noiembrie 2020
Festivalul de film de animaţie animest, 2020
And Then the Bear, scurtmetrajul realizat de Agnès Patron, câştigă Trofeul Animest la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie, prima organizată în mediul online şi accesibilă publicului din întreaga ţară.

Odată cu această distincţie, scurtmetrajul prezentat în 2019 în premieră la Cannes se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film.

Animest este singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017.

Juriul categoriei scurtmetraj a fost format din producătoarea britanică Abigail Addison - directoarea Animate Projects (studioul de animaţie invitat special la această ediţie), Wouter Jansen - distribuitor de filme de animaţie din Olanda (ţara invitată) şi regizorul şi producătorul Claudiu Mitcu, şi a votat în unanimitate scurtmetrajul câştigător, care i-a cucerit prin "stilul deosebit al animaţiei şi de atmosfera conturată puternic de sound design-ul impresionant". Cineaştii au apreciat şi scurtmetrajul Mad in Xpain (r. Coke Riobóo), căruia i-au acordat o Menţiune specială, fermecaţi de imaginea apocaliptică a Spaniei.

Aceiaşi trei juraţi au desemnat şi filmul câştigător al competiţiei de Film Studenţesc. Scurtmetrajul britanic The Bear Hunter, realizat de Yaka Hara, s-a remarcat prin stilul său minimalist de a ilustra relaţia unei femei vânător cu prada sa, urşii din pădure. O menţiune specială la această categorie i-a fost acordată filmului Richie, în regia lui Romane Granger, realizat cu "umor, gingăşie şi imagini antrenante".

"Activismul şi animaţia se aliniază perfect" în Zero Impunity (r. Nicolas Blies, Stéphane Huebert-Blies, Denis Lambert), un documentar multimedia despre un subiect extrem de delicat şi foarte rar abordat: violenţa sexuală sistematică, prezentă în zonele de conflict şi în războaiele contemporane. Filmul a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj al ediţiei de juriul format din Waltraud Grausgruber, directoarea festivalului Tricky Women din Viena, regizorul francez Bastien Dubois şi cineastul olandez Albert 't Hooft.

Tot ei au decis să premieze Invisibles, regizat de 4inaroom (Anna Florea, Aliona Ciobanu, Sandu Cojocari, Şerban Ilicevici) şi produs de deFilm, la categoria Cel mai bun scurtmetraj românesc. O Menţiune specială i-a fost acordată producţiei autohtone End of the Line, în regia lui Mihnea Vlad, student la UNARTE.

Ceremonia de premiere regizată de Andrei Tănase şi prezentată de regizorul şi animatorul britanic Luiz Stockler - o producţie spectaculoasă realizată în studioul Safe Frame Bucureşti, a fost transmisă live pe pagina de Facebook a festivalului şi pe platforma de streaming online duminică seară, 15 noiembrie 2020, de la ora 18:30. Premiile ediţiei sunt oferite cu sprijinul Ministerului Culturii. Trofeele sustenabile oferite în 2020 câştigătorilor au fost realizate în întregime din bidoane de Aqua Carpatica, de artista şi scenografa Cristina Milea (Şarlatan), distinsă în 2020 cu Premiul UNITER.

Evenimentul a închis cea de-a 15-a ediţie Animest, prima desfăşurată exclusiv online. Timp de o săptămână, proiecţiile incluse în programul festivalului au atras peste 2000 de utilizatori pe platforma Animest, printre cele mai urmărite evenimente clasându-se lungmetrajul din deschidere - Vestita invazie a urşilor în Sicilia (r. Lorenzo Mattotti), Creepy Animation Night, Trippy Animation Night şi Animusic Night.

Iubitorii de animaţie din întreaga ţară şi-au putut vota scurtmetrajul favorit, pentru prima dată în istoria festivalului. Premiul publicului, oferit în urma voturilor obţinute, i-a fost acordat filmului He Can't Live without Cosmos, în regia lui Konstantin Bronzit (Rusia). O altă premieră a fost marcată de oferirea unui premiu pentru Cel mai bun documentar, câştigat anul acesta, în 2020, de Souvenir, Souvenir (r. Bastien Dubois), "pentru povestirea complexă a trecutului, prezentului şi viitorului".

În secţiunea Music Video, jurizată de ilustratorul Vali Petridean, artista şi producătoarea Ana Coman şi muzicianul şi artistul multidisciplinar Adrian Cârciova, premiul i-a fost oferit videoclipului muzical Careful, regizat de Alice Saey (Franţa). Cel mai bun film VR, distincţie acordată de Animest pentru cel de-al doilea an consecutiv, a fost desemnat Minimum Mass, realizat de Raqi Syed şi Areito Echevarria din Noua Zeelandă.

Cel mai tânăr şi în acelaşi timp cel mai exigent juriu Animest a oferit premiul secţiunii Minimest scurtmetrajului norvegian The Tomten and the Fox (r. Yaprak Morali, Are Austnes), şi a acordat o Menţiune specială filmului Meow Or Never, regizat de Neeraja Raj la o universitate din Marea Britanie. După o săptămână petrecută în compania îndrumătorilor din Incubatorul de Animaţie, unul dintre cei 10 liceeni finalişti a fost premiat în cadrul ceremoniei de duminică seară. Maria Scutaru, de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, a fost desemnată marea câştigătoare a primei ediţii, proiectul educaţional încheindu-se şi cu două menţiuni speciale, oferite Caterinei Cherecheş şi Alexandrinei Moldovan, ambele din Cluj-Napoca.

Pitch, please!, concursul de proiecte dedicat creatorilor de film de animaţie din România şi Republica Moldova, a reunit la ediţia din 2020 câteva dintre cele mai importante nume ale tinerei generaţii de artişti animatori autohtoni. Premiul oferit de CEE Animation, cu sprijinul SPPA - Asociaţia Producătorilor de Film Animat din Polonia, i-a fost oferit lui Radu Gaciu pentru proiectul "Happy New Year". Ana-Maria Gărdescu, care lucrează în această perioadă la proiectul său de licenţă de la UNATC "In Good Company", a primit din partea juriului o menţiune specială.

Festivalul continuă în mediul online pentru iubitorii de film de animaţie din Republica Moldova, care vor primi în vizită la ei acasă cele mai bune filme ale ediţiei. În perioada 19 - 22 noiembrie 2020, magia filmelor de animaţie ajunge aici pentru al zecelea an consecutiv cu intrare liberă, într-o selecţie la fel de generoasă, dedicată publicului de toate vârstele.

***

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată de Asociaţia Animest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii.
Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Israelului în România, Dacin Sara, Japan Foundation, Goethe-Institut, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti, Europa Creativă, Arhiva Naţională de Filme
Parteneri: Regina Maria, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Rezidenţa BRD Scena9, AWE, Noaptea Muzeelor, Radar, LOOP Virtual Reality Solutions
Mobile Photo-Video Partner: HMD - The Home of Nokia Phones
Partener media principal: Radio Guerrilla