noiembrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
Aaron Long, artistul canadian care a dat viaţă unuia dintre cele mai populare personaje animate ale tuturor timpurilor, BoJack Horseman, este invitatul-surpriză al celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest (9-15 noiembrie 2020). Regizorul şi animatorul cunoscut pentru contribuţia sa artistică la seriale animate de succes precum Tuca & Bertie sau Sublo and Tangy Mustard va intra în legătură directă cu cinefilii din România vineri, pe 14 noiembrie 2020, de la ora 19:00.

Clasată de publicaţia internaţională IndieWire pe locul întâi în topul celor mai bune seriale TV animate ale tuturor timpurilor, multi-premiata şi cea mai longevivă producţie originală Netflix i-a asigurat regizorului Aaron Long un loc pe lista scurtă a celor mai populari artişti animatori ai lumii. Despre călătoria sa în lumea filmului de animaţie, de la pasiunea pentru seriile Looney Tunes, până în echipa de creaţie BoJack Horseman, invitatul primei ediţii online din istoria Animest va povesti prin intermediul unei transmisiuni live. Publicul îi va putea adresa întrebări directe invitatului care va răspunde timp de 60 de minute pe pagina de Facebook a festivalului.


O întreagă serie de discuţii online, la care vor lua parte numeroşi profesionişti din domeniul filmului de animaţie, va debuta miercuri, pe 11 noiembrie 2020, de la ora 11:00, când spectatorii vor afla detalii despre istoria animaţiei autohtone de la criticul Dana Duma, autoarea volumului 100 de ani de animaţie românească, prezentă la întâlnirea cu cineastul Radu Igazsag, regizorul lungmetrajului documentar O scurtă poveste, difuzat online prin intermediul platformei de streaming a festivalului. Joi, pe 12 noiembrie 2020, de la ora 11:00, spectatorii o vor întâlni pe Tal Kantor, reprezentanta Academiei Bezalel din Israel - şcoala de animaţie invitată la cea de-a 15-a ediţie Animest. Înfiinţată în 1906 de către artistul Boris Schatz sub numele de Şcoala de Arte şi Meserii Bezalel, Academia a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai prestigioase şcoli de artă din lume. O selecţie generoasă a celor mai apreciate scurtmetraje create de studenţi în ultimii ani va fi inclusă în programul festivalului, iar discuţia cu reprezentanta şcolii şi curatoarea acestei secţiuni va fi moderată de artistul Matei Branea.

Tricky Women, festivalul invitat în 2020 la Animest, ocupă un loc unic în peisajul internaţional. Este primul şi singurul eveniment de film ce reuneşte exclusiv filme de animaţie realizate de femei. Selecţia best-of a scurtmetrajelor premiate în ultimii ani în cadrul festivalului va fi dublată de o dezbatere la care va participa Waltraud Grausgruber, directoarea şi cofondatoarea festivalului, alături de două cineaste: Susi Jirkuff şi Ani Antonova. Discuţia va avea loc pe 12 noiembrie 2020, de la ora 17:45, şi va fi moderată de jurnalista Andreea Pietroşel.


În 2019, Olanda a sărbătorit 100 de ani de film de animaţie, un moment bun pentru a privi retrospectiv un secol de creativitate şi de a evalua industria filmului de animaţie de azi. Cele şase programe tematice difuzate în cinstea momentului aniversar vor fi completate de o discuţie cu Wouter Jansen (directorul unei agenţii de distribuţie de film, fost programator pentru festivalul de filme de scurtmetraj Go Short) şi regizorul şi animatorul Albert 't Hooft. Prezentarea lor va fi difuzată live pe pagina de Facebook vineri, pe 13 noiembrie 2020, de la ora 11:00. În aceeaşi zi, de la ora 14:00, artistul Bastien Dubois, al cărui film independent Madagascar, carnet de voyage a fost nominalizat la Oscaruri în 2010, va intra în dialog cu Mihai Mitrică, directorul Animest, şi va povesti despre cele două mari pasiuni ale sale: animaţia şi călătoriile. Filmele pe care le semnează sunt inspirate din numeroasele călătorii în cele mai exotice destinaţii ale lumii, iar imaginile pe care le creează sunt amintiri ale locurilor care l-au fascinat de-a lungul timpului.

Printre bijuteriile cinematografice nominalizate la Oscaruri şi prezentate în 2020 la Animest se numără şi documentarul animat Waltz with Bashir, distins în 2009 cu un Premiu César. Animatorul israelian de succes Tal Gadon va povesti despre experienţa de creaţie din fruntea departamentului de animaţie într-o discuţie cu publicul programată vineri, pe 14 noiembrie 2020, de la ora 14:00. Ziua va continua cu o prezentare susţinută de regizoarele Elizabeth Hobbs, Ellie Land şi Samantha Moor, alături de Abigail Addison reprezentanta Animate Projects din Marea Britanie, studioul invitat la Animest.15. Filmele lor vor putea fi urmărite într-o secţiune specială, iar discuţia de după proiecţie va fi difuzată live de la ora 17:45.


Documentarele animate se bucură de o secţiune dedicată la ediţia 2020, la care publicul este invitat să revadă câteva dintre cele mai premiate ANIDOC-uri din ultimii ani, printre care se numără Crulic, filmul Ancăi Damian premiat cu Cristal la Annecy, şi Samouni Road (r. Stefano Savona), distins cu Golden Eye la Festivalul de la Cannes. O discuţie despre punctul de intersecţie dintre filmele de animaţie şi stilul documentar, la care vor fi invitaţi producătorii Claudiu Mitcu şi Anca Damian, va avea loc în ultima zi de festival, de la ora 10:00, şi va fi moderată de Laura Muşat, fondatoarea Films in Frame.


Numeroase întâlniri cu artiştii animatori ale căror filme au fost incluse în selecţia oficială a celei de-a 15-a ediţii Animest vor fi disponibile pe platforma de streaming a festivalului, live, după proiecţiile online ale programelor de scurtmetraje din Competiţia internaţională. Programul, abonamentele şi biletele la eveniment sunt disponibile pe www.animest.ro.

***
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Institutul Polonez, Europa Creativă, Arhiva Naţională de Filme
Parteneri: Regina Maria, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Rezidenţa BRD Scena9, AWE, Noaptea Muzeelor, Radar, LOOP Virtual Reality Solutions
Mobile Photo-Video Partner: HMD - The Home of Nokia Phones
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Films in Frame, IQads, Movie News, LiterNet.ro, The Institute, Cinefilia, AaRC.ro, Revista FILM, AIVImedia.hub, ProAnimaţie.ro, Munteanu
Parteneri Minimest: Itsy Bitsy
Partener de monitorizare: MediaTRUST


Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus