Prezentate exclusiv în mediul online în perioada 9-15 noiembrie 2020, cele mai noi şi mai premiate filme ale anului vor putea fi urmărite, pentru prima dată în istoria evenimentului, concomitent, de pe întreg teritoriul României. Orice device cu o conexiune bună la internet se va putea transforma într-un ecran de cinema virtual, spectatorii având posibilitatea de a intra în legătură directă cu artiştii momentului prin intermediul sesiunilor de Q&A susţinute după proiecţiile online.
Cinefililor din Bucureşti, Animest le pregăteşte şi o surpriză offline, în cadrul unei expoziţii mixed-media dedicate împlinirii a 100 de ani de animaţie românească.
Într-un an marcat de o criză fără precedent a sectorului cultural, care a afectat nu doar domeniul producţiei cinematografice, ci şi desfăşurarea marilor evenimente de film din întreaga lume, Animest a ales să-şi continue misiunea de a promova filmele de animaţie şi pe creatorii lor, oferind publicului şansa de a urmări, din siguranţa propriei case, poveştile care pun lumea în mişcare. O amplă selecţie de lungmetraje şi scurtmetraje pentru toate vârstele, filme incluse în secţiunile tradiţionale sau prezentate ca noutăţi absolute la ediţia 2020, se pregătesc de întâlnirea cu publicul pe platforma de streaming a festivalului.
Biletele pentru fiecare proiecţie în parte vor putea fi achiziţionate online, în avans, direct de pe site, iar fanii evenimentului îşi vor putea procura din acelaşi loc unul dintre cele 100 de abonamente în baza cărora se vor bucura de acces nelimitat la tot conţinutul prezentat la ediţia 2020. Pentru a păstra cât mai mult din atmosfera festivalului, programul disponibil de astăzi pe www.animest.ro va fi respectat întocmai, spectatorii având posibilitatea de a începe vizionarea în maximum 60 de minute de la ora anunţată.
Iubitorii de animaţie din Bucureşti vor avea parte şi de experienţe offline la această ediţie hibrid. La împlinirea a 100 de ani de la proiecţia pe marele ecran a primului film românesc de animaţie, festivalul îi dedică evenimentului aniversar o expoziţie spectaculoasă, găzduită de Rezidenţa BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale 32).
O secţiune dedicată filmului Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creaţii ale artistului Aurel Petrescu - pionier al animaţiei autohtone, cu lucrări realizate de artiştii Maria Bălan, Maria Surducan şi Hybrid Lab, alături de o amplă colecţie de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani şi o selecţie specială de filme - instalaţie video curatoriată de criticul de film Dana Duma, vor putea fi admirate în perioada 7-22 noiembrie 2020, cu intrare liberă.
Vernisajul va avea loc vineri, 6 noiembrie 2020, de la ora 19:00. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda - primul film românesc de animaţie care s-a păstrat în arhive, Scurtă istorie (1957), animaţia care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câştigător al unui Premiu Palme d'Or, şi alte scurtmetraje animate din Arhiva Naţională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama.
Anul acesta, în 2020, se împlinesc şi 15 ani de Animest. În încheierea expoziţiei, fanii evenimentului sunt invitaţi să redescopere o amplă retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecţie de postere şi trofee ale ediţiilor anterioare, alături de o proiecţie a celor mai bune scurtmetraje din Competiţia de animaţie românească a festivalului. Vor fi expuse şi creaţiile Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educaţională de formare a tinerilor animatori români şi moldoveni. Pentru a vizita expoziţia, spectatorii sunt rugaţi să se înscrie în prealabil în calendarul de pe platforma Appointy a Rezidenţei BRD Scena9, pentru a putea avea un flux de vizitatori în conformitate cu numărul maxim impus de autorităţi. De asemenea, expoziţia va fi inclusă şi pe harta obiectivelor de vizitat pe 14 noiembrie 2020, la Noaptea Muzeelor.
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Arhiva Naţională de Filme
Parteneri: Groupama, Regina Maria, HMD Global, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Rezidenţa BRD Scena9, AWE, Noaptea Muzeelor
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Films in Frame, IQads, Movie News, Liternet.ro, The Institute, Cinefilia, AaRC.ro, ProAnimaţie.ro, Munteanu
Parteneri Minimest: Itsy Bitsy
Partener de monitorizare: MediaTrust
Descarcă programul animest 2020 aici..