noiembrie 2020
Articole diverse
Un proiect artistic dedicat micilor spectatori şi întregii familii, unteatru de copii se întoarce la joacă, de data aceasta în mediul online.

A II-a B, cel mai nou spectacol pentru copii creat de Oana Răsuceanu, se va vedea în premieră pe scena virtuală unteatru cinematic începând de vineri, 27 noiembrie 2020, de la ora 18:00.

Pentru a-l accesa gratuit, până pe 3 decembrie 2020, de oriunde din lume, iubitorii de teatru sunt invitaţi să îşi rezerve un cod unic de vizionare, completând formularul online: forms.gle/TsdKK4KQct91J9d28.

Clasa a II-a B este un loc pe care spectatorii îl vor recunoaşte imediat. Este spaţiul în care fiecare dintre noi s-a aflat la un moment dat, în pielea unuia dintre personajele prezentate pe scenă.

Protagonista spectacolului este Gabi, o fetiţă de 8 ani, care începe clasa a II-a într-o nouă şcoală. Un loc care îi aduce colegi noi şi posibil viitori prieteni. Însă, odată trecut pragul noii clase, nimic din ceea ce Gabi înţelesese până atunci despre mersul la şcoală, joaca în pauze, teme făcute, lecţii învăţate şi prietenie, nu pare să mai aibă vreun sens. Gabi intră pe un teren minat. Un teren în care ea este nouă.


Bullying-ul şi forţa lui distrugătoare reprezintă motorul spectacolului, însă textul şi abordarea lui îşi propun nu doar să identifice cauzele şi efectele unor situaţii recurente din universul unei clase primare din zilele noastre, ci să caute posibile soluţii şi abordări constructive ale unor situaţii precum cele experimentate de personaje.

Foarte tinerii spectatori vor ajunge să empatizeze, pe rând, cu fiecare personaj al spectacolului. Vor înţelege mecanismul prin care victima poate deveni călău, şi, de asemenea, modul prin care victima poate deveni propriul salvator.


Din distribuţia spectacolului recomandat copiilor de minim 7 ani fac parte actorii Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu, Irina Velcescu şi Andrei Barbu, iar Oana Răsuceanu semnează regia. Decorul şi costumele sunt o creaţie a Ancăi Lazăr, muzica este semnată de Adrian Ionescu, iar ilustraţia muzicală de Cristian Niculescu. Pentru sound & video design, producătorul Eugen Matei Lumezianu a colaborat cu Luca Achim, iar design-ul de lumini îi aparţine lui Cristian Niculescu.


"A II-a B este despre modul în care devenim cine suntem azi, asimilând fiecare etapă a ceea ce am fost ieri. Cândva, atunci când lucrurile nu păreau prea complicate, fiind, de fapt, mai încâlcite şi mai periculoase decât credeam. Atunci când aşa-zisele jocuri naive ale copilăriei aveau capacitatea să lase urme şi cicatrici profunde. Pe nesimţite. Pentru totdeauna.", subliniază Oana Răsuceanu, creatoarea spectacolului şi unul dintre fondatorii proiectului unteatru de copii.


A II-a B este un proiect cultural produs de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 10 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artişti s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spaţiu construit din dorinţa de a oferi un mediu al libertăţii totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER - cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus