

Pe 9 noiembrie 2020, de la ora 19:00, filmul care a cucerit publicul marilor evenimente cinematografice ale lumii ajunge pe ecranele iubitorilor de animaţie din întreaga ţară, prin intermediul platformei de streaming a festivalului. Copiii o vor adora, iar adulţii vor fi surprinşi să descopere numeroase referinţe istorice, politice şi sociale în povestea cu magicieni, urşi vorbitori şi imagini care-ţi taie respiraţia.


Ilustrată 2D şi inspirată din schiţele originale semnate de Dino Buzatti, povestea debutează cu răpirea micului Tonio, fiul Regelui Urs, de către vânătorii din munţii Siciliei. Ameninţat de venirea iernii şi de dispariţia tuturor surselor de hrană, conducătorul decide să invadeze ţara în care locuiesc oamenii. Cu ajutorul armatei sale şi cu puterea magiei, el reuşeşte să-şi găsească fiul, dar va descoperi în curând că urşii nu sunt meniţi să trăiască în lumea fiinţelor umane.


"Frumos desenat în culori îndrăzneţe şi forme atrăgătoare, filmul reprezintă o animaţie clasică la cel mai înalt nivel, simplă şi încântătoare, gândită să cucerească atât copiii, cât şi adulţii", notează publicaţia Variety despre The Bears' Famous Invasion of Sicily. Imaginile impresionante sunt acompaniate pe tot parcursul filmului de vocea naratorului, care îşi face simţită prezenţa în momentele-cheie, valorificând stilul inconfundabil al autorului Dino Buzatti. Inclus în selecţia oficială de la Cannes, filmul a concurat în 2019 pentru distincţia Un Certain Regard, iar în acelaşi an s-a aflat printre favoriţi la Annecy - cel mai important eveniment cinematografic mondial dedicat filmelor de animaţie. Anul 2020 i-a adus o nominalizare la titlul de Cel mai bun film de animaţie, la Premiile César.


"Buzatti mi-a influenţat întreaga muncă artistică, prin ceea ce a scris şi prin creaţiile lui vizuale. Atmosfera invocată de el şi-a pus amprenta asupra mea - felul său de a spune poveşti de parcă ar fi fost legende sau poveşti antice, mereu pline de magie şi mister şi uneori cu o atmosferă întunecată", subliniază Lorenzo Mattotti într-un interviu acordat la Cannes.

The Bears' Famous Invasion of Sicily este cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorală a celebrului ilustrator, autorul posterului oficial al Festivalului de la Cannes din 2000, cunoscut pentru lucrările sale iconice publicate în reviste precum Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker şi Vanity Fair, dar şi pentru romanele sale grafice multi-premiate.

Biletele şi abonamentele la cea de-a 15-a ediţie Animest vor fi disponibile în curând pe www.animest.ro.


Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos in România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România
Parteneri: Groupama, Regina Maria, Aqua Carpatica.


Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus