noiembrie 2020
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2020
Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF, prima din istoria evenimentului organizată într-o formulă hibrid, online şi offline, s-a încheiat duminică, 29 noiembrie 2020.

Prin intermediul platformei de streaming BIEFF, spectatorii din întreaga ţară au avut ocazia să urmărească, de-a lungul celor 6 zile de festival, cele mai noi şi mai curajoase experimente cinematografice ale anului, în vreme ce iubitorii de film din Bucureşti au acceptat invitaţia de a explora o amplă selecţie de scurtmetraje în galeriile de artă partenere.

They parlaient idéale, în regia lui Laure Prouvost, s-a remarcat printre cele 39 de scurtmetraje incluse în Competiţia Internaţională şi a câştigat Marele Premiu BIEFF, aducând "îndrăzneală, sensibilitate politică şi voioşie în timpurile noastre sumbre."


O producţie Franţa-Belgia-Italia, "They parlaient idéale ne poartă într-o călătorie cinematografică vioaie şi plină de resurse, sărind peste graniţe formale şi iconografice, dincolo de limitările vârstei, naţiunii, rasei sau speciei. Filmul se inspiră din tropi suprarealişti, magie de stradă, fantezii excentrice şi nu numai.", a apreciat juriul BIEFF, format la această ediţie din Charlotte Serrand - directoarea artistică a Festivalului Internaţional de Film La Roche-sur-Yon şi consultant artistic al Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, Irina Trocan - lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC Bucureşti şi artista Maha Maamoon, membru al echipei curatoriale a Forum Expanded din cadrul Berlinalei.

"Filmele voastre ne-au inspirat cu adevărat, iar decizia noastră a fost extrem de dificilă, pentru că întreaga selecţie a fost excelentă", le-au transmis membrii juriului tuturor cineaştilor, într-un mesaj difuzat duminică pe pagina de Facebook a Festivalului.

Bab Sebta, filmul care "oferă o secţiune transversală virtuală a manevrelor zilnice la vama dinspre Ceuta, o enclavă spaniolă pe sol marocan", i-a adus artistei Randa Maroufi Premiul pentru Cea mai bună Regie. "Într-un decor ce aminteşte de o scenă sau de o schiţă tehnică, filmat de deasupra de la înălţime, Bab Sebta reconstituie o zi în vamă, cu ajutorul femeilor şi bărbaţilor care transportă bunuri peste graniţă, şi amestecă detaliile lumeşti ale experienţei reale cu reflecţii speculative sau artistice asupra unui punct de tranzit în economia globală contemporană."


A demonstration (r. Sasha Litvintseva, Beny Wagner) a impresionat membrii juriului "printr-o abordare sensibilă şi splendidă, uneori apropiată de o transă cinematografică" şi a fost recompensat cu Premiul pentru Concept vizual. "Filmul explorează moduri uitate de reprezentare şi clasificare a lumii naturale, reflectând asupra unor tropi ai vizibilităţii şi invizibilităţii, expresie şi suprimare, ştiinţă şi mit."


Două Menţiuni speciale au fost acordate la ediţia din 2020 de către cele trei cineaste invitate să jurizeze scurtmetrajele din Competiţia Internaţională. La finalul festivalului, acestea s-au declarat "îndrăgostite de atât de multe filme", încât s-ar fi bucurat să poată oferi "şi mai multe premii". New Acid (r. Basim Magdy) prezintă o realitate alternativă, în care "animalele sălbatice schimbă mesaje nevrotice şi apelează la interacţiunile comune, dar nefireşti, pe care internetul le scoate din oameni", obţinând "cu resurse minime o abundenţă de umor caustic".


La fel de apreciată a fost şi producţia franceză At the entrance of the night (r. Anton Bialas), "o călătorie lirică, emoţionantă şi totodată politică, ce ne permite să empatizăm cu persoanele de pe ecran fără să le nege existenţa autonomă".


Spectatorii care nu au avut ocazia să urmărească scurtmetrajele premiate la cea de-a 10-a ediţie BIEFF sunt invitaţi să savureze filmele câştigătoare până marţi, 1 decembrie 2020, ora 21:00. Toate cele 5 producţii distinse cu premii şi menţiuni speciale vor rămâne disponibile online, pe platforma de streaming a festivalului, unde vor putea fi urmărite de pe întreg teritoriul ţării. Preţul unui bilet de acces este 10 lei şi poate fi achiziţionat de pe bieff.filmchief.com/hub.


***
Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM şi este co-finanţată de Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Friedrich-Ebert-Stiftung, Institutul Francez, Institutul Goethe, Centrul de Teatru Educaţional Replika.
Spaţii partenere: Rezidenţa BRD Scena9, Anca Poteraşu Gallery, Diptych Art Space, Institutul Goethe
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, IQads, Ziarul Metropolis, Revista ARTA, Observator Cultural, The Institute, AaRC.ro, Cinefilia, LiterNet.ro, AIVImedia.hub, MovieNews, Munteanu


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus