octombrie 2020
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2020
Festivalul Astra Film Online şi-a desemnat câştigătorii. Pe lângă premiul fiecărei secţiuni, juriul a decis şi acordarea a două menţiuni speciale.

Documentarul Trăiască dragostea de Sine Skibsholt (Danemarca, 2020) a câştigat premiul secţiunii Voci Emergente ale Documentarului, iar filmul Şi noaptea se va sfârşi de Eléonore Weber (Franţa, 2020) a fost recompensat cu menţiunea specială a juriului, în cadrul aceleiaşi secţiuni. Atât timp cât mai ai braţe de Luisa Bäde (Germania, 2020) este câştigătorul secţiunii Europa Centrală şi de Est, iar filmul Artă pur şi simplu de Maksim Shved (Polonia, Belarus, 2019) a primit menţiune specială.

Ediţia Online a Festivalului Astra Film s-a desfăşurat în perioada 16 - 25 octombrie 2020, iar publicul a avut ocazia să vizioneze 37 de filme documentare, selecţionate din peste 3.000 de filme înscrise.

Secţiunea Voci Emergente ale Documentarului a avut în competiţie cele mai noi 10 producţii din Germania, SUA-Cehia, Danemarca, Islanda, Austria, Franţa şi România - filme ale unor autori tineri (aflaţi la primele lor filme, fie film de debut în lungmetraj, fie al doilea sau al treilea film).

Sine Skibsholt: "Suntem recunoscători că se aude vocea filmului în aceste vremuri marcate de izolare şi incertitudine"

Premiul acestei secţiuni i-a revenit filmului Trăiască dragostea (Sine Skibsholt - Danemarca, 2020), "un film care atrage prin perspectiva şi stăpânirea povestirii".

Motivaţia juriului: "Filmul Trăiască dragostea ne conduce, în scene de observaţie structurate într-un jurnal audiovizual intim, inteligent compus, în lumea unei adolescente care se luptă cu o boală grea şi are o relaţie complexă cu mama ei. Vocea fetei ne însoţeşte prin viaţa de zi cu zi a fetei - unele zile mai bune, altele mai proaste. Filmările de zi cu zi şi materialele de arhivă familială se transformă într-o poveste puternică despre o tânără care dovedeşte o mare poftă de viaţă. Juriul a fost deosebit de impresionat de perspectiva echilibrată şi elaborată şi de prospeţimea celui de-al doilea lungmetraj al regizoarei Sine Skibsholt, care demonstrează nu doar o înaltă abilitate în meşteşugul filmului, ci şi o relaţie etică deosebită cu subiectul filmului".

"Suntem recunoscători că se aude vocea filmului în aceste vremuri marcate de coronavirus, izolare şi incertitudine. Mulţumesc pentru asta", a declarat regizoarea Sine Skibsholt.


Eléonore Weber: "Sper că putem să scăpăm şi să rezistăm"

Juriul a acordat şi o Menţiune specială pentru Şi noaptea se va sfârşi, filmul regizoarei din Franţa, Eléonore Weber (2020).

"Menţiunea noastră specială se referă la un film captivant, cu mai multe niveluri, care arată modul în care percepţia noastră despre un lucru sau un eveniment se împleteşte cu concepţiile pe care le avem despre bine şi rău. Compus din înregistrări militare care nu au fost niciodată menite să fie date publicităţii, filmul ne prezintă scene în care piloţii de elicoptere trebuie să decidă asupra nivelului de ameninţare reprezentat de ţintele pe care le au în vizor. Noi, ca spectatori poziţionaţi pe scaunul pilotului, suntem puşi în situaţia de a ne gândi în ce măsură este justificat să apeşi sau nu pe trăgaci. Tonul reflexiv al vocii naratorului şi ritmul montajului ne ţin cu sufletul la gură până la finalul filmului de debut al lui Eléonore Weber. Şi noaptea se va sfârşi este o privire subtilă şi convingătoare asupra războiului şi a importanţei pe care o are capacitatea de a anticipa", se arată în motivaţia juriului.

Realizatoarea filmului, Eléonore Weber, a transmis un mesaj emoţionant publicului din România: "Imaginile la care am lucrat desenează un peisaj terifiant, care ameninţă să se impună dincolo de contextul războaielor din Orientul Mijlociu. Sper că putem să scăpăm şi să rezistăm. Trăiască cinematograful!"


Juriul Secţiunii Voci emergente ale documentarului a fost alcătuit din Federico D'Accinni (coordonator al selecţiei internaţionale a serviciului de streaming MUBI), Ilona Hongisto (profesor la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie) şi Andrei Tănăsescu (membru în comisia de selecţie a secţiunii Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi selecţioner pentru Festivalul Kino Pavasaris din Vilnius).

Secţiunea Europa Centrală & de Est, dedicată în 2020 filmelor de non-ficţiune cu teme şi subiecte ancorate în spaţiul aşa-numitului Bloc Estic, a selectat 10 filme produse sau co-produse în Armenia, Belarus, Estonia, Franţa, Germania, Kazahstan, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

Luisa Bäde: "Este foarte important să învăţăm din lecţiile trecutului"

Marele câştigător al Secţiunii Europa Centrală & de Est este filmul Atât timp cât mai ai braţe (Luisa Bäde - Germania, 2020), despre care juriul spune că este un film poetic şi un document istoric important.

Motivaţia juriului: "Păpuşarul Frank ne spune povestea sa din vremea când era membru al unui grup anticomunist, în Republica Democrată Germană. Regizorul Luisa Bäde creează astfel, într-un mod unic, o naraţiune vizuală impresionantă, lăsând în acelaşi timp frâu liber imaginaţiei şi emoţiei noastre. Teatrul de păpuşi pus în scenă de autor este regizat magistral şi reuşeşte să atingă coarda sensibilă atât în cazul personajului principal, cât şi în sufletul spectatorului. Acordăm premiul acestui film poetic pentru originalitatea sa şi pentru abordarea complexă a modului în care ne raportăm la trecutul nostru. Atât timp cât mai ai braţe este un document istoric important, modelat artistic de amintiri subiective".

"Sunt foarte recunoscătoare că am primit acest premiu la AFF. Îi mulţumesc juriului că a apreciat un astfel de film, mai ales într-o perioadă precum cea pe care o parcurgem. Cred că este foarte important să învăţăm din lecţiile trecutului", a spus regizoarea Luisa Bäde.


Maksim Shved: "Urmează documentare puternice despre ceea ce se întâmplă acum în Belarus"

Juriul a acordat şi o menţiune specială filmului Artă pur şi simplu (Maksim Shved - Polonia, Belarus, 2019). "Acordăm o menţiune specială unui documentar cinematografic despre procesul de ieşire din modul totalitar de a gândi prin intermediul unui act de creaţie non-violent - dialog între oameni şi dialogul cu spaţiul urban. Prin detalii zilnice inteligente selectate, filmul dezvăluie tensiunea a două tendinţe opuse care trebuie să coexiste: dorinţa naturală de libertate şi o viaţă în armonie şi teama de a nu depăşi regulile specifice unei societăţi totalitare. Deşi vorbim despre o creaţie artistică provocatoare, filmul evită să judece; în schimb, ridică întrebări despre societatea actuală din Belarus", se arată în motivaţia juriului.

"Mă bucură mult această menţiune specială. A trebuit să verific cu Google translate motivaţia juriului, pentru că nu mi-a venit să cred că au fost spuse cuvinte atât de frumoase despre filmul nostru. După cum ştiţi, parcurgem o perioadă dramatică în Belarus, aşa că vă rog să fiţi pregătiţi să vedeţi în curând câteva documentare puternice de la noi", a declarat Maksim Shved, autorul filmului.


Juriul Secţiunii Europa Centrală & de Est a fost alcătuit din Samay Claro (director de Comunicare al festivalului DOK.fest München), Ksenia Okhapkina (membră în Uniunea Rusă a Realizatorilor de Documentar şi în Uniunea Artiştilor Vizuali Europeni) şi Julia Varga (responsabila cu programarea a popularei cinemateci de documentar Les Écrans du Passage din Pantin, din suburbiile Parisului).

Detalii despre filmele câştigătoare, aici: 


Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%
Partener de comunicare: PiArt Vision
Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile şi nopţi, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermanstadter Zeitung.


Descarcă programul Astra Film Festival 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus