octombrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
Seducătoare şi revoluţionară, în ultimii 100 de ani industria animaţiei olandeze s-a dezvoltat într-un ritm impresionant, cucerind juriile marilor festivaluri ale lumii prin abordări temerare şi tehnici inovatoare. Tot ea a dat viaţă primelor spoturi publicitare animate, generând o adevărată revoluţie în advertising.

O amplă retrospectivă dedicată influenţelor majore pe care animaţia olandeză le-a manifestat, de-a lungul istoriei sale, asupra întregii industrii creative va fi prezentată la cea de-a 15-a ediţie Animest, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, în perioada 9-15 noiembrie 2020.

Secţiunea dedicată cuprinde 41 de scurtmetraje şi un lungmetraj documentar excepţional despre un pionier al animaţiei. Scurtmetrajele sunt grupate tematic şi curatoriate de istoricul de film Mette Peters cu ocazia centenarului animaţiei olandeze sărbătorit în 2019, respectiv selectate de festivalul de film de animaţie Kaboom din Amsterdam.



Încă de la începuturi, artiştii animatori olandezi s-au implicat în colaborări cu producători, distribuitori şi regizori de pretutindeni, evoluţia acestui domeniu culminând, în ultimii ani, cu o creştere impresionantă a coproducţiilor internaţionale. A devenit astfel tot mai complicat să identifici elementele specifice industriei naţionale. O notă aparte o reprezintă, însă, abordarea unor teme curajoase precum problematica LGBT+, egalitatea de gen şi anxietăţile cu care se confruntă societatea contemporană, aşa cum arată cele 11 scurtmetraje reunite sub titlul Dutch Identities, produse între 1973 şi 2019, selectate special pentru Animest de către programatorul principal al festivalului Kaboom, Maarten van Gageldonk.


 
Iubitorii de film de animaţie care vor să exploreze începuturile creativităţii olandeze vor descoperi o colecţie impresionantă de bijuterii de arhivă în programul Dutch Classics: life philosophies. Cele 7 poveşti îi vor însoţi pe spectatori într-o călătorie de 80 de minute la bordul maşinii timpului, dezvăluind perspective inedite asupra existenţei, conturate prin tehnici care au inovat, în acele momente, întreaga industrie cinematografică. Printre aceste filme se numără şi Father and Daughter (r. Michael Dudok de Wit), premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie. Artiştii olandezi s-au remarcat şi printre autorii noilor concepte creative din lumea publicităţii, ei fiind pionierii utilizării animaţiei în industria advertising-ului. Primele lor spoturi vor putea fi urmărite în programul Dutch Classics: musical encounters, o aventură muzicală complexă, ce include videoclipurile animate care au făcut istorie.


O surpriză pentru cei mai tineri fani Animest va fi Dutch Classics: fun for kids, o selecţie de 6 scurtmetraje animate pentru copii, produse între 1944 şi 2017. Programul dedicat nu va fi doar o incursiune istorică în lumea filmului olandez, ci şi o adevărată încântare pentru cinefilii de toate vârstele. La fel de spectaculoase sunt şi scurtmetrajele din Dutch Classics: characters, colecţia de filme în care profunzimea personajelor devine nucleul central.



Prezentat în 2014 la Annecy şi premiat cu Golden Orchid, documentarul The Disney of Duivendrecht / A Businessman's Idea of an Artist s-a bucurat de recenzii favorabile după participarea la cele mai importante festivaluri de profil din lume. Filmul spune povestea mai puţin cunoscută a artistului şi producătorului Joop Geesink, un pionier al animaţiei cu păpuşi, care a cucerit întreaga lume între anii 1940 şi 1970, câştigând peste 80 de trofee internaţionale şi producând spoturi publicitare animate pentru cele mai importante branduri din istorie. Filmul include fragmente din creaţiile sale, dar şi interviuri cu angajaţii studioului pe care l-a condus timp de 30 de ani, şi va putea fi urmărit în premieră în România.


Olanda va fi prezentă la ediţia din 2020 şi prin doi reprezentanţi de seamă ai industriei, invitaţi în juriile internaţionale a două dintre competiţiile Animest. Wouter Jansen, fost programator pentru festivalul de filme de scurtmetraj Go Short şi în prezent directorul unei agenţii de distribuţie de film, va analiza filmele incluse în secţiunile de scurtmetraj şi filme studenţeşti, iar regizorul şi animatorul Albert 't Hooft va face parte din juriul Competiţiei de lungmetraj şi film românesc. Ambii invitaţi vor avea prezentări în cadrul festivalului în care vor vorbi despre situaţia animaţiei olandeze şi vor detalia domeniile în care activează: distribuţia, respectiv producţia de filme de animaţie.

Vasta retrospectivă a filmului de animaţie olandez la Animest este realizată cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în România.
Abonamentele şi biletele la cea de-a 15-a ediţie Animest vor fi disponibile în curând pe www.animest.ro.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România
Parteneri: Groupama, Regina Maria, Aqua Carpatica
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Films in Frame, IQads, Movie News, LiterNet.ro, The Institute, Cinefilia, AaRC.ro, ProAnimaţie.ro, Munteanu


Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus