noiembrie 2020
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2020
A Brave New World, cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti şi prima disponibilă pe întreg teritoriul României, debutează marţi, 24 noiembrie 2020, în galeriile de artă partenere şi online, pe platforma de streaming a evenimentului.

Până duminică, 29 noiembrie 2020, cele mai curajoase experimente cinematografice ale anului vor cuceri ecranele iubitorilor de film din toată ţara, iar o colecţie de filme va rula în cadrul unor expoziţii audio-vizuale găzduite de Rezidenţa BRD Scena9, Anca Poteraşu Gallery, Diptych Art Space şi Pavilion 32 - Goethe Institut.

Temele curatoriale propuse de selecţia din 2020 - subiecte arzătoare pentru societatea contemporană, vor face subiectul unei serii de dezbateri transmise live pe YouTube şi pe pagina de Facebook a festivalului. Prin intermediul acestor transmisiuni, spectatorii vor intra în legătură directă cu regizorii filmelor prezentate în acest an, şi cu jurnaliştii şi specialiştii invitaţi la eveniment.

Abonamentele BIEFF.10 sunt disponibile pe platforma de streaming a festivalului: https://bieff.filmchief.com/hub.


A zecea ediţie BIEFF îşi propune să creeze un spaţiu de reflecţie şi dezbatere care să invite la imaginarea unor viziuni alternative asupra unui viitor posibil. Structurate în şapte programe competiţionale şi alte trei programe speciale, prezentate în parteneriat cu marile evenimente cinematografice europene, filmele difuzate la ediţia din 2020 sunt adevărate lecţii de cinema, producţii emblematice, revelatoare în privinţa posibilităţilor nelimitate ale limbajului cinematografic, a căilor de a transcende orice graniţă dintre filmul de ficţiune, documentar şi artele vizuale.

Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele vor putea fi urmărite de oriunde din România, pe platforma de streaming BIEFF, unde vor rămâne active timp de 48 de ore de la momentul difuzării.

Pentru a le vedea, spectatorii au posibilitatea de a achiziţiona unul dintre abonamentele BIEFF, în valoare de 50 de lei, care oferă acces nelimitat la toate proiecţiile online din programul festivalului, sau pot achiziţiona bilete individuale pentru fiecare program difuzat online.


BIEFF.10 începe marţi, 24 noiembrie 2020, de la ora 19:00, cu proiecţia online a programului competiţional A Brave New World: Embracing Utopia, urmată, de la ora 21:00, de proiecţia A Brave New World: The Spectre of Dystopia. O parte dintre filmele difuzate pe platforma de streaming în prima zi de festival vor putea fi urmărite şi la Rezidenţa BRD Scena9, gazda unei expoziţii audio-vizuale dedicate. Pornind de la filmele incluse în programul competiţional The Spectre of Dystopia, spectatorii sunt invitaţi să participe să aprofundeze tematica propusă în cadrul unei dezbateri transmise live pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube - miercuri, 25 noiembrie 2020, de la ora 19:00. La discuţia moderată de jurnalistul Matei Martin, care îl va avea ca invitat pe Cristian Iftode, vor participa şi regizorii Søren Lind, Pedro Neves Marques, Luisa Mello.

Miercuri, 25 noiembrie 2020, şase perspective temerare asupra identităţii feminine, deopotrivă obiective şi subiective, vor putea fi descoperite în cadrul programului Public Eye, Private I, de la ora 19:00. În completarea acestei proiecţii, dezbaterea Public Eye, Private I. Despre reprezentarea publică a rolurilor de gen - programată pe 26 noiembrie 2020, de la ora 19:00, îşi propune o discuţie despre măsura în care reprezentările publice şi noţiuni pre-existente despre sex şi gen se fac răspunzătoare pentru roluri de gen restrictive, dar şi de fenomene precum abuzul sexual sau domestic. Tot pe 25 noiembrie 2020, de la ora 21:00, vor rula în premieră filmele din secţiunea competiţională A State of Grace, centrată pe experienţe şi senzaţii ce stau sub imperiul irealităţii imediate.


Într-o perioadă în care fenomenul naţionalist este în creştere în Europa, tema strămutării forţate şi cea a migraţiei economice sunt adesea folosite în mod negativ, cu scopul de a crea un climat de anxietate şi dezbinare socială. Filmele din programul competiţional The Map Is Not the Territory sondează aceste aspecte începând de joi, 26 noiembrie 2020, ora 19:00, şi până a doua zi, la aceeaşi oră, când spectatorii sunt invitaţi la o dezbatere asupra reprezentărilor contemporane ale migraţiei şi strămutării, moderată de jurnalista Diana Meseşan. O parte dintre aceste filme vor putea fi urmărite, în perioada festivalului, într-o expoziţie găzduită de Diptych Art Space.

Conexiunile cu cele mai importante evenimente cinematografice europene reprezintă deja o tradiţie pentru BIEFF, iar ediţia cu numărul 10 a festivalului nu putea face excepţie. În cadrul programului special Golden Shorts, una dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului, vor fi difuzate joi, 26 noiembrie 2020, de la ora 21:00, bijuterii cinematografice distinse cu cele mai importante premii la Festivalurilor Internaţionale de Film de la Berlin, Rotterdam, Oberhausen sau Clermont-Ferrand.


Vineri, 27 noiembrie 2020, de la ora 21:00, se vor vedea online filmele din programul competiţional Sublime Bodies, în care corpul este simultan obiect şi subiect. Proiecţia va fi urmată, pe 28 noiembrie 2020, de o dezbatere care va chestiona diverse norme sociale şi preconcepţii despre sexualitate, într-o încercare de a revendica puterea reprezentărilor sexualizate ale corpului dintr-o perspectivă queer, eliberând calea pentru identitate şi libertate personală. Discuţia moderată de Călin Boto va fi difuzată live de la ora 19:00, iar printre invitaţi se vor număra artistul/artista Paul/a Duncă şi regizorii unor filme din competiţie. Alături de Public Eye. Private I, programul va fi prezentat în cadrul unei expoziţii audio-vizuale găzduite de Anca Poteraşu Gallery.

Cele şase filme incluse în programul competiţional An Act of Violence chestionează şi polemizează cu ideea de moralitate a violenţei. Acestea vor fi difuzate pe platforma de streaming vineri, 27 noiembrie 2020, de la ora 19:00, şi vor fi completate de o dezbatere ce îşi propune să ridice întrebări în legătură cu moralitatea violenţei, cât şi cea a reprezentărilor publice ale violenţei, care la rândul lor pot influenţa propagarea violenţei şi să inspire o şi mai puternică radicalizare. Discuţia programată sâmbătă, 28 noiembrie 2020, de la ora 17:00, va fi moderată de Iulia Popovici, şi îi va avea ca invitaţi pe Bogdan Ghiu şi pe o parte dintre regizorii filmelor prezentate în cadrul programului.


Parteneriatul cu Berlinale Forum Expanded continuă şi în 2020, printr-un showcase special care va aduce în faţa publicului românesc 4 filme din selecţia prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin care sfidează barierele formale şi temporale, imaginând noi scenarii de funcţionare şi de reprezentare ale lumii plasate într-un viitor alternativ. Filmele difuzate sâmbătă, 28 noiembrie 2020, de la ora 19:00, vor genera şi o dezbatere, programată în ultima zi de festival, la aceeaşi oră. Ele vor sta în centrul unei expoziţii dedicate, pe care spectatorii sunt invitaţi s-o descopere la Pavilion 32 - Goethe Institut.

Pe 27 şi 28 noiembrie 2020, de la ora 17:00, o selecţie a filmelor premiate de-a lungul ultimului deceniu de juriul BIEFF, va fi prezentată în cadrul BIEFF - A decade of cinematic innovation - două programe aniversare difuzate în onoarea celor 10 ani de inovaţie în cinematografie. Duminică, în ultima seară de festival, de la ora 21:00, spectatorii vor putea revedea filmele premiate la această ediţie, în cadrul unei proiecţii online, pe platforma de streaming a festivalului.

Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM şi este co-finanţată de Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Friedrich-Ebert-Stiftung, Institutul Francez, Institutul Goethe, Centrul de Teatru Educaţional Replika.
Spaţii partenere: Rezidenţa BRD Scena9, Anca Poteraşu Gallery, Diptych Art Space, Institutul Goethe
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, IQads, Ziarul Metropolis, Revista ARTA, Observator Cultural, The Institute, AaRC.ro, Cinefilia, LiterNet.ro, AIVImedia.hub, MovieNews, Munteanu


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus