noiembrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
#ScreeningHistory - cea de-a 15-a ediţie Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animaţie românească, îşi deschide porţile astăzi, 9 noiembrie 2020, pentru prima dată în mediul online.

Invitaţi să ia parte la o adevărată aventură prin lumea fermecătoare a imaginilor în mişcare, cinefilii vor putea urmări filme de Oscar, poveşti care au făcut înconjurul lumii şi masterclass-uri cu animatori de elită până pe 15 noiembrie 2020, de pe întreg teritoriul ţării.

Nu mai puţin de 55 de proiecţii online se pregătesc să ajungă în casele iubitorilor de animaţie, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, disponibilă pe www.animest.ro, în secţiunea Cinema virtual, de unde pot fi achiziţionate şi biletele de acces.

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise şi ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, Vestita invazie a urşilor în Sicilia / The Bears' Famous Invasion of Sicily (regia Lorenzo Mattotti) deschide cea de-a 15-a ediţie Animest şi se vede pentru prima dată în România în această seară de la ora 20:00. Povestea care va face deliciul spectatorilor de toate vârstele a fost inclusă în 2019 în selecţia oficială de la Cannes, iar în acelaşi an s-a aflat printre favorite la Annecy - cel mai important eveniment cinematografic mondial dedicat filmelor de animaţie.


Tot de la Annecy vine şi The Nose or the Conspiracy of Mavericks (regia Andrey Khrzhanovsky), o adaptare inedită a nuvelei satirice Nasul, scrisă de Nikolai Gogol. Filmul inclus în competiţia internaţională de lungmetraj va fi difuzat în premieră în România în această seară, de la ora 20:30.

 
Printre poveştile de care spectatorii sunt invitaţi să se îndrăgostească în următoarele zile se numără şi celebrul Kill It and Leave This Town, debutul regizorului polonez Mariusz Wilczynski, programat marţi, 10 noiembrie 2020, de la ora 20:30. Filmul a fost distins cu Premiul special al juriului în cadrul aceluiaşi prestigios festival de la Annecy. Joi seară, My Favourite War (regia Ilze Burkovska Jacobsen), un excelent documentar animat despre perioada comunistă a anilor '80, va cuceri spectatorii de la ora 20:30, iar vineri publicul îl va cunoaşte pe protagonistul filmului Josep (regia Aurel), inclus în 2020 în selecţia Festivalului de la Cannes. Zero Impunity (regia Denis Lambert, Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies), documentarul multimedia realizat în cadrul campaniei globale de conştientizare a violenţelor sexuale sistematice din zonele de conflict, îşi continuă parcursul festivalier printr-o proiecţie specială programată sâmbătă, 14 noiembrie 2020, de la ora 20:30. Majoritatea acestor proiecţii sunt urmate de intervenţia în direct a regizorilor.

În primele zile de festival, scurtmetrajele internaţionale care vor concura în acest an la premiile ediţie, vor cuceri, pe rând, micile ecrane, impresionând prin diversitatea stilurilor de animaţie şi prin complexitatea poveştilor abordate. Spectatorii sunt invitaţi să îşi aleagă favoriţii şi la această ediţie, oferind, prin fiecare vot exprimat, o şansă în plus filmului preferat de a câştiga Premiul Publicului.


Aniversarea celor 100 de ani de animaţie românească, eveniment căruia Animest îi dedică tema ediţiei şi o întreagă secţiune tematică, va fi marcată de un adevărat regal cinematografic. Miercuri, 11 noiembrie 2020, începând cu ora 17:00, scurtmetrajele premiate de-a lungul celor 15 ediţii în Competiţia românească vor rula pe ecranele din întreaga ţară, iar de la orele 19:00 şi 21:00, spectatorii sunt invitaţi să descopere o amplă selecţie de bijuterii de arhivă, restaurate digital de echipa festivalului, în parteneriat cu Groupama şi Arhiva Naţională de Film.


Petrecerea aniversară va debuta de la ora 11:00 cu o discuţie dedicată, la care vor participa criticul Dana Duma, autoarea volumului 100 de ani de animaţie românească, şi cineastul Radu Igazsag, regizorul lungmetrajului documentar O scurtă poveste, difuzat online de la ora 18:30. Până pe 22 noiembrie 2020, fanii Animest sunt invitaţi să exploreze istoria fabuloasă a animaţiei autohtone în cadrul singurului eveniment offline din programul festivalului: expoziţia '100 de ani de animaţie românească', găzduită de Rezidenţa BRD Scena9.

Seria întâlnirilor virtuale cu invitaţii de onoare ai ediţiei va continua joi, 12 noiembrie 2020, de la ora 17:45, cu prezentarea Tricky Women / Tricky Realities, din Austria - festivalul invitat la Animest.15. Olanda, ţara invitată, propune spectatorilor o amplă retrospectivă a celor mai importante filme de animaţie produse de-a lungul ultimilor 100 de ani, proiectate online începând de joi: un lungmetraj despre un misterios 'Disney' olandez şi cinci serii de filme scurte, una dintre ele pentru copii. Animate Projects din Marea Britanie, studioul invitat, se va bucura de o prezentare detaliată sâmbătă, 14 noiembrie 2020, de la ora 16:30. Animatorul israelian de succes Tal Gadon va susţine un masterclass despre colaborarea sa cu regizorul Ari Folman la filme precum Vals cu Bashir, primul lungmetraj animat nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin. Una dintre cele mai aşteptate întâlniri ale anului, cu Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, va avea loc vineri, 14 noiembrie 2020, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook Animest.


Cele mai populare evenimente din programul festivalului revin anul acesta într-o nouă formulă, aducând spiritul petrecerii în sufrageriile iubitorilor de muzică bună, imagini hipnotizante şi poveşti înspăimântătoare. Creepy, Trippy şi Animusic Night părăsesc ecranele de cinema şi vin să-şi viziteze spectatorii la ei acasă, pe 12, 13 şi 14 noiembrie 2020, începând cu miezul nopţii.

Cei mai tineri dintre cinefili au parte, la această ediţie, de o porţie dublă de Minimest. Secţiunea dedicată lor a debutat încă din weekend, cu o serie de proiecţii online programate chiar înainte de startul oficial al festivalului, şi va continua în zilele de 14 şi 15 noiembrie 2020, cu un program plin de surprize pentru copiii de toate vârstele.

***

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Institutul Polonez, Europa Creativă, Arhiva Naţională de Filme
Parteneri: Regina Maria, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Rezidenţa BRD Scena9, AWE, Noaptea Muzeelor, Radar, LOOP Virtual Reality Solutions
Mobile Photo-Video Partner: HMD - The Home of Nokia Phones
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Films in Frame, IQads, Movie News, LiterNet.ro, The Institute, Cinefilia, AaRC.ro, Revista FILM, AIVImedia.hub, ProAnimaţie.ro, Munteanu
Parteneri Minimest: Itsy Bitsy
Partener de monitorizare: MediaTRUST


Descarcă programul animest 2020 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus