noiembrie 2020
Stagiunea CORP este primul proiect colectiv organizat de AREAL | spaţiu pentru dezvoltare coregrafică, care-şi propune să aducă dansul contemporan mai aproape de publicul larg şi care încearcă să relanseze scena de dans contemporan, în prezent puternic afectată de situaţia sanitară actuală şi de efectele pandemiei cu coronavirus. După seria de discuţii, spectacole, ateliere şi improvizaţii live de la Bucureşti şi Buşteni prezentate în luna septembrie a acestui an, stagiunea noastră continuă de această dată în mediul online, între 12 şi 16 noiembrie 2020.


Stagiunea [email protected] este organizată în parteneriat cu Tangaj Dance, Teatrelli şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi va include un program special cu 3 spectacole de dans contemporan (dintre care o premieră), 4 programe de filme de dans, un jam session cu membrii AREAL difuzat prin live streaming şi o conferinţă online dedicată colaborărilor internaţionale, cu participanţi din mai multe ţări europene.

În deschiderea programului stagiunii, coregrafa Simona Deaconescu prezintă pe 12 noiembrie 2020 spectacolul Daughters, una din cele mai percutante creaţii coregrafice ale momentului, pe muzica Monocube (DE/UA) şi într-un cadru vizual al unei instalaţii de televizoare cu tub. Un spectacol despre transformare, cu umor negru, la viteze imposibile. În continuarea serii, puteţi viziona programul de filme Roots and routes shorts special, o selecţie de şapte filme de dans curatoriată de Simona Deaconescu, directoarea artistică BIDFF. Filmele propun viziuni diferite asupra corpului migrator, feminismului şi ideii de apartenenţă identitară, chestionând utopii şi distopii contemporane.


Pe 13 noiembrie, Stagiunea CORP continuă cu "Urban Gif Show", o creaţie realizată de coregraful Florin Fieroiu la finalul anului 2019. "Un spectacol total", despre oraş şi despre felul în care corpul se manifestă în el. Spectacolul recontextualizează rolul corpului uman, mişcarea şi esenţa într-o înlănţuire de combinaţii artistice şi tehnice unice. Seara continuă cu o serie de trei filme create în cadrul proiectului înLOCUIT/inHABITED care abordează şi explorează tema (în)locuirii, realizate de artistele Smaranda Găbudeanu, Alice Mureşan şi Irinel Anghel. Abordarea de tip cinematografic este potenţată de o serie de compoziţii sonore experimentale realizate de Vlaicu Golcea, Kinga Ötvös şi Irinel Anghel.

Pe 14 noiembrie 2020 vă invităm la o conferinţă online, Re-thinking dance | new ways of working internationally in dance, co-organizată în parteneriat cu European Dancehouse Network, precum şi la un program special de filme propus de AREAL. De la o serie de manifeste artistice filmate în lipsa unor contexte pentru desfăşurarea activităţii, către folosirea unor spaţii alternative precum muzeul şi natura, programul Corp Filmat îşi propune să aducă publicul larg mai aproape de scena dansului contemporan din România.

Pe 15 noiembrie 2020, colectivul de artişti AREAL vă invită de la distanţă la un jam session de dans contemporan difuzat live pe Facebook, prin care sărbătorim încheierea primului proiect colectiv desfăşurat în 2020. Imediat după jam-session, puteţi viziona filmul Un loc în timp / Omnia, cea mai recentă producţie CNDB. Filmat în sala Omnia şi realizat de coregrafii berlinezi Jan Burkhardt şi Sigal Zouk, filmul invită la o întâlnire cu viitoarea clădire în care Centrul Naţional al Dansului Bucureşti îşi va desfăşura activitatea - prin toate faţetele sale: arhitecturală, politico-istorică, prin status quo-ul actual, prin corpurile contemporane ale dansatorilor, care, asemenea spaţiului, stochează informaţie istorică.

În final, în închiderea stagiunii CORP, vă aşteptăm la premiera spectacolului Eighty Five Percent Of What You Remember, într-o versiune filmată special pentru această perioadă, realizată şi interpretată de Cristina Lilienfeld (artist AREAL). Spectacolul chestionează ce înseamnă a trăi/supravieţui în lumea contemporană şi cum ne transformă mediul actual comportamentul, corpul, emoţionalul, explorând seducţia, hipnoza, stranietatea, durerea şi limita dintre ceea ce putem vedea şi ceea ce ne-am dori să vedem.

Vă invităm să fiţi alături de noi şi de dansul contemporan, din confortul şi siguranţa propriei locuinţe, celebrând corpul, infinitatea potenţialului său creativ şi libertatea în mişcare. Credem că artiştii şi arta dansului au capacitatea de a declanşa noi procese cognitive, emoţionale şi motrice, cu rol important în transformarea oamenilor şi a societăţii.

Stagiunea [email protected] online este un proiect AREAL iniţiat de Andreea Belu PFA, Fundaţia Gabriela Tudor, Indie Box, Asociaţia PETEC, Asociaţia Delazero, în parteneriat cu Goethe Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Creart prin Teatrelli, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Tangaj Dance & Bucharest International Dance Film Festival, European Dancehouse Network. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Preţul unui bilet la programul de spectacole şi filme din cadrul Stagiunii [email protected] online este 10 lei, cu excepţia evenimentelor din data de 13 noiembrie 2020, pentru care accesul este gratuit, însă rezervarea este obligatorie.

Programul evenimentelor este disponibil la www.arealcolectiv.ro sau direct pe site-ul Eventbook la eventbook.ro/program/stagiunea-corp.

AREAL | spaţiu pentru dezvoltare coregrafică este un proiect colectiv ce îşi propune să crească gradul de coeziune al comunităţii dansului contemporan din România, să dezvolte şi să diversifice publicul acestui sector cultural, să încurajeze mobilitatea şi interconectarea celor care activează în domeniul artelor performative prin activităţi comune dedicate. AREAL a demarat în 2020 în cadrul 4 Corpuri | Colectiv pentru Dans, program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
identitate Areal | Sebastian Pren

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus