noiembrie 2020
Articole diverse
10 dintre cele mai urmărite one-man show-uri din repertoriul unteatru, parte dintre ele reinterpretate sub forma unor exerciţii teatrale şi muzicale filmate în spaţii neconvenţionale, se pregătesc de întâlnirea cu publicul din întreaga ţară, prin intermediul platformei VoD cinematic.unteatru.ro.

Producţiile sunt disponibile online, în secţiunea dedicată SolitAct, unde vor putea fi urmărite gratuit până pe 10 noiembrie 2020.

În vremuri în care distanţa dintre public şi atmosfera din sala de spectacol devine din ce în ce mai mare, teatrul are nevoie să se adapteze noului context pentru a continua să existe. 2020 a schimbat regulile jocului, oferind din ce în ce mai multe valenţe ecranelor calculatoarelor, televizoarelor şi telefoanelor.

Convenţiile se renegociază, iar instrumentele necesare dezvoltării unei noi producţii, astfel încât aceasta să devină nu doar accesibilă publicului, ci şi atractivă privitorilor, sunt tot mai numeroase. Sălile de teatru s-au mutat în sufrageriilor celor care aleg în continuare să urmărească spectacole create pentru a fi jucate pe scenă. Pentru a le oferi spectatorilor o experienţă de vizionare cât mai autentică, unteatru a lansat o nouă provocare în rândul artiştilor, invitându-i să reinterpreteze câteva dintre monodramele montate în ultimii 10 ani pe scena teatrului independent.

Colecţia de exerciţii SolitAct reuneşte 10 astfel de monodrame, toate filmate şi montate la o calitate premium, unele în sala unteatru, altele în spaţii neconvenţionale, indoor şi în aer liber. O întâlnire aproape personală cu protagoniştii unora dintre cele mai apreciate one-man-show-uri, fiecare dintre cele 10 producţii va aduce privitorul faţă în faţă cu personajul, într-o încercare de a micşora distanţa impusă de contextul actual.

Richard Bovnoczki, Radu Iacoban, Sabrina Iaşchevici, Valentina Zaharia şi Alex Ştefănescu se numără printre actorii care au acceptat invitaţia de readuce în casele iubitorilor de teatru cele 10 poveşti privite dintr-un nou unghi. Pentru că nimeni nu ar trebui să se simtă cu adevărat singur, după vizionarea producţiilor online, spectatorii sunt invitaţi să intre în dialog cu artiştii invitaţi, trimiţând impresii despre cele 10 exerciţii la adresa de email [email protected].

Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 10 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artişti s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spaţiu construit din dorinţa de a oferi un mediu al libertăţii totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER - cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului. În tot acest timp, proiectul s-a susţinut exclusiv din şi prin vânzarea de bilete, cele mai multe dintre spectacole fiind produse cu resurse minime, din dragoste pentru teatru.
***
SolitAct este un proiect organizat de unteatru, cu sprijinul Ministerului Culturii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus