noiembrie 2020
Articole diverse
BLOT - Body Line of Thought, proiectul coregrafic creat şi interpretat de Simona Deaconescu (România) şi Vanessa Goodman (Canada), care propune o serie de situaţii performative ce explorează mişcarea din perspectiva relaţiei pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru, va avea premiera în perioada 12 - 15 noiembrie 2020, prin acţiuni în paralel, în Bucureşti şi Vancouver.

BLOT este o co-producţie între Tangaj Collective (Bucureşti, RO) şi Action at a Distance (Vancouver, CA), bazată pe o colaborare strânsă la nivel de metode de lucru, viziuni asupra corpului, dialog artistic şi schimb de resurse între cele două coregrafe fondatoare ale organizaţiilor.

Premiera va avea loc într-o formă hibridă, online şi offline, prin evenimente expoziţionale cu caracter documentar, care se întâmplă în paralel la Bucureşti (Switch Lab) şi Vancouver (Left of Main), ambele pe bază de programare.

O instalaţie video cu caracter documentar, de 42 de minute, va fi prezentată pe 13, 14 şi 15 noiembrie 2020, între orele 18.00 - 21.00, la Switch Lab, în Bucureşti. Alături de înregistrarea spectacolului vor fi prezentate şi alte materiale video care au făcut parte din cercetarea celor două coregrafe.

În paralel, proiectul va putea fi vizionat şi online. Accesul este gratuit, iar participarea, atât offline cât şi online, se face pe bază de programare, prin intermediul acestui formular:

Proiectul a beneficiat de o rezidenţă de cercetare la Cultivamos Cultura, în São Luís, Portugalia, ca urmare a selectării celor două coregrafe ca artiste rezidente în proiectul european Biofriction, un proiect de BioArt co-finanţat de Programul Europa Creativă. În condiţiile actuale, Simona şi Vanessa au lucrat progresiv, dezvoltând proiectul iniţial online, şi întâlnindu-se ulterior în São Luís şi Bucureşti, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, pentru laboratoare de creaţie, repetiţii şi filmări.

Vanessa Goodman, absolventă a Universităţii Simon Fraser, este directorul artistic al Action at a Distance Dance Society. De-a lungul carierei coregrafice, a fost răsplătită cu numeroase premii, distincţii şi selecţii artistice printre care: Premiul Iris Garland Emerging Choreographer (2013); Bursa Yulanda M. Faris (2017/18); Premiul Chrystal Dance (2019); Fondul Schultz de la Banff Center for Arts and Creativity (2019); programul "Space to Fail" (2019/20) cu parteneri din Noua Zeelandă, Australia şi Vancouver. A prezentat lucrări în Canada, SUA, Marea Britanie, Brazilia, Ungaria etc şi a participant în cadrul unor numeroase rezidenţe (precum The Dance Centre, Dance Victoria, Harbourfront Centre, The Shadbolt Centre şi The Banff Centre for Arts and Creativity.

Simona Deaconescu, coregrafă emergentă ce lucrează transdisciplinar, la graniţa dintre performance, instalaţie şi film, a studiat în paralel Coregrafie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti şi Regie de Film la Universitatea Media. Şi-a continuat studiile luând parte la diverse programe de formare profesională internaţionale, iar în 2013 a fondat Tangaj Dance, companie de dans independentă care produce proiecte la intersecţia dintre artă şi ştiinţă, film şi dans. În 2015 a pus bazele Bucharest International Dance Film Festival, singurul festival de film de dans din România, al cărei director artistic este până în prezent. În 2016 i-a fost acordat un premiul de excelenţă din partea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti pentru contribuţia adusă dansului contemporan românesc, iar în 2019 a fost selectată drept coregrafă emergentă în cadrul Springboard Danse Montréal, fiind comisionată să realizeze o lucrare scurtă de grup prezentată la Usine C.

Mai multe detalii:
Facebook - www.facebook.com/events/378708483279887/
Site oficial - www.tangajdance.com/blot/

Proiectul este co-finanţat de Canada Council for the Arts şi Administraţia Fondului Cultural Naţional*. Partenerii proiectului sunt Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Left of Main, plastic orchid factory, Biofriction şi Cultivamos Cultura.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Parteneri media BLOT: 4Arte, Modernism, Munteanu Recomandă, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi.