noiembrie 2020
Creat de actriţa Edith Alibec şi regizoarea Dana Paraschiv, spectacolul De ce fierbe copilul în mămăligă a avut premiera în anul 2016 la München, iar de atunci s-a jucat cu casa închisă în Germania, Elveţia, Marea Britanie, SUA, Suedia şi România. Bazat pe romanul omonim al scriitoarei româno-elveţiene Aglaja Veteranyi, spectacolul spune povestea unei familii de circari care fug din România comunistă a anilor '60, sperând să îşi clădească o viaţă mai bună în Vest.

De ce fierbe copilul în mămăligă va fi difuzat gratuit pe paginile de Facebook şi site-urile mai multor Institute Culturale Române din Europa: ICR Londra (14 - 16 noiembrie 2020), ICR Viena (14 noiembrie 2020) şi ICR Stockholm (17 noiembrie 2020). Vizionările vor fi gratuite.

De ce fierbe copilul în mămăligă a fost premiat la Festivalul de monodramă din Bacău şi a fost jucat atât în engleză, cât şi în română sau germană. A fost selectat la festivalul de teatru de la Camden People's Theatre (Marea Britanie).

Pentru The Strand Magazine din Londra, interpretarea actriţei Edith Alibec este "formidabilă", iar pentru publicaţia The Upcoming, spectacolul este "o adaptare remarcabilă a romanului, realizată de o actriţă cu un talent extraordinar".


De ce fierbe copilul în mămăligă dezvăluie viaţa unei familii prinsă între două lumi: cea a circului, colorată şi plină de energie, unde părinţii protagonistei fac salturi ameţitoare, şi cea a nomazilor mereu pe fugă, unde sentimentul de "acasă" e strâns legat de mâncarea pe care o găteşte mama. Spusă din perspectiva mezinului familiei, povestea tragic-comică este una universală, a celor care sunt mereu pe drum, tânjind după un acasă. Lucrând la acest spectacol, Edith Alibec a stat de vorbă cu femei şi bărbaţi refugiaţi în Germania în timpul Crizei Europene a Migranţilor începută în 2015:

"Am locuit trei ani în Germania, iar în primele luni nu mi-am găsit locul. Am început să idealizez un "acasă". România a devenit aproape o utopie. În acelaşi timp, criza refugiaţilor creştea. Cum e pentru ei? Eu aleg să trăiesc în altă ţară, dar ei sunt forţaţi să o facă, exact ca eroina Aglajei Veteranyi. Acest spectacol s-a născut din nevoia mea de a vorbi despre ce simţi când nu ai o casă. Departe de a fi o poziţie politică sau ideologică, spectacolul este despre a fi om, explorând colţuri ascunse ale sufletului".

În luna octombrie 2020, Edith Alibec a câştigat, împreună cu actorul Nicholas Caţianis Jr., Premiul Special al Juriului pentru rolul din spectacolul Uitasem (r. Gabriel Sandu) la Bucharest Fringe. În 2020, Edith a fost selectată în programul Zece pentru TIFF, iar publicul din Bucureşti a avut scurta ocazie să o vadă jucând în noua premieră de la Teatrelli, Duşmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor (r. Gabriel Sandu), alături de Rodica Mandache şi István Téglás. Cel mai recent, Edith Alibec apare în filmul Malmkrog de Cristi Puiu.

Spectacolul va fi difuzat după cum urmează:

14 noiembrie 2020, ora 18:00 - ICR Viena - pagina de Facebook
14 - 15 noiembrie 2020 - ICR Londra - pagina de Facebook, site (va fi disponibil în toată perioada)
17 noiembrie 2020, seara - ICR Stockholm - pagina de Facebook

Turneul digital al spectacolului De ce fierbe copilul în mămăligă este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus