octombrie 2020
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu difuzează online, pentru prima dată în România spectacolul Plecăm, în regia lui Krzysztof Warlikowski, producţie Nowy Teatr Varşovia, spectacol în limba poloneză cu traducere în limbile română, engleză, rusă, lituaniană şi ucraineană.

Spectacolul va fi difuzat pe site-ul #FITSonline: www.sibfest.ro/fits-online, sâmbătă, 24 octombrie 2020, de la ora 18:00, iar înregistrarea va fi disponibilă pe site timp de 36 de ore, până luni, 26 octombrie 2020, ora 06:00.

Krzysztof Warlikowski revine la opera lui Hanoch Levin după 12 ani de la premiera spectacolului Krum, care a fost o mare descoperire în materie de abordare scenică a operei acestui autor, dar şi un succes imens în cariera lui Warlikowski. De această dată regizorul polonez optează pentru textul Cei ce-şi fac bagajele.

Timpul care a trecut de la prima punere în scenă a textului lui Levin a marcat istoria Poloniei şi Europa cu multe viraje dramatice. Cu ceva timp în urmă, Krum s-a întors în ţara sa natală după o expediţie nereuşită în străinătate, plin de speranţă pentru o viaţă împlinită. Însă acum, toată lumea împachetează bagaje spre o viaţă mai bună sau moare. Această mare migraţie mondială a popoarelor din textul lui Levin îşi găseşte latura locală, reflectând totodată toate anxietăţile şi schimbările care au loc la scară macro. Direcţia spre care se îndreaptă personajele lui Levin este necunoscută, dar, fără îndoială, toată lumea încearcă să plece cât mai departe de "aici" şi totuşi nimeni nu vrea să plece de acasă.

Când revine la autorii săi preferaţi, Warlikowski nu se mulţumeşte niciodată cu variante standard de abordare. Se pregăteşte o răzvrătire, o luptă a maturităţii împotriva încercării de însuşire a teritoriului de libertate şi împotriva închisorii în regimuri paşnice în schimbul supunerii. Viaţa nu aduce pace chiar şi fără politică, cu atât mai puţin când vremurile sunt tulbure!

Textul lui Levin, care este un punct de plecare pe care se construieşte spectacolul, oferă o minunată galerie de personaje care va fi adusă la viaţă prin prezenţa scenică a companiei Nowy Teatr a lui Krzysztof Warlikowski din Varşovia. Subtitlul piesei - Comedie cu opt înmormântări - sună ca un subtitlu al unei piese muzicale care sugerează nevoia de a utiliza o "orchestră" excelentă formată din actori profesionişti, precum cei cu care Warlikowski lucrează de ani de zile. Deci, plecăm! Nu va fi uşor, dar nu vor exista compromisuri. Este timpul să plecăm! Să plecăm chiar acum!

Plecăm
Nowy Teatr
După piesa Cei ce-şi fac bagajele, de Hanoch Levin

Regia: Krzysztof Warlikowski
Traducere în poloneză: Jacek Poniedziałek
Adaptare: Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński
Scenografie şi costume: Małgorzata Szczęśniak
Muzică: Paweł Mykietyn
Lumini: Felice Ross
Mişcare: Claude Bardouil
Animaţii şi videoclip: Kamil Polak
Dramaturgie: Piotr Gruszczyński
Asistent dramaturgie: Adam Radecki
Machiaj şi peruci: Monika Kaleta
Distribuţie: Agata Buzek, Andrzej Chyra / Maciej Stuhr, Magdalena Cielecka, Ewa Dałkowska, Bartosz Gelner, Maciej Gąsiu Gośniowski, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Wojciech Kalarus, Marek Kalita, Dorota Kolak, Rafał Maćkowiak / Bartosz Bielenia, Zygmunt Malanowicz, Monika Niemczyk, Maja Ostaszewska, Jaśmina Polak, Piotr Polak, Jacek Poniedziałek, Magdalena Popławska
Director de scenă: Łukasz Jóźków
Asistenţi regie: Katarzyna Łuszczyk, Adam Kasjaniuk
Director de producţie: Hubert Prekurat
Manager tehnic: Paweł Kamionka
Responsabil de construcţia decorului: Paweł Paciorek
Sunet: Mirosław Burkot
Lumina: Dariusz Adamski
Video: Antoni Mantorski
Machiaj: Joanna Chudyk, Monika Kaleta
Recuzită: Tomasz Laskowski
Garderoba: Ewa Sokołowska, Elżbieta Fornalska
Scenă: Tomasz Laskowski, Kacper Maszkiewicz
Traducere în engleză: Artur Zapałowski
Subtitrări: Zofia Szymanowska

Producţie: Nowy Teatr, Varşovia, coproducţie: Théâtre National de Chaillot, Paris; La Comédie de Clermont-Ferrand; Théâtre de Liège, Festivalul Elen, Atena; Bonlieu Scène national Annecy; CULTURESCAPES Elveţia, Basel Finanţat din fondurile Programului multianual INDEPENDENT 2017-2021, ca parte a programului de subvenţii "Cultural bridges" al Institutului Adam Mickiewicz. Data premierei: 14 iunie 2018.