octombrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
Cei mai tineri fani Animest vor avea parte, la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie, de o dublă experienţă Minimest. Pentru ei, aventura cinematografică prin lumea poveştilor captivante şi a personajelor curajoase va începe din 7 noiembrie 2020 şi va cuprinde două weekend-uri cu filme dedicate copiilor de toate vârstele.

Amuzante, fascinante şi educative, poveştile animate şi atelierele incluse în programul din 2020 vor face deliciul micilor spectatori, care vor putea urmări cea mai complexă selecţie Minimest de până acum de oriunde din România, prin intermediul platformei de streaming a festivalului.

8 lungmetraje de animaţie se pregătesc de întâlnirea cu cinefilii din toată ţara şi alte 24 de scurtmetraje savuroase vor concura în 2020 la premiul oferit în cadrul secţiunii, în urma voturilor acordate de copii - cei mai exigenţi dintre juraţi. Grupate în trei calupuri tematice, filmele scurte au fost alese din animaţii primite din toată lumea, sunt realizate folosind tehnici diverse, de la desen pe hârtie la 3D şi abordează teme precum prietenia între fiinţe diferite, relaţia dintre copii şi părinţi sau bunici, diferenţele mai mult sau mai puţin vizibile dintre oameni, iar câteva sunt reinterpretări originale ale unor poveşti clasice.


Familia, prietenia, primii fiori ai dragostei şi curajul de a fi diferit i-au inspirat pe creatorii poveştilor prezentate în 2020 în programul extins dedicat celor mici. În weekendul 7-8 noiembrie 2020, iubitorii de film de animaţie vor face cunoştinţă cu Vikingul Vic şi sabia fermecată / Vic The Viking and the Magic Sword (r. Éric Cazes), un tânăr viking ca nimeni altul: nu foarte puternic, dar extrem de inteligent, capabil să-şi salveze satul din faţa celor mai mari pericole, folosindu-se doar de agilitatea minţii sale.


Cu adevărat special este şi protagonistul filmului australian 100% lup / 100% Wolf (r. Alexs Stadermann), moştenitorul unei familii de vârcolaci, pe cale să preia rolul de conducător al tatălui său. În noaptea marii ceremonii, transformarea lui ia forma unui poodle pufos, dar extrem de curajos, care va demonstra că aparenţele pot fi de multe ori înşelătoare.


Nimic nu ar trebui să stea în calea visului tău: aceasta este lecţia pe care o vom învăţa din Strike (r. Trevor Hardy), povestea devenirii lui Mungo, un pui de cârtiţă care luptă nu numai pentru a-şi salva familia şi comunitatea, ci şi pentru a-şi împlini visul de a participa la Campionatul de Fotbal din Rusia. Puterea viselor îl va ghida şi pe protagonistul filmului Un costum pentru Nicolas / A Costume for Nicolas (r. Eduardo Rivero Cruz), cel care va demonstra oamenilor mari că iubirea şi bunătatea pot învinge orice obstacol.



În cel de-al doilea weekend de festival, spectatorii o vor cunoaşte şi pe Maj, protagonista lungmetrajului Tigri şi tatuaje / Tigers and Tattoos (r. Karla von Bengtson), care locuieşte alături de unchiul său, un artist tatuator celebru. Într-o zi, ea ajunge să tatueze un tip dur, din clubul motocicliştilor, aşa că brusc, ea şi unchiul său sunt nevoiţi să părăsească oraşul. Ceea ce va urma este o serie de aventuri într-o pădure magică, printre zâne zburătoare, o familie de circari şi tigrul lor uriaş. O altă creaţie a regizoarei Karla von Bengtson, Spioana din vecini / Next Door Spy spune povestea unei fetiţe care nu renunţă la visul ei de a deveni spion profesionist, chiar dacă aşteptările celor din jur de la o tânără domnişoară nu se potrivesc cu felul ei de a fi.


Cărţile autoarei Jacqueline Harvey se numără printre cele mai vândute poveşti pentru copii din întreaga lume, iar personajele create de ea vor ajunge anul acesta în casele micilor iubitori de animaţie în Alice-Miranda, prieteni pentru totdeauna / Alice-Miranda Friends Forever (r. Jo Boang), o lecţie haioasă, dar şi emoţionantă, despre curaj şi prietenie. Sensibilă şi fermecătoare este şi povestea adolescenţilor din Amurg / Twilight, un anime japonez regizat de Yutaka Yamamoto, în care doi tineri artişti dintr-o zonă rurală a Fukushimei descoperă pentru prima oară dragostea.


Biletele şi abonamentele la cea de-a 15-a ediţie Animest vor fi disponibile în curând pe www.animest.ro.
***
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos in România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România
Parteneri: Groupama, Regina Maria, Aqua Carpatica.
Parteneri media: Radio România Cultural, Films in Frame, IQads, Cinefilia, AaRC.ro. Munteanu


Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus