noiembrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
Prima ediţie Animest desfăşurată în mediul online debutează cu o provocare offline lansată iubitorilor de film de animaţie din Bucureşti.

Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, începând cu ora 10 dimineaţa, echipa festivalului invită spectatorii să se alăture unei ample acţiuni de plantare, organizate în zona Giuleşti Sârbi.

Un dar oferit de cel mai mare eveniment autohton dedicat filmelor de animaţie oraşului Bucureşti - gazda Animest de-a lungul a 14 ediţii, plantarea celor 1000 de puieţi reprezintă o invitaţie adresată publicului de a reevalua relaţia cu mediul înconjurător, contribuind la procesul de regenerare a spaţiului verde din capitală.

Bucureştenii interesaţi să se alăture iniţiativei sunt rugaţi să se înscrie pe lista de voluntari, prin intermediul formularului online: forms.gle/WPfpwaS926U6tQD5A. Evenimentul este susţinut de Aqua Carpatica, iar numărul locurilor disponibile în echipa de plantare este limitat.


Devenite deja tradiţie, petrecerile organizate în preajma fiecărei noi ediţii Animest pregăteau Bucureştiul pentru cea mai mare sărbătoare dedicată filmului de animaţie. Atmosfera de festival se instala odată cu primele seri cu proiecţii de film, primele întâlniri de la care nu lipseau spectatorii fideli, membrii echipei Animest, jurnaliştii, partenerii şi artiştii invitaţi. Oraşul devenea locul de joacă al personajelor fantastice, iar poveştile se pregăteau să cucerească rând pe rând marile ecrane.

2020 a apăsat butonul de pauză, reuşind să dea o nouă formă festivalului şi aducând cu el o lecţie foarte importantă: fără să conştientizăm, aproape fiecare acţiune a noastră afectează mediul înconjurător, aşa că e de datoria noastră să încercăm să reevaluăm acest aspect. Perioada în care străzile marilor oraşe ale lumii au fost pustii a reprezentat un adevărat restart pentru fauna şi flora urbană, iar acesta nu este decât încă un indiciu că vechiul nostru stil de viaţă este dăunător mediului în care trăim.

În acest sens, petrecerea de warm-up Animest se mută în 2020 în mijlocul naturii, iar participanţii sunt invitaţi să intre în atmosfera de festival participând la o amplă acţiune de plantare, în condiţii de siguranţă sporită. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie pe toată durata acţiunii, participanţii având obligativitatea de a păstra distanţarea şi a de a respecta întocmai recomandările organizatorilor privind modalitatea de plantare.

Evenimentul Reanimating Nature, un prim pas pe care Animest îl face către a deveni un festival sustenabil, este sprijinit de Aqua Carpatica - o sursă de inspiraţie pentru trofeele Animest.15. La prima ediţie online a festivalului, statuetele oferite câştigătorilor la Gala de premiere, difuzată live pe pagina de Facebook a festivalului, vor fi realizate din sticle de plastic şi vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei dedicate celor 100 de ani de animaţie românească, singurul eveniment offline din programul festivalului, găzduit de Rezidenţa BRD Scena9.

"Cred că devine din ce în ce mai clar faptul că Pământul este o resursă epuizabilă. Consumăm conţinutul şi îi aruncăm ambalajul fără să ne preocupe unde ajunge, sub ce formă se întoarce înapoi la noi şi în cât timp. Numărul de materiale plastice care poluează planeta se află într-o creştere îngrijorătoare, înlocuind, printre altele, specii de păsări şi viaţa subacvatică. Mă bucură că Trofeul Animest în 2020 susţine şi promovează reciclarea creativă", subliniază autoarea trofeelor, Cristina Milea (Şarlatan), scenografa distinsă în 2020 cu Premiul UNITER.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 9-15 noiembrie 2020, online, pe platforma de streaming a festivalului. Programul, biletele şi abonamentele cu acces nelimitat la filmele din programul festivalului sunt disponibile pe www.animest.ro.

***
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Arhiva Naţională de Filme
Parteneri: Regina Maria, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Rezidenţa BRD Scena9, AWE, Noaptea Muzeelor, Radar
Mobile Photo-Video Partner: HMD - The Home of Nokia Phones
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Films in Frame, IQads, Movie News, LiterNet.ro, The Institute, Cinefilia, AaRC.ro, AIVImedia.hub, ProAnimaţie.ro, Munteanu
Parteneri Minimest: Itsy Bitsy
Partener de monitorizare: MediaTRUST


Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus