unteatru şi Vanner Collective anunţă premiera online a spectacolului Masculin, un show despre asumare, vulnerabilitate şi curaj, prezentat vineri, 13 noiembrie 2020, pe platforma https://cinematic.unteatru.ro/.
Spectacolul reprezintă o primă etapă a unei ample campanii de conştientizare a depresiei în rândul bărbaţilor şi va putea fi urmărit gratuit, de pe întreg teritoriul ţării, în intervalul orar 20:00 - 00:00.
Pentru a-l accesa, iubitorii de teatru sunt invitaţi să îşi rezerve un cod unic de vizionare, completând formularul online: https://bit.ly/premiera-masculin.
Masculin este o poveste de dragoste puternică şi sfâşietoare despre misterele creierului uman, despre iubire şi ce înseamnă să fii un "bărbat adevărat". Şi despre femeile care îi iubesc pe aceşti bărbaţi. O disecţie actuală şi captivantă a unei relaţii şi a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măşti fabricate, spectacolul îi are ca protagonişti pe Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu, iar regia este semnată de Tudor Lucanu. Muzica original din spectacol este creată de Mihai Dobre, coregrafia de Ştefan Lupu, iar costumele de Cristina Milea. Oana Puşcatu s-a ocupat de partea de pregătire muzicală.
Proiectul cultural Masculin, iniţiat alături de partenerii Atlas Help, Facem Bine şi Equilibrium, îşi doreşte să crească încrederea atât în rândul bărbaţilor, cât şi a femeilor în demersul de a observa, a accepta, a asculta şi a comunica - paşi decisivi în tratarea depresiei. Depresia este prezentă în toate mediile, indiferent de nivelul economic, de gen sau de vârstă. În ceea ce priveşte depresia în rândul persoanelor de gen masculin, cu precădere într-o societate precum cea românească, în care modelul patriarhatului încă este puternic activ, bărbaţii au mai multe dificultăţi în a-şi exprima emoţiile decât femeile, şi asta datorită educaţiei şi prejudecăţilor ce conduc la creşterea fenomenului cunoscut drept "masculinitate toxică".
Depresia mascată determină bărbaţii să-şi ascundă problemele şi îngrijorările emoţionale. Din această cauză la mulţi bărbaţi depresia nu se manifestă cu simptomele clasice, ci prin probleme cu alcoolul, abuz de droguri sau comportament antisocial. Adesea bărbaţii înfruntă depresia prin supra-muncă. În ultimă instanţă, mulţi bărbaţi îşi exprimă conflictul interior direcţionând furia către cei din jur, deseori partenere sau copii.
Proiectul reprezintă o continuare a demersului iniţiat în 2017 de compania Vanner Collective de destigmatizare a depresiei şi de informare la nivel naţional asupra importanţei igienei mintale, pe care compania de teatru a iniţiat-o prin turneul naţional al spectacolului Tot ce-i minunat în lume de Duncan Macmillan. În 2020, Vanner Collective alege să pună în lumină stigma ataşată depresiei în lumea bărbaţilor şi iniţiază campania Masculin.
"Credem în poveşti spuse cu tot sufletul. Şi credem în poveşti despre oameni cu probleme adevărate, cu neputinţe, care se întreabă, care ezită, dar care au curajul să se arate în emoţii şi să vorbească despre cei mai întunecaţi demoni ai minţii lor. Fiecare poveste are timpul ei de dospire, de împrietenire cu cei care îi vor arăta faţa. Cu Masculin am avut o relaţie lungă de atragere, curtare, odihnă şi linişte până să ţipe că vrea să fie spusă. Peste toate, însă, am avut grijă să îi facem dreptate, s-o ascultăm şi să ne arătăm vulnerabili şi răbdători.", subliniază Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu, protagoniştii spectacolului şi iniţiatorii proiectului.
Masculin este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 10 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artişti s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spaţiu construit din dorinţa de a oferi un mediu al libertăţii totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER - cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului.
Parteneri instutuţionali: Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)
Parteneri medicali: AtlasHelp, Equilibrium, Facem Bine.