octombrie 2020
Începând cu 2 noiembrie 2020, STEP online - Stagiunea de Teatru Educaţional Participativ online - vă invită să urmăriţi o serie de spectacole de teatru care abordează teme şi subiecte relevante pentru contextul transformărilor sociale recente din România.

STEP online adună laolaltă spectacole care au marcat în ultimul deceniu momente importante în dezvoltarea teatrului educaţional şi teatrului politic, având la bază cercetări tematice diverse şi abordări estetice variate.

Fiecare spectacol va fi disponibil începând cu ora 18.00 în data în care este programat, pe canalul vimeo al Centrului Replika.

Spectacolele Sub Pământ şi 90 vor fi disponibile pe canalul Stagiunii Digitale de Teatru Politic.

Participarea este gratuită.
Program
 
Luni, 2 noiembrie 2020, ora 18.00
Pe ce stăm (de Mihaela Michailov şi Radu Apostol, regia Radu Apostol) este gândit sub forma unei instalaţii sonore care valorizează istoria Centrului de Teatru Educaţional Replika, spaţiu care a trecut prin mai multe reconversii, începând cu 1903, când a adăpostit prima Fabrică de Pălării Italo-Română.

Vineri, 6 noiembrie 2020, ora 18.00
Sub Pământ (de Mihaela Michailov, regia David Schwartz) recuperează performativ poveştile unor comunităţi din Valea Jiului, afectate de şomaj masiv, migraţie a forţei de muncă şi instabilitate socială.
*Spectacolul este inclus în Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2020

Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, ora 18.00
90 (de/cu: Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Şerban, regia şi dramaturgia David Schwartz) abordează anii tranziţiei post-socialiste din perspectiva poveştilor personale ale echipei de creaţie. 90 creează contexte subiective emoţionante care transformă anii dureroasei tranziţii în amintiri încărcate politic.
*Spectacolul este inclus în Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2020

Luni, 9 noiembrie 2020, ora 18.00
Interior 0 (dramatizare de Lavinia Branişte şi Mihaela Michailov) analizează cu umor şi tandreţe supravieţuirea într-un oraş în care munceşti ca să plăteşti o chirie, în care job-ul e un şir nesfârşit de umilinţe, în care relaţia cu mama plecată la muncă în străinătate e singurul reper afectiv puternic.

Marţi, 10 noiembrie 2020, ora 18.00
Copii răi (de Mihaela Michailov, regia Alexandru Mihăescu) este un one woman show (cu Katia Pascariu) despre multiplele reprezentări ale violenţei în şcoală, despre gesturi autoritare care se exercită în lanţ, fără să-şi conştientizeze efectele distructive, despre copii cărora li se spune de-atâtea ori ce-i reprezintă încât ajung să nu-i mai reprezinte nimic.

Miercuri, 11 noiembrie 2020, ora 18.00
Amintiri din epoca de şcoală (de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol) porneşte de la experienţele subiective ale echipei spectacolului şi explorează sistemul educaţional dominat de lupte de putere profesori-elevi-părinţi şi de nevoia sufocantă de a clama adevăruri absolute, în detrimentul nuanţelor şi incertitudinilor.

Duminică, 15 noiembrie 2020, ora 18.00
Creierul femeii şi alţi demoni (lectură filmată bazată pe textele Sofiei Nădejde) are la bază o parte dintre textele emancipatoare ale unei autoare reprezentative pentru mişcarea feministă a secolului al XIX-lea - Sofia Nădejde.
Textele au fost publicate în antologia Despre creierul femeii şi alţi demoni, coordonată de Maria Cernat şi Adina Mocanu, publicată la Editura Paralela 45 în 2019. Spectacolul este însoţit de o discuţie cu eleve şi elevi de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc".

STEP online - Stagiunea de Teatru Educaţional Participativ online este un proiect iniţiat de Asociaţia ADO, în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika, co-finanţat de AFCN.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus