noiembrie 2020
Articole diverse
Programul lunii noiembrie 2020 la Reactor stă sub semnul relaţiilor dintre generaţii

Acum doi ani, proiectul Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale s-a născut ca răspuns la un conflict între generaţii tot mai agresiv, atât la nivel public, cât şi familial, un conflict bazat pe experienţe de viaţă diferite, dar şi pe multe prejudecăţi, pe lipsa unei comunicări reale, dar şi pe diferenţe de clasă, de afiliere politică sau religioasă. Proiectul a fost atunci gândit ca un mijloc de comunicare prin intermediul poveştilor personale, o încercare de a ne înţelege unii pe alţii, chiar dacă nu de a cădea de acord.

În decurs de doi ani au avut loc producţii de teatru, ateliere şi o rezidenţă de creaţie, iar acum este momentul de a urmări rezultatele acestor eforturi în cadrul unui program de evenimente care discută, fiecare din perspective diferite, despre conflictul dintre generaţii.

Toate evenimentele vor avea loc online şi vor fi gratuite. Cu toate astea, există posibilitatea ca cei care doresc să îşi poată achiziţiona nou-lansatele bilete de susţinere: Susţinător Reactor (25 de lei) sau Supersusţinător Reactor (50 de lei) de pe platforma Eventbook.

Programul Focus: Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale începe în data de 6 noiembrie 2020, de la ora 20, cu Dă-te din soare, prezentarea unui laborator de creaţie care reprezintă în acelaşi timp întâlnirea dintre generaţii diferite de creatori de teatru: un grup de tineri artişti (actorii Andreea Ajtai, Radu Dogaru, Raluca Mara, Oana Mardare, Cosmin Stănilă, Adonis Tanţa, regizoarea Leta Popescu, dramaturga Alexa Băcanu) şi regizorul Alexandru Dabija. Dă-te din soare este un work in progress, prezentarea unei etape de lucru inclusă într-o discuţie cu participanţii, urmând ca discuţia să continue şi să se transforme în lunile următoare.

Celelalte două producţii teatrale realizate în cadrul proiectului - (In)Corect - spectacol care jonglează cu fanteziile şi amintirile a două generaţii diferite din cadrul aceleiaşi familii, ca încercare de a ajunge într-un punct comun - şi - La Plasticatta -spectacol de operă experimentală care chestionează pericolele consumerismului în rândul tinerei generaţii - vor fi prezentate în datele de 15, respectiv 21 noiembrie 2020, de la ora 20.

Programul de spectacole e completat de alte şase producţii: M.I.S.A.PĂRUT - despre povestea adevărată a unei practicante yoga în gruparea MISA şi conflictul cu propria familie datorată acestei afilieri - 7 noiembrie 2020, Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois - o poveste despre relaţia dintre un fiu adult şi mama lui diagnosticată cu Alzheimer - 8 noiembrie 2020, În umbra marelui plan - cronica a trei generaţii diferite din cadrul unei familii, din perioada comunistă şi până în prezent - 14 noiembrie 2020, Exeunt - despre izolare şi tehnologie - 19 noiembrie 2020, Micul nostru centenar - despre generaţiile unei familii care reflectă generaţiile unei ţări, conflictele şi afecţiunea care le uneşte - în 24 noiembrie 2020, Baladele memoriei - povestea Ionelei Pop, pensionară, şi a prietenilor şi cunoştinţelor ei - 25 noiembrie 2020.

Focus: Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale cuprinde şi două ateliere, cu scopul de a continua discuţia despre generaţii şi a sonda tema prin alte mecanisme. În cadrul atelierului de scriere Încercări fictive de proximitate, coordonat de Ioana Hogman, participanţii sondează tema decalajului intergeneraţional în scris, prezentarea rezultatelor având loc în 11 noiembrie 2020, de la ora 20. În cadrul  atelierului de mediere culturală Framework: decalaj, coordonat de Raul Coldea, se va discuta despre spectacolele din program alături de membri ai echipelor artistice şi de membri ai board-ului Reactor.

Rezultatul rezidenţei artistice de care a beneficiat regizorul Raul Coldea în cadrul programului Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale, Not another online performance, va putea fi urmărit în 12 noiembrie 2020, de la ora 20. Evenimentul ne invită să ne imaginăm un dialog cu viitoruri posibile ale lumii şi să încercăm să vedem mediul online ca pe un spaţiu al acţiunii, cu care putem interacţiona, în care putem coexista şi care ne poate aduce din nou împreună în viaţa reală.

Evenimentele fac parte din programul cultural "Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment şi despre Focus: Decalaj. Naraţiuni intergeneraţionale pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.