octombrie 2020
Tangaj Dance prezintă în toamna lui 2020 trei evenimente dedicate artei performative:

virtual (living) room - un performance VR realizat de Simona Deaconescu
Roots and Routes - un turneu naţional care reuneşte spectacole, filme şi ateliere de dans
BLOT - Body Line of Thought - un performance explorativ despre corpul uman

virtual (living) room - 31 octombrie şi 1 noiembrie 2020, Switch Lab, Bucureşti

Un performance conceput şi realizat de coregrafa Simona Deaconescu, în care Kadri Sirel, o dansatoare carismatică de origine estoniană, şi Zelda, un personaj fictiv construit sub forma unei inteligenţe artificiale, care oglindeşte gândurile lui Kadri, se întâlnesc într-un spaţiu mental virtual. Împreună, Kadri şi Zelda încearcă să rezolve misterul din spatele procesului de amintire a unei coregrafii create spontan, dar niciodată prezentată "ca la carte".
Prezentarea publică este organizată sub forma unei experienţe VR individuale, cu participarea a maxim 5 spectatori pe grupă, în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie, între orele 14:00 şi 19:00, la Switch Lab, Bucureşti.
Accesul este liber şi se face în baza unei rezervări la link: eu.jotform.com/build/202884817115054.
Detalii: www.facebook.com/events/883195332487536/

virtual (living) room a luat naştere în 2019, când coregrafa Simona Deaconescu a fost selectată ca artistă rezidentă a programului european Moving Digits - Augmented Dance for Engaged Audiences, în cadrul căruia a beneficiat de rezidenţe de creaţie la Sõltumatu Tantsu Lava (Tallin, Estonia) şi tanzhaus nrw (Dusseldorf, Germania).

Prima parte a proiectului a fost prezentată la LAVAlabs Studio Düsseldorf sub forma unei instalaţii interactive one-to-one, în care nouă obiecte în miniatură au compus spaţiul mental comun generat de întâlnirea dintre Kadri şi Zelda. Performance-ul prezentat la Bucureşti pe 31 octombrie şi 1 noiembrie 2020 este o reconstrucţie a acestui puzzle, la care şi-au adus contribuţia artişti din domenii diferite.

Evenimentul virtual (living) room respectă măsurile sanitare recomandate de autorităţi în acest moment. Dacă vor interveni modificări în baza unor noi decizii ale autorităţilor competente, publicul interesat va primi un link privat pentru vizionare online, cu ajutorul dispozitivelor personale.

Proiectul este produs de Asociaţia Tangaj Dance şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*. Partenerii proiectului sunt Hochschule Düsseldorf - University of Applied Sciences, LAVAlabs Studio Dusseldorf, Antares International (scaune.ro).


Roots and Routes - 22 octombrie - 21 noiembrie 2020

Un turneu naţional virtual, care pune în discuţie tema identităţii transgeneraţionale atât la nivel social, cât şi la nivel de ADN al mişcării. Programul proiectului conţine trei tipuri de activităţi interconectate ca tematică şi abordare, şi va fi prezentat în perioada 22 octombrie - 21 noiembrie 2020, în online prin intermediul platformelor Zoom şi Eventbook.

În programul Roots and Routes se regăsesc: Daughters, un spectacolul de dans semnat de coregrafa Simona Deaconescu, în care trei femei tinere fac un corp comun cu mamele şi bunicile lor, o selecţie specială de filme de dans, co-prezentate de BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, precum şi patru ateliere de dans contemporan şi tehnici mixte, care propun fuziuni între dans şi alte tipuri de practici artistice. Atelierele sunt susţinute de coregrafa Simona Deaconescu, fondatoare a Colectivului Tangaj Dance, şi cele trei artiste dansatoare care fac parte din distribuţia spectacolului Daughters: Simona Dabija, Georgeta Corca şi Teodora Velescu.

Turneul este organizat în parteneriat cu M Studio (Sfântu Gheorghe), Casa Tranzit (Cluj-Napoca), Areal Colectiv (Bucureşti), Teatrul 3G (Târgu Mureş) şi îşi propune să activeze comunităţile locale, prin expunerea la forme hibride de exprimare artistică, noi metode de creaţie, educaţie şi formare pentru profesionişti şi publicul larg. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*.

Mai multe detalii despre programul Roots and Routes aici:
www.tangajdance.com/roots-and-routes/

BLOT - Body Line of Thought

Creat şi interpretat de Simona Deaconescu şi Vanessa Goodman, BLOT propune o serie de situaţii performative care explorează mişcarea din perspectiva relaţiei pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Echilibrul dintre lumea micro şi lumea macro este mediat de experienţa umană şi de modul în care ne raportăm la conceptul de ordine.
BLOT este o co-producţie între Tangaj Collective (Bucureşti, RO) şi Action at a Distance (Vancouver, CA), bazată pe o colaborare strânsă la nivel de metode de lucru, viziuni asupra corpului, dialog artistic şi schimb de resurse între cele două coregrafe fondatoare ale organizaţiilor.


Proiectul a beneficiat de o rezidenţă de cercetare la Cultivamos Cultura, în Sao Luis, Portugalia, ca urmare a selectării celor două coregrafe ca artiste rezidente în proiectul european Biofriction. În condiţiile actuale, Simona şi Vanessa au lucrat progresiv, dezvoltând proiectul iniţial online, şi întâlnindu-se ulterior în Sao Luis şi Bucureşti, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, pentru laboratoare de creaţie, repetiţii şi filmări.

BLOT se va lansa în perioada 12 - 15 noiembrie 2020 prin acţiuni în paralel în Vancouver şi Bucureşti. Spectacolul va avea premiera online în România prin platforma Eventbook.

Proiectul este co-finanţat de Canada Council for the Arts şi Administraţia Fondului Cultural Naţional*. Partenerii proiectului sunt Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Left of Main, plastic orchid factory, Biofriction şi Cultivamos Cultura.
Parteneri media BLOT: 4Arte, Modernism, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus