noiembrie 2020
Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays continuă să anime zilele de luni şi marţi ale iubitorilor de filme. Ajunse în a doua săptămână, cele două programe aduc un documentar românesc, Omul care a vrut să fie liber / The Man Who Would Be Free (2019), şi un clasic al Noului Val Cehoslovac, comedia A Cottage Near the Woods (1976), ce vor fi disponibile luni, 9 noiembrie 2020, respectiv marţi, 10 noiembrie 2020, online, gratuit.

 

Această săptămână vine cu două filme care abordează o tematică similară, dar într-o manieră cât se poate de diferită. Dacă luni pătrundeţi în universul încărcat de nedreptăţi al unui personaj care s-a aflat, până la sfârşitul vieţii, într-o continuă luptă împotriva sistemului, marţi vă puteţi lăsa captivaţi de atmosfera idilică a traiului la sat, o evadare din lumea banalităţii şi a obligaţiilor cotidiene.


Puţini îl cunosc pe Cezar Mititelu. El este omul care a avut îndrăzneala să trăiască după propriile reguli în perioada comunismului, într-o lume în care noţiunea de individ era inexistentă. Nu a deţinut nimic niciodată, a refuzat să facă parte din câmpul muncii şi a fost catalogat drept "parazit social" - motiv pentru care a fost şi închis de două ori. Cu toate acestea, a deschis căi şi a inspirat zeci de tineri să gândească liber şi să doboare prejudecăţile unui sistem care se opunea liberei exprimări şi descuraja orice formă de creaţie.


La o primă impresie, Omul care a vrut să fie liber / The Man Who Would Be Free (r. George Chiper-Lillemark, Mihai Mincan) spune povestea atipică a acestuia, însă maniera în care este realizat propune mai mult decât atât. Deşi în aparenţă problemele întâmpinate de Cezar Mitielu ne sunt doar nişte amintiri îndepărtate, filmul pune, totuşi, sub semnul întrebării noţiunea de libertate, în contextul unei societăţi bazate pe un set clar de valori şi reguli, ce-i drept, nescrise, şi ne face pe fiecare dintre noi să chestionăm autenticitatea propriei poziţii în raport cu constrângerile sociale, care sunt inevitabile.

Seria Fiction Tuesdays, dedicată lui Jiří Menzel, continuă marţi cu o comedie care a intrat deja în memoria colectivă ca un clasic al cinematografiei cehoslovace: A Cottage Near the Woods. Filmul urmăreşte povestea unei familii tipice din Praga care, pentru a evada din agitaţia specifică oraşului, încearcă să cumpere o casă la ţară. Traiul departe de confortul urban nu este chiar atât se simplu, iar personajele se lovesc de diverse piedici, demonstrând, astfel, compromisurile pe care un om sufocat de obligaţiile unui regim politic restrictiv le poate face pentru a-şi câştiga o mică fărâmă de libertate.


Căutarea este de această dată deghizată sub forma unei poveşti cu personaje tip, de care Menzel se foloseşte drept pretext pentru a ironiza defecte şi moravuri ale societăţii cehoslovace. Tipic lui Menzel, este un film cu un ritm relaxat şi cu întâmplări amuzante, dar care îmbracă un mesaj puternic şi o critică la adresa lumii contemporane.


Această săptămână este, aşadar, despre libertate. Sau, mai precis, despre căutarea neîncetată a libertăţii, într-un context politic sufocant, care s-a manifestat atât la nivelul individului, după cum veţi avea ocazia să aflaţi în documentarul de luni, cât şi la nivelul întregii societăţi, aşa cum prea bine ilustrează Menzel în filmul său.

Documentarul de luni va fi disponibil pe Vimeo (linkul către film va fi pus la dispoziţia publicului în ziua evenimentului, pe pagina de Facebook a Centrului Ceh), iar filmul de ficţiune de marţi va putea fi vizionat pe platforma DAFilms.com. Ambele filme sunt disponibile gratuit pe teritoriul României în zilele de luni, 9 noiembrie 2020, respectiv marţi, 10 noiembrie 2020, de la orele 8:00, timp de 24h.

Evenimente Facebook: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus