noiembrie 2020
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2020
O reafirmare a forţei inovatoare şi emancipatoare a cinematografului, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF revine cu o a 10-a ediţie, programată în perioada 24-29 noiembrie 2020.

Organizat într-o formulă-hibrid, online şi offline, evenimentul dedicat filmelor care depăşesc barierele genului va fi accesibil spectatorilor de pe întreg teritoriul ţării, pentru prima dată în istoria festivalului.

O amplă selecţie de experimente cinematografice temerare va aduce atmosfera sălilor de proiecţie în casele iubitorilor de artă, iar o serie de expoziţii audio-vizuale va provoca spectatorii din Bucureşti să descopere noi forme de explorare a limbajului cinematografic în galeriile partenere: Rezidenţa BRD Scena9, Anca Poteraşu Gallery şi Pavilionul Goethe.

Invitaţie deschisă la reflecţie, dezbatere şi dialog, BIEFF 2020 îşi continuă misiunea de a renegocia limitele de expresie ale cinemaului, propunând o nouă versiune de prezentare a celor mai apreciate experimente cinematografice ale anului, difuzate în premieră în România. A Brave New World este tema centrală a ediţiei din acest an - o ediţie prezentată în paralel pe platforma de streaming a festivalului şi în câteva dintre cele mai atractive galerii de artă din capitală.

Din centrul Bucureştiului, până pe ecranele cinefililor din întreaga ţară, filmele din Competiţia Internaţională, organizată discursiv în 7 teme curatoriale, propun noi perspective asupra unor teme stringente pentru societatea contemporană, precum: migraţia şi dislocarea forţată, identitatea şi performativitatea de gen, violenţa şi reprezentarea ei publică, dar şi graniţa sensibilă dintre utopie şi distopie în societatea contemporană.

Conectat la pulsul marilor evenimente cinematografice europene, BIEFF propune şi la ediţia 2020 un program de excepţie, dedicat scurtmetrajelor premiate în ultimul an cu Ursul de Aur la Berlinale, Premiul Special al Juriului la Clermont-Ferrand, Premiul Orizzonti la Veneţia sau Premiul Principal al Juriului Internaţional la Oberhausen. Golden Shorts - Best Films in Major Festivals, una dintre secţiunile clasate an de an în topul preferinţelor spectatorilor, va putea fi urmărită exclusiv online, de oriunde din România. De asemenea, parteneriatul cu Berlinale Forum Expanded continuă şi în 2020, printr-un showcase special care va aduce în faţa publicului românesc 4 filme din selecţia prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin care sfidează barierele formale şi temporale, imaginând noi scenarii de funcţionare şi de reprezentare ale lumii plasate într-un viitor alternativ.

Cei 10 de ani de inovaţie şi libertate creativă pe care BIEFF îi celebrează la ediţia 2020 vor fi marcaţi, în perioada festivalului, printr-o secţiune specială aniversară, difuzată gratuit prin intermediul platformei VoD TIFF Unlimited. BIEFF - A decade of cinematic innovation reuneşte titlurile premiate de-a lungul unui deceniu - combinaţii inedite de mijloace vizuale şi tehnici narative care au cucerit membrii juriului din 2011 şi până astăzi.

Printre noutăţile cu care vine cea de-a 10-a ediţie a festivalului se numără şi schimbările din board-ul artistic. Un nume cunoscut în sectorul cultural autohton, Oana Ghera devine, începând din 2020, Directorul artistic BIEFF.

"Cu ocazia acestei ediţii aniversare, sunt foarte fericită să transfer direcţia artistică a festivalului către colega mea Oana Ghera, unul dintre cei mai talentaţi curatori şi manageri culturali români din generaţia tânără. Am toată încrederea în profesionalismul său deosebit, sensibilitatea, cinefila şi abilitatea sa strategică şi am convingerea că sub direcţia sa artistică, festivalul îşi va consolida poziţia în rândul evenimentelor culturale relevante pe plan autohton şi internaţional, cu un focus particular pe inovaţie cinematografică şi responsabilitate socială deopotrivă.", anunţă regizoarea Adina Pintilie.

***

Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM şi este co-finanţată de Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Partener: Friedrich-Ebert-Stiftung
Pertener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, AaRC.ro, Cinefilia, LiterNet.ro, MovieNews, Munteanu


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus